Ge inte nazisterna vad de vill ha i Göteborg

Göteborg Artikeln publicerades

Det förefaller som om många som vill bekämpa nazismen gör sig redo för att på lördag ge den precis vad den söker.

Vad hoppas nazistiska Nordiska motståndsrörelsen, NMR, på när den på lördagen, enligt tillståndet, ska demonstrera den 900 meter långa sträckan från rondellen vid Scandinavium längs Sten Sturegatan fram till Gamla Ullevi?

Är det för att de tror sig kunna hitta nya sympatisörer bland den allmänhet som de råkar passera? För att de tänker att deras slagord om ”folkförrädare” och liknande hets-utfall ska få fäste i politiken?

Knappast.

En bild från en nazistdemonstration i Kristiansand för några veckor sedan. Foto: TT.
En bild från en nazistdemonstration i Kristiansand för några veckor sedan. Foto: TT.

Antagligen upplever NMR – som experter bedömer har runt 200 medlemmar – att de redan har nått ett av sina två väsentliga mål med göteborgshelgen, att få halva det offentliga samtalet att handla om deras lilla, om än våldsamma, sekt på ett sådant sätt att till och med en normalt respekterad partiledare ifrågasatt rätten att demonstrera ”även utan tillstånd”. Uppmärksamhetsvärdet, i deras ögon, för världsbilden de önskar sätta torde skattas som enormt.

Det andra målet med kommande helg ser ”antifascisterna” ut att, som så många gånger förr, generöst bjuda dem.

Då syftar vi inte på den ”manifestation för öppenhet och demokrati mot nazism” som fullmäktigepartierna S, M, MP, V, L och KD arrangerar tidig fredag kväll på Gustaf Adolfs torg. Även idrottsrörelsen och en del fackförbund sluter upp.

Här bjuder partierna i fullmäktige i Göteborg (förutom Fi och SD) in till manifestation på fredagskvällen.
Här bjuder partierna i fullmäktige i Göteborg (förutom Fi och SD) in till manifestation på fredagskvällen.

Det är ett utmärkt initiativ, och det är ansvarsfullt att evenemanget hålls kvällen före NMR:s demonstration. De kan markera styrkan i motståndstagandet – men inte bjuda NMR den eftersökta publiken.

Den presenten ser slagsmålsvänstern i stället ut att servera. För en vecka sedan uppgav SVT att Säpo befarade att 200-400 kända extremister från vänstern och den autonoma rörelsen skulle försöka stoppa NMR. G-P skriver nu att även stora grupper kända aktivister från Tyskland, Danmark och Norge är på väg. Det uppges till exempel att Antifascistisk aktion, Afa, i Danmark – en grupp som i den egna handboken redogör för hur man bör bruka våld – ordnar bussresor för 150 danska kronor.

En bild från kravallerna under G 20-mötet i Hamburg där ”antifascister” och autonoma – många maskerade – slog sönder delar av staden. Foto: Getty Images.
En bild från kravallerna under G 20-mötet i Hamburg där ”antifascister” och autonoma – många maskerade – slog sönder delar av staden. Foto: Getty Images.

Från Oslo planeras bussresor av grupper som Afa och Motmakt och nätverket Arna uppmanar på Facebook alla sympatisörer att ansluta. Det var detta nätverk som var med och slog sönder Hamburg under G 20-mötet i juli då 476 poliser skadades.

Vänsterpartiet har, som ofta förr, svårt att veta vilken fot partiet ska stå på i frågor som dessa. Så samtidigt som V i Göteborg går arm i arm med övriga partier på fredagskvällen står man samtidigt bakom evenemanget ”Inga nazister i Göteborg” på lördagen. På Facebook har V valt att dela gruppen ”Göteborgs antifascistiska fronts” uppmaning till att ”samlas på Heden för att visa nazisterna att de inte är en del av Göteborg”. I skrivande stund har 9 500 personer svarat att de ämnar delta. Eventet planeras avslutas lagom för att folk ska hinna möta upp nazisternas tåg när det passerar på gatan alldeles intill.

Här uppmanar Vänsterpartiet i Göteborg till att folk ska ansluta sig till den icke tillståndsgivna ”antifascistiska” manifestationen på Heden under lördagen, riskabelt nära nazist-tåget.
Här uppmanar Vänsterpartiet i Göteborg till att folk ska ansluta sig till den icke tillståndsgivna ”antifascistiska” manifestationen på Heden under lördagen, riskabelt nära nazist-tåget.

Denna grupp, som Jonas Sjöstedts parti alltså öppet stödjer, har valt att inte ansöka om demonstrationstillstånd. Det passar sig inte: ”Det är en taktisk avvägning från vår sida. Vi vill kunna samlas vid nazisternas marschväg, och vi vill inte riskera att anvisas till en plats långt bort från marschvägen”, meddelar i DN en – anonym – talesperson.

Vi hoppas att vi får fel, men här och nu ser alltså väldigt många ut att bjuda nazisterna på just vad de önskar. Tänk om alla gjorde tvärt om? Inte bara vände dem ryggen, utan lät detta förhållandevis lilla gäng gå där och vråla med enbart polisen som åhörare och bevisupptagare om brottsliga uttryck framförs?

NMR:s egen handbok, som Expressens David Baas avslöjar innehållet i, bekräftar ambitionen med demonstrationen som den i Göteborg. Gatuaktivismen syftar till att ”bli en del av stadsbilden”, att folk får reda på att de finns och att de visar att de inte låter sig skrämmas iväg.

NMR-demonstranterna uppmanas också ”omedelbart” angripa personer som går emot dem vid bråk. De skriver: ”Om man måste retirera så gör man det alltid tillsammans (och i slagordning så länge man har kontakt med fienden).”

Deras fiende sluter nu upp. Är det verkligen så att göteborgarna vill bjuda dem deras önskade show? Vänsterpartiet bär ett ansvar med sig till Heden på lördag.

Rättelse

V med fredag och lördag

I en tidigare version av denna text på bt.se uppgavs att Vänsterpartiet inte skulle delta i evenemanget på fredagskvällen med de övriga partierna. Det stämmer inte, V deltar där.

Visa mer...