Läraryrket måste lyftas

Kortledare Artikeln publicerades
Ett klassrum på en skola i Sverige. Allt fler lärare vittnar om stökig arbetsmiljö.
Foto: Hossein Salmanzadeh / TT
Ett klassrum på en skola i Sverige. Allt fler lärare vittnar om stökig arbetsmiljö.

En granskning av 67 förskollärar- och grundlärarutbildningar på 20 universitet, visar att nästan hälften har brister.

Att hitta personal med rätt vetenskaplig kompetens lyfts som en av orsakerna, en annan att studenterna inte får tillräcklig kunskap om forskning metod och därmed förmår tänka kritiskt.

Att ett stort antal lärarutbildningar inte visar sig hålla måttet är det sista läraryrket, som redan befinner sig i en kris, behöver just nu. Nu ges dessa lärosäten ett år att försöka komma till bukt med bristerna. Men problematiken har djupare rötter än att stort antal enskilda lärarutbildningar är bristfälliga. Antagningsgränser för lärarutbildningen sjunker generellt, samtidigt som många befintliga lärare vittnar om en allt tuffare arbetsmiljö.

Om läraryrkets status ska återupprättas räcker inte hyllande ord från politiker. För att fler ska söka sig till yrket måste lärares arbetsmiljö och villkor förbättras. Lärare må vara samhällets hjältar, men deras arbetssituation hjälps inte av hyllningsretorik från politiker.

 

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.