Annons

Stefan Eklund: Ledarkrönika: Den europeiska sjukan

Den europeiska sjukan har över 100 år på nacken och kan definieras som den självförhärligande nationalismen. Det visar Jörn Donner med två aktuella verk.
Stefan EklundSkicka e-post
Borås • Publicerad 15 april 2018
Stefan Eklund
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Borås Tidning politiska etikett är moderat.
En demonstration emot öppna gränser i finländska Torneå 2015. Ett utslag av den europeiska sjukan, menar Jörn Donner. Vad gör den sjukan med oss? undrar BT:s chefredaktör Stefan Eklund.
En demonstration emot öppna gränser i finländska Torneå 2015. Ett utslag av den europeiska sjukan, menar Jörn Donner. Vad gör den sjukan med oss? undrar BT:s chefredaktör Stefan Eklund.Foto: Robert Nyholm/TT

I nya romanen "Blod är tunnare än vatten" skriver Jörn Donner: "Vi är offer för en sjukdom som sprider sig i stora delar av Europa".

Formuleringen är Alexanders, romanens huvudfigur. Han säger det för 100 år sedan, 1918, under slutfasen av det blodiga och grymma finska inbördeskriget. Men det kunde lika gärna ha sagts idag.

Annons

Men hur ska man formulera den sjukan? Jag frågade Jörn Donner det när jag gjorde en scenintervju med honom för en dryg vecka sedan, i Göteborgs stadsbibliotek, inför en fullsatt salong: Vilken är den europeiska sjukan?

Han svarade: "Den självförhärligande nationalismen."

Jörn Donner är även aktuell med filmen "Perkele 2", som kommer att visas i Borås, på Röda Kvarn, på torsdag. Filmen är ett försök att ge en bild av vad Finland är idag. Det är en uppföljning av filmen "Perkele" som Jörn Donner gjorde 1971. Vad har hänt med Finland sedan dess?

Även i filmen finns en kritik av den småskurna nationalism som upprättar gränser och pekar på sig egen förträfflighet. Jörn Donner frågar i filmen: "Finns det plats för stora tankar i ett litet land?". Hans svar är nej.

Men romanen först. "Blod är tunnare än vatten" handlar om nämnde Alexander. Han är en rysk jude, som flytt det revolutionära Ryssland för att ta sig till sitt gamla familjehem, som hamnat på andra sidan gränsen, i Finland. Där möter han Anna, en ung kvinna, och kommer i kontakt med Karl, kommendanten för de vita styrkorna som just har besegrat de röda i det finska inbördeskriget.

Mellan de tre utspelar sig ett laddat triangeldrama. Alexander lever under ständigt dödshot. De vita är skoningslösa i sin jakt på sympatisörer till de röda och som ryss är Alexander definierad som en sådan. Skulle han fly tillbaka till Ryssland så innebär hans judiska börd ett dödshot.

Turerna mellan de tre, präglade av kärlek, hat och rädsla, bäddar Jörn Donner in i ett omfattande dokumentärt material om det finska inbördeskriget. Det ger en rik bild av ett komplicerat historiskt skeende som fortfarande är ett brännbart ämne i Finland. Jörn Donner har en stor historisk kunskap och en förmåga att se internationella sammanhang som gör romanen till en bild av det Europa vi har idag. Nationalismen förstärks, gränserna blir viktigare än någonsin och människor definieras av sitt ursprung, inte av sin mänsklighet.

I romanen finns också den sanna historien om Gunnar Mörn, en finlandssvensk journalist på de rödas sida under kriget. Han var socialist och en förkämpe för den konstnärliga friheten. När de vita vann kriget togs Gunnar Mörn till fånga och avrättades.

Hans enda vapen var skrivmaskinen, skriver Jörn Donner.

Vid vårt samtal pekade han på att Gunnar Mörns öde går igen i dag, till och med i europeiska länder, som exempelvis Turkiet. Det skrivna ordet betraktas som ett vapen, det skrivna ordet måste tystas.

Jörn Donner, finlandssvensk författare, filmregissör, filmproducent, journalist, kritiker och politiker.
Jörn Donner, finlandssvensk författare, filmregissör, filmproducent, journalist, kritiker och politiker.Foto: Staffan Löwstedt/SvD/TT
Annons

Filmen "Perkele 2" har i stora stycken samma budskap som "Blod är tunnare än vatten". Den består till övervägande delen av intervjuer med "vanliga" finländare. De berättar om sina liv, sina glädjeämnen, sina sorger. Intervjuerna får ta tid, filmiskt är det stundtals både vackert och gripande. Men främlingsfientligheten, ibland den rena rasismen, finns där som ett återkommande tema. Och det är med en sorgsen ton Jörn Donner skildrar detta. Han säger i filmen: "Jag hoppas att de unga skapar ett nytt Finland."

Jörn Donner är 85 år. Han har gjort stora avtryck i svenskt och finskt kulturliv och hans kunskaper om europeisk politik och samhällsutveckling är djupgående. Med romanen "Blod är tunnare än vatten" och filmen "Perkele 2" ställer han en fråga som är värd att reflektera över: Den europeiska sjukan - vad gör den med oss?

Annons
Annons
Annons
Annons