Liberalt Borås med ordningsvakter och elbussar

Ledare Artikeln publicerades
Denna nya helelektriska buss Volvo-buss testas sedan några månader i Luxemburg. Något för Borås? Foto: Volvo.
Denna nya helelektriska buss Volvo-buss testas sedan några månader i Luxemburg. Något för Borås? Foto: Volvo.

Vilka gemensamma budgetförslag som Allianspartierna i Borås ska gå fram med slutförhandlas just nu. De blir knappast överens om hur mycket som behöver investeras – Liberalerna lägger sig hela 130 miljoner under Moderaterna.

Men det ska inte ses som en svaghet hos Alliansen, utan som en styrka. Den grundläggande riktningen, att välkomna fler driftsformer inom välfärden och att på olika sätt satsa på det mest fundamentala, skolan, är gemensam.

Vad Liberalernas budgetförslag med den klart lägre investeringsnivån, ”bara” 644 miljoner, som de ledande företrädarna Morgan Hjalmarsson, Anna Svalander och Johan Wikander presenterade på tisdagen tillför debatten, är ifrågasättandet, den nödvändiga vändningen på kronorna även när kommunen har förmånen att agera i högkonjunktur.

Som exempel nämnde Hjalmarsson den planerade förskolan på Gånghester: ”Prislappen är 35 miljoner men nämnden anser nu att man inte behöver den. Det är dessutom dyrt att bygga nytt nu. Mer lite mer kreativt tänk hur befintliga lokaler kan användas går det att spara pengar”.

Ofta är det just här, i frågan om hur boråsarnas skattepengar bäst används, som Liberalerna är en nyttig nagel i ögat på övriga partier. Men deras budget innehåller även några andra punkter som bör lyssnas till:

”I väntan på fler poliser” vill de anställa kommunala ordnings- och trygghetsvakter som rör sig där det finns behov. Dessa ska inte förväxlas med de 30 så kallade områdesvärdar, finansierade av staten, som de rödgröna går fram med. Tyvärr är vi nog där att de krävs, och rader av andra kommuner lägger redan stora pengar här, senast ut är Linköping.

Inspiration utifrån hämtar blåklintens parti även till sin nya gröna profil. Som med förslaget om att 16 eldrivna bussar ska kunna rulla i Borås redan om ett år och att alla kommunens egna personbilar senast år 2020 ska gå på eldrift.

Annars är äldreomsorgen onekligen i fokus i Boråspolitiken denna höst. Johan Wikander är Liberalernas man i den ansvariga nämnden och hans egen pryotid i hemtjänsten har satt avtryck: ”Minuthetsen måste bort”, säger han – och har givetvis rätt. Att något grundläggande är fel med så höga sjuktal som Borås har bland personalen och att en åldring i snitt möter 17 ansikten från hemtjänsten under en tvåveckorsperiod indikerar att nämnd och förvaltning måste orka tänka om radikalt.