Låt SD vara med i samtalen

Ledare Artikeln publicerades
Mikael Dambergs besked om att SD inte får vara med i samtalen om gängvåldet flyttar fokus från sakfrågan alldeles i onödan.
Foto: Anders Bjurˆ/TT,Anders Bjurˆ/TT
Mikael Dambergs besked om att SD inte får vara med i samtalen om gängvåldet flyttar fokus från sakfrågan alldeles i onödan.

Politiska samtal om gängvåldet ska handla om just det, inte om Sverigedemokraterna.

Just nu jagar regering och opposition varandra med olika initiativ mot ”ta krafttag mot gängvåldet”. Det är inte en dag försent. Moderatledaren Ulf Kristerssons tiopunktsprogram, som han presenterade under sitt sommartal i Strängnäs i söndags, var vettigt till 90 procent.

Att regeringen nu bjuder in till politiska samtal om vad som måste göras på kort och medellång sikt är också välkommet.

Att inbjudan bara riktar sig till sju av åtta riksdagspartier kan knappast komma som någon överraskning. Inrikesminister Mikael Damberg motiverar regeringens hållning med att SD ”har en annan värdegrund”. Under andra omständigheter torde övriga partier i riksdagen hålla med. Att inrikesministern dessutom menar att SD:s förklaringsmodell är ”för grund” och att samtalen därför kan bli för ”komplexa” för partiet, får tas för vad det är: En blandning av träffande analys och politiskt träffsäker förolämpning.

Men dessvärre också öppet mål för SD:s rättspolitiske talesperson Adam Marttinen, som kunde ge igen med samma mynt: ”All politikutveckling på justitiedepartementet de senaste åren under Stefan Löfven har ju utgått från Sverigedemokraternas kriminalpolitik. Att man då väljer att exkludera Sverigedemokraterna från samtal kring lösningar på problemen vi ser, det säger allt om regeringens ambition i det här arbetet”, sa Marttinen till TT i söndags.

Marttinens påstående behöver inte ens stämma för att skadan ska vara skedd.

Rimligen borde Mikael Damberg veta att agera mer taktiskt än så.

Att först Ulf Kristersson och sedan Kristdemokraternas gruppledare i riksdagen, Andreas Carlson, vill att SD ska vara med i samtalen och sedan att Centerpartiets gruppledare Anders W Jonsson och Liberalernas partisekreterare Juno Blom säger samma sak, vittnar om ett det brett borgerligt engagemang i en fråga som gott kan betraktas som principiell. Den handlar om vad borde följa av att ha säte i den lagstiftande, folkvalda riksdagen.

Och detta av en bestämd anledning:

Låt vara att politiska samtal kan föras när, var och hur som helst. Det finns inga ordningar som reglerar hur sådana ska genomföras. Men det borde vara naturligt att även bjuda in ett parti man inte delar värdegrund med till samtal när det sker inom riksdagens väggar.

Att vägra leder bara till att uppmärksamheten flyttas från det angelägna till det perifera. Regeringen borde veta bättre än att göra SD till huvudsak på det här sättet.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.