Ledarpanelen: Personen som blir alliansens starkaste kort 2017

Ledare Artikeln publicerades

BT ställer fyra frågor inför 2017 till ledarredaktionens gästkrönikörer.

Dagens fråga: Vem blir alliansens starkaste kort 2017?

1. Anela Murguz är liberal debattör. Hon har tidigare varit ordförande för LUF i Borås och studerar i dag till lärare.

- Jag tycker att man varit alldeles för hårda genom att döma ut Ebba Busch Thor i förväg. Förvisso har hennes nya profilering av KD utmanats av Moderaternas omsvängning och hon har redan från start satt sig i en svår position när hon valde att leda ett parti som länge dansat runt fyraprocentsspärren. Men än tror jag inte att det är över för henne.

2. Marie Demker är professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.

– Tror nog att det blir Annie Lööf om det inte sker något byte på någon framträdande post under året inom alliansens partier. Vi skall dock inte räkna bort Jan Björklund som med sin väldigt långa erfarenhet på sin post och från regeringsåren, kan bli en nygammal gubbe-i-lådan.

3. PJ Anders Linder är chefredaktör för Axess Magasin.

– Om det fortsätter som nu med polisen lär det bli rikspolischef Dan Eliasson, men det hoppas jag verkligen inte. Låt oss i stället säga så här: Om Anna Kinberg Batra misslyckas med att bli Alliansens starkaste kort under 2017 kommer det inte att bli något maktskifte 2018.

4. Andreas Johansson Heinö. Fil dr i statsvetenskap vid Göteborgs universitet och förlagschef på den liberala tankesmedjan Timbro.

– Är inte alliansen redan död? Annars förblir väl tyvärr Stefan Löfvens regering det bästa argumentet för en fortfarande påtagligt idéfattig borgerlighet.

5. Jenny Åkervall är författare uppvuxen i Borås. Hon har arbetat som talskrivare åt såväl Göran Persson som Mona Sahlin (S).

– Den som vågar titta bredare på de stora samhällsutmaningar Sverige står inför och kan se fördelarna med ett samarbete över blockgränsen för att lösa dessa utmaningar. Det kommer löna sig också opinionsmässigt.

6. Johanna Grönbäck är statsvetare och kommer från Ulricehamn. Hon verkar vid forskningsinstitutet Ratio.

– Om inte alliansen börjar positionera sig långsiktigt med tydliga och trovärdiga ställningstaganden och visioner, ser alliansens främsta valarbetare just nu ut att heta Gustav Fridolin. Men att vinna på att sittande regering är illa omtyckt är förmodligen ingen seger för någon.

7. Lars Stjernkvist är kommunstyrelsens ordförande (S) i Norrköping. Han har verkat som partisekreterare och riksdagsledamot.

– Motvilligt – eftersom det hotar mott eget parti mest - anar jag att det blir Anna Kinberg Batra. Har bara träffat henne vid något tillfälle, men trots det har jag anat den humor och slagfärdighet som finns under den till synes robotaktiga ytan. Under 2017 slappnar hon av och släpper fram sitt rätta jag.