Annons

Lega försöker sänka Italiens regering

Med stora rörelser i den Italienska opinionen ser Lega ett opportunt tillfälle att pressa andra halvan av regeringen till eftergifter. På kuppen kan det dock kasta Italiens in i en djup politisk kris.
Ledare • Publicerad 10 augusti 2019
Detta är en ledarartikel som uttrycker Borås Tidnings politiska linje, som är moderat.
Matteo Salvini har spenderat sommaren i södra Italien. I såväl pressträffar som på Syditaliens stränder har han försökt trumma upp stöd för sitt parti.
Matteo Salvini har spenderat sommaren i södra Italien. I såväl pressträffar som på Syditaliens stränder har han försökt trumma upp stöd för sitt parti.Foto: Orietta Scardino

Italiens två regeringspartier har alltid haft en spänd relation. Det är två populistpartier har bitvist helt motsatta agendor. Legas partiledare Matteo Salvinis säger nu att koalitionen inte längre fungerar och att det krävs ett nyval. Det är nog ett lockande drag när partiet har gått från 17 procent i opinionen till nästan 39 procent det senaste året.

Lega Nord, som gärna kallar sig enbart Lega numera, driver italiensk politik högerut. Salvinis karisma och hårda ton mot migrationen tilltalar allt fler väljare. Han har under regeringstiden tagit den mesta uppmärksamheten i Italiensk politik. Både inom och utanför landet. Salvini har till och med kallats Italiens de facto ledare i internationell media.

Annons

Det på pappret större partiet Femstjärnerörelsen växte snabbt under några år till att bli Italiens största parti i valet förra året. De lovade klimatsatsningar, basinkomst, digitaliserad demokrati och mycket annat. När de kom i regeringsställning kom de flesta löftena om intet och som följd har de krympt avsevärt i opinionen.

Rörelsen dominerar i södra Italien och i Rom. Lega heter fortfarande Lega Nord officiellt och har historiskt varit öppet fientliga mot Italiens södra delar. De har haft inställningen att södern snyltar på Norditaliens välstånd. Lega har det senaste året arbetat ihärdigt för att förbättra sitt ryckte bland de som Lega tidigare ville bryta sig loss från.

Legas popularitet och och Femstjärnerörelsens borttynande tillvara har gjort att högerpopulisterna vädrar morgonluft. Ett nyval skulle ge dem en rejäl skjuts i mandatfördelningen men resultatet skulle bli förödande för Italien.

Om regeringen faller och sprickan mellan partierna blir oläkbar kommer troligtvis ingen annan kunna bilda en regering. Italien har en lång historia av politiska låsningar och regeringar som faller.

Femstjärnorna och Italiens president Sergio Mattarella har nu en tuff uppgift i att kyla ner Salvinis maktambitioner. Om det inte blir någon politisk regering kommer Mattarella tvingas tillsätta teknokrater till regeringen. Detta skulle vara en minst lika instabil lösning med bräckligt stöd från parlamentet.

Italiens många politiska problem kommer inte lösas med en ny period av politiskt kaos, utan snarare förvärras. Om regeringen faller kommer det krävas ett mirakel för att få till en ny.

Att Lega och Femstjärnerörelsen fann varandra chockerade de flesta. Oheliga allianser har uppstått tidigare i Italiensk politik. Kanske kan det hända igen.

Annons
Annons
Annons
Annons