Ledare: Låt inte Björklunds eftermäle präglas av dåligt minne

Ledare Artikeln publicerades
Liberalernas Jan Björklund har bestämt sig för att avgå. Landsmötet i november får välja en ny partiledare.
Foto: Naina Helen JÂma/TT
Liberalernas Jan Björklund har bestämt sig för att avgå. Landsmötet i november får välja en ny partiledare.

Jan Björklund (L) ställer inte upp för omval efter 12 år som partiledare. Att låta Björklunds eftermäle präglas av den kritik som riktats mot honom och Liberalerna från höger är inte bara småsint, utan också ett tecken på att svensk politik har dåligt minne.

Jan Björklund har stått längst fram i Liberalerna under de stormiga åren. Inte minst nu, när Sverige ännu en gång fått en socialdemokratisk regering och när bittra och besvikna röster inifrån Moderaterna och Kristdemokraterna talar om ”förräderi” och ”quislingar” bara för de inte har fått bilda regering med Sverigedemokraternas stöd. Skenesonen har stått rak i den stormen.

En borgerlig regering hade bara varit möjlig med Sverigedemokraternas aktiva eller passiva stöd. Det ville Björklund inte att hans parti skulle medverka till. Det hedrar honom.

Nu lämnar han rikspolitiken. Anledningen till att han inte vill vara med formulerade han till att ”15 år som partiledare hade varit en för lång tid”. Rimligen är det ett tecken på insikt, men också ett sätt att inlindat medge att den kritik som funnits gör honom mindre lämpad att leda partiet i valet 2022. Det är inte så att den före detta majorens regemente har varit uppskattat av alla. Men nästa partiledare kommer knappast att väljas av ett enigt parti, även om det valet sker med acklamation; att vara liberal är, som ofta sagts, att vara kluven.

Det är för tidigt att slå fast hans eftermäle. Men det är av intresse att åtminstone skissartat resonera kring hur Björklund kommer att bli ihågkommen som partiledare.

Han var tidigt ute när det gällde vikten av ordning och reda i skolan, och sjösatte under sin tid som utbildningsminister en ny läroplan med ett nytt, mer detaljerat betygssystem. Även om många varit kritiska till hur Björklund agerade som skolminister råder det ingen tvekan om att den viktigaste kritiken mot ”flumskolan” kom från Liberalerna och från honom. Svensk skolpolitik hamnade högst upp på den politiska agendan och Björklund med flera liberaler talade redan under alliansregeringens tidigaste år om katederundervisning, lärarauktoritet och kunskaper.

Att den numera rikskände Hamid Zafar, rektor för Sjumilaskolan i Biskopsgården, nyligen kunde utses till årets svensk för sina handfasta insatser för ett bättre undervisningsklimat, ska förstås mot dessa liberala framgångar.

Under Jan Björklunds ledning ingick Liberalerna i Januariöverenskommelsen, som i sin tur utgår från viktiga liberala principer. Sakpolitiskt utgör uppgörelsen också en framgång – även om inte alla punkter kommer att hinna genomföras. Det är naturligtvis en symboliskt viktig markering att Björklund lyckats med det som hans företrädare aldrig klarade av, att göra det möjligt att förverkliga 2002 års vallöfte om språktest för medborgarskap.

Att uppmärksamma Björklund för hans tolv år som partiledare, och inte bara för turerna under det senaste halvårets regeringsbildning, är inte bara hedersamt mot honom. Det är också nyttigt för svensk inrikespolitik, som allt för ofta präglas av både historielöshet som oförmåga till att se de längre sambanden. Kanske kan fler då hitta svar, istället för att formulera pikar, på varför det som kan se ut som ett motsägelsefullt val i själva verket kan vara det naturliga och självklara. Det i sig hade varit en vinst för samhällsdebatten.

 

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.