Låt inte bistånd gå till tortyr

Ledare Artikeln publicerades
En fånge i Hamas eget fängelse i Gaza City. Human Rights Watch har återkommande rapporterat om tortyr i palestinska fängelser.
Foto: Kevin Frayer
En fånge i Hamas eget fängelse i Gaza City. Human Rights Watch har återkommande rapporterat om tortyr i palestinska fängelser.

Sverige måste omvärdera sitt bistånd till Palestina. En regim som systematiskt förtrycker och torterar sitt eget folk är ingen behjärtansvärd mottagare.

I en ny rapport (23/10) undersöker Människorättsorganisationen Human Rights Watch hur de palestinska partierna Hamas och Fatah använder tortyr mot oliktänkande. Human Rights Watch har kartlagt gripanden, förhörsmetoder och tortyr som har förekommit under två år på Västbanken och i Gaza.

År 2014 valde den rödgröna regeringen att erkänna Palestina som en stat. Men det är ett land som inte finns. Området är uppdelat i två och styrs av två rivaler – terrorstämplade Hamas i Gaza och Fatah, med högkvarter i Ramallah på Västbanken.

Enligt Sida, Styrelsen för internationellt utvecklingssamarbete, betalades 503 miljoner kronor i bistånd till det som regeringen kallar Palestina förra året. Men bistånd bör inte gå till makthavare som systematiskt torterar meningsmotståndare.

Human Rights Watch konstaterar i rapporten att Hamas torterar Fatahanhängare i Gaza och att den Fatahkontrollerade palestinska myndigheten torterar påstådda Hamasanhängare på Västbanken. Tortyrmetoderna som används är att tvinga fångar, med bakbundna händer, att stå eller hänga i obekväma ställningar eller att stå på knä med en träkäpp mellan knäna och golvet. Man utsätter även fångar för häftiga skakningar så att de förlorar medvetandet.

I SR Ekot (26/10) berättar den palestinska journalisten Tareq Abuzaid om hur han blev torterad. Han säger att vid ett tillfälle, när han blundade, kände han hur det fräste till i ögonfransarna av förhörsledarens cigarett. Tareq Abuzaid arresterades för att han hade intervjuat studenter som misshandlats av den palestinska myndighetens underrättelsetjänst, för saker de skrivit på Facebook.

Att det råder missförhållanden på Västbanken och i Gaza är inget nytt. Redan 2016 rapporterade människorättsorganisationen Amnesty att det finns ett utbrett våld mot kvinnor, både sexuellt våld och hedersmord förekommer. I Gaza är förtrycket mer påtagligt. Till exempel har ledningen för al-Aqsa universitetet infört krav på att kvinnliga studenter måste bära jilbab. Dessutom har Hamas har drivit igenom könsuppdelad skolgång.

Nyligen stoppade Sida utbetalningar av svenskt bistånd till Zambia efter misstankar om korruption. Precis som att det är rätt att stoppa bistånd till ett korrupt och vanskött land, är det rätt att ifrågasätta bistånd till mottagare som inte bara är korrupta, utan som också systematiskt förtrycker och torterar människor. Men varför det är så tyst från Sida när svenskt bistånd hamnar i händerna på myndigheter som torterar människor?

Sverige bör vara försiktigt med att betala ut bistånd till Västbanken och Gaza, där människors grundläggande rättigheter inte bara kränks, utan där människor systematiskt utsätts för tortyr. Allt annat är en biståndspolitik som är helt förkastlig.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.