Låt inte Sabuni gå sin egen väg

Ledare Artikeln publicerades
Nyamko Sabuni blir Liberalernas nästa partiledare.
Foto: Stina Stjernkvist/TT
Nyamko Sabuni blir Liberalernas nästa partiledare.

Erik Ullenhag har bestämt sig: Liberalerna kommer efter Jan Björklund att ledas av Nyamko Sabuni. Därmed slipper partiet en konflikt. Det finns andra som inte kommer att lösas så lätt.

Låt vara att det valet också var det flesta förbunds, kommunföreningars och sidoorganisationers val, men det är likafullt Erik Ullenhags beslut att hoppa av ledarstriden som gör fredagens extra landsmöte till en kröningshögtid och inte en konfliktladdad kraftmätning. För detta ska han ha erkännsamt beröm. Så agerar en ansvarskännande liberal i ett läge då partiets framtid är oviss.

I en debattartikel i Aftonbladet under tisdagen motiverade Ullenhag sitt beslut med att hans fortsatta kandidatur hade kunna bidra till fortsatt splittring i partiet: "Kom ihåg – våra partivänner är inte våra fiender. Inte heller andra partier är våra fiender. Vi behöver samarbeta för att gemensamt klara de utmaningar som Sverige står inför."

Inte minst Nyamko Sabuni har all anledning att rikta en tacksamhetens tanke till partiveteranens beslut. Nu får partiet en lugnare omstart. Det finns tid att hitta ny enighet och för att inta en bättre utgångspunkt att möta väljarna ifrån.

Ullenhag formulerade detta som att partiet behövde "tala i längre meningar, angripa samhällsproblem – samtidigt som det står tydligt när det gäller liberala frågor". Detta är en uppenbar brist inom alla partier i dag, att debatten förs på ett sätt som gör det svårare att närma sig de mer komplexa frågorna och sambanden. Det kritiska ifrågasättandet, den initierade debatten har ersatts av ett enkelt ”mitt lag i alla väder”-tänkande som säkert kan vara gångbart i sociala medier, men som är kontraproduktiv i mer kvalificerade sammanhang. Liberalerna är det parti av alla som borde ha vett på att inte vädja till väljarnas sämsta sidor och lägsta instinkter.

Nyamko Sabuni vet dessutom med sig, att även om hon nu kommer att kunna väljas med acklamation kommer många inom partiet inte fullt ut att vilja stämma in i hyllningskören. Minns också att valberedningen var oenig i sitt beslut om att förorda henne. Den tveksamheten är inte hämtad ur tomma luften. Röster i partiet beskriver Sabunis ledaregenskaper som svaga och att hon inte sällan saknar förmågan att förankra sina idéer och utspel. Att hon nyligen sade sig vilja ”begrava mångkulturen” bara för att nästa dag backa från den för många liberaler allt annat än liberala ståndpunkten stärkte inte hennes anseende. Elaka röster gratulerar partiet till att nu ha fått sin egen Juholt …

Den kanske nödvändigaste konsekvensen av valet av Sabuni är därför inte bara att medlemmarna och organisationen måste sluta upp bakom henne för enighetens skull, utan också för att se till att hon inte försvinner iväg i en riktning som är främmande för partiet.

 

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.