Ledare: Provokation som möter martyrdöd

Ledare Artikeln publicerades
Donald Trumps dotter Ivanka och svärsonen Jared Kushner var hedersgäster vid invigningen av ambassaden i Jerusalem.
Foto: Sebastian Scheiner
Donald Trumps dotter Ivanka och svärsonen Jared Kushner var hedersgäster vid invigningen av ambassaden i Jerusalem.

Scenen var surrealistisk. Där firade det officiella Israel med den amerikanska ambassadflytten till Jerusalem. Artister sjöng och spelade, Donald Trumps dotter log och applåderade – samtidigt som israelisk militär med massdöd som följd försökte förhindra palestiniers stormning över gränsen.

 

Minst 52 döda. Nästan 800 med skottskador. Inget ljus i sikte. Vad var det egentligen som en förfärad värld såg?

Ett samlat försök från företrädesvis unga män inspirerade av terrorstämplade Hamas som i en massaktion försökte bryta igenom gränsspärrarna in i Israel, kopplat i tid till att det är 70 år sedan många palestinier tvingades lämna sina hem när den israeliska staten, efter andra världskriget, av FN tilldelades sitt landområde.

Ett samlat inbrytningsförsök utfört trots att israeliska myndigheter, bland annat genom flygblad, informerat om att sådana skulle mötas med vapenmakt.

Uppemot 40 000 gazabor deltog i protesterna – ömsom fredliga för att inte säga festliga, ömsom våldsamma, med vildsint stenkastning och tända eldar. Innan någon form av lugn till kvällen infann sig hade sjukvårdsmyndigheterna räknat offer i sådan mängd att 14 maj 2018 blev den blodigaste i området på fyra år.

En av alla döda som på måndagen fördes till ett bårhus i Gaza efter den dödligaste dagen i området sedan 2014.
Foto: Dusan Vranic
En av alla döda som på måndagen fördes till ett bårhus i Gaza efter den dödligaste dagen i området sedan 2014.

Protesterna eldades på av gårdagens officiella öppning av USA:s ambassad i Jerusalem sex mil bort från taggtråden, en symbolhandling signerad Donald Trump och brett bejublad i Israel.

Israel har givetvis ett stort ansvar för att civilbefolkningen i både Gaza och på Västbanken lever under svåra förhållanden genom den extrema kontroll och det regelverk som byggts upp med hänvisning till säkerhetsläget. Israel har också påtagligt försvårat förhandlingar mot en fredlig tvåstatslösning genom bosättningspolitiken. Att uppmana USA att flytta ambassaden från Tel Aviv till Jerusalem utan att detta först överenskommits i förhandlingar skadar självfallet också det förtroende som är en förutsättning för att komma vidare.

Det är inte märkligt i sig att hävda att Jerusalem – också – är Israels huvudstad och därmed naturlig plats för ambassader. Men det beslut som Trump nu genomfört är inte ämnat att hjälpa fredsprocessen.

Detta påpekas även av Svenska kyrkan i ett pressmeddelande, som samtidigt uppmanar Israel ”som är den starkaste parten, avstår från att använda övervåld mot demonstranter”. Det hade varit på sin plats om Svenska kyrkan i samma andetag uppmanat Hamas att resolut förhindra sin befolkning i att kasta sten och försöka ta sig förbi gränsen.

Utrikesminister Margot Wallström (S) och därmed svenska regeringen är som bekant svårt bränd som samtalspartner efter det ensidiga erkännandet av den palestinska staten och flera uttalanden som israelerna uppfattat som fientliga. Kommer måndagens extrema våld upp i FN:s säkerhetsråd lär Sveriges röst inte tillmätas någon större vikt.

Därför var det inte att förvåna att Wallström, till skillnad från Svenska kyrkan, under måndagen valde en mer neutral position. Hon delade EU:s utrikeskommissionär Federica Mogherinis uttalande på twitter där ”alla parter” uppmanades till återhållsamhet. I samtal med TT fördömde Wallström visserligen ”våldsanvändning” och sa att den måste vara ”proportionerlig”, men lade också till att ”det gäller också den andra sidan, att man måste försöka ta till ickevåldsmetoder”.

EU-uttalandet illustrerar tyvärr splittringen inom EU när det kommer till frågor kopplade till USA:s president och Israel. Enligt uppgifter på måndagen valde Tjeckien, Ungern, Rumänien och Österrike att inte ställa sig bakom uttalandet – EU-länder vars regeringar låter sig inspireras av Donald Trump.

Israel-Palestina-konflikten 2018 kompliceras av historien, krigen och stormaktsspelet. Men ett faktor som också spelar in för att protesterna de senaste veckorna kunnat leda till så många döda är att Hamas gärna spelar på idén om martyrdöden, om att Allah belönar den som dör i heligt krig med en plats i himlen med alla ljuva jungfrur och ära över den kvarvarande familjen.

Ett uttryck för detta rapporterade Sveriges Radios Cecilia Uddén om på måndagen från ett sjukhus i Gaza. Hon talade med en mamma som, enligt Uddén, sa: ”Först var jag orolig för att min son blivit martyr och dött, så jag är lättad eftersom han bara är skadad”. Uddén beskrev därpå hur några kvinnor som hörde mammans svar hade tittat konstigt på henne, varvid mamman lade till att ”ja, det är klart att jag också hade välkomnat om han hade blivit martyr och kommit till Gud”. Uddén lade till: ”Men det tror jag inte att hon menade”.

Enligt en FN-rapportör var åtta av de döda barn under 16 år. Vilka krafter förmår föräldrar att släppa dem till gränsen, medvetna om att de riskerar att möta dödliga kulor?

Israels brutala agerande är beklämmande.

Hamas bär ansvar för att i praktiken skicka sitt folk i döden.

Inget förvånar, och det gör sannerligen inte heller Donald Trump. När detta skrivs, många timmar efter dödandet, var det enda som den flitige twittraren fått ur sig ”Stor dag för Israel. Gratulerar!”