Annons

Låt inte vänstern kidnappa jobbfrågan

Nu börjar den tiden på året vi känner som semestertider. Arbetsplatserna töms och livet flyttas ut till trädgårdar och badplatser. Ledigheten tas för givet av de flesta - antagligen eftersom Sverige har lagstadgad semester. Samtidigt är den kollektiva normen när det kommer till såväl semester som arbete i allmänhet stöpt av vänstern - och det stjälper mer än hjälper arbetsmoralen.
Publicerad 19 juli 2018
Detta är en ledarartikel som uttrycker Borås Tidnings politiska linje, som är moderat.
Med vänsterns politik och fackets alla krav blir jobben knappast fler. Foto: TT
Med vänsterns politik och fackets alla krav blir jobben knappast fler. Foto: TTFoto: Ruud, Vidar

Nyligen tipsade Dagens Nyheter (DN) om att om man känner sig förkyld på semestern så kan man ta ut en sjukdag. Rekommendationen säger en del om synen på arbete, och framför allt samhällets kostnader. I dag är sjukskrivningskostnaderna skyhöga. Bara i Borås uppgår de direkta och indirekta kostnaderna för sjukfrånvaron till drygt 186 miljoner kronor. Hade Borås däremot legat på samma nivå som det län med lägst sjukfrånvaro hade man kunnat spara 78 miljoner kronor.

Att människor sjukskrivs för utmattningssyndrom, fysiska åkommor som omöjliggör arbetsuppgifter eller andra allvarliga sjukdomar är rätt och riktigt. Problematiken i dag är att varje sjukdag läggs till på en redan väldigt dyr nota. Ändå uppmuntras man i artikeln i DN att ta ut en sjukdag, trots att man är ledig, för att man är förkyld. Det är lätt att vara lite smart när någon annan betalar.

Annons

Att ha en trygg arbetsplats och få vara ledig är en självklarhet - men det blir ett problem när trygga anställningar, höga kollektivavtalsenliga löner och många veckors semester får en sådan särställning att det försvårar skapandet av fler arbetstillfällen. Att arbetarrörelsen motsätter sig allmän visstid eller den nya anställningsform Alliansen lagt fram är ett utmärkt exempel på hur arbetarrörelsen i sitt vurmande för trygghet och bra villkor i praktiken blivit fientlig mot skapandet av nya jobb. När man uppmuntras ta ut sjukdagar för att man är lite förkyld under semester kan det verka som ett harmlöst tips - men det säger något om synen på arbetsmoral i Sverige.

Det räcker inte med att folk har jobb, för är det en visstidsanställning och mindre än sex veckors semester verkar det inte vara värt det, enligt den så kallade arbetarrörelsens synsätt. Det må låta som uttjatade ord, men Sverige behöver ånyo en konflikt om arbetslinjen. Att facket och socialdemokratin vill kombinera höga arbetsgivaravgifter med mycket semester och samtidigt ta bort en anställningsform leder inte till fler jobb, särskilt inte jobb för människor som är mindre kvalificerade. Att få fler i sysselsättning är mer avgörande än någonsin. Och då fungerar det inte att vänstern får skriva en checklista med krav och regler på vad ett jobb ska vara.

Borgerligheten måste återigen ta kampen med vänstern, och det vänstervridna facket, om jobben. Om man inte gör det låter man återigen arbetarrörelsen bestämma hur människor ska leva sina liv.

BT
Annons
Annons
Annons
Annons