Kvinnliga väljare är bara en strategi för SD

Ledare Artikeln publicerades
Manliga och kvinnliga supportrar jublar under Sverigedemokraternas valvaka i centrala Stockholm.
Foto: Anders Wiklund/TT
Manliga och kvinnliga supportrar jublar under Sverigedemokraternas valvaka i centrala Stockholm.

Kvinnorna är ett dilemma för Sverigedemokraterna, eftersom de har fortsatt lågt förtroende för partiet, slår ett reportage i DN fast. Ett dilemma är just det rätta ordet för SD:s inställning till kvinnor.

Reportaget kartlägger antalet kvinnliga företrädare bland partierna och kan föga förvånande konstatera att SD ligger i botten. Men för partiet själva är detta ett problem. De vet att kvinnor är nyckeln till mer makt, och en legitimering av deras grumliga budskap.

Det var också därför som Sverigedemokraternas valrörelse handlar så mycket om kvinnor, och att attrahera kvinnliga väljare. Med fler kvinnor ute i valstugorna och på affischerna, och en politisk agenda med förslag som rätt till heltid, åtgärder mot psykisk ohälsa och krafttag mot hedersförtryck lyckades SD få fler kvinnliga röster än föregående val. Men de är fortfarande det parti som har störst glapp mellan manliga och kvinnliga väljare.

Men Sverigedemokraternas jämställdhetspolitik har aldrig handlat om omsorg för kvinnor. Det handlar om precis det som beskrivs i reportaget – att locka väljare och företrädare som är kvinnor. På så sätt ska partiet själva kunna höja sitt anseende och mjuka till sin framtoning. I det projektet är kvinnor verktyg, snarare än ändamål.

Många av SD:s förslag går nämligen stick i stäv med kvinnors intressen, och saker som historiskt lett till ökad jämställdhet. I somras kom det drastiska förslaget om att sänka abortgränsen från 18 till 12 veckor. Något som mötte kritik, inte minst från forskare. Bland annat konstaterade Karin Pettersson, docent och förlossningsläkare vid Karolinska universitetssjukhuset att det inte finns någon medicinsk skillnad på ett foster i vecka 11 och 13. Pettersson lyfte också problematiken kring att sjukdomar på fostret ofta inte kan upptäckas så tidigt i graviditeten. Därtill sker 84 procent av alla aborter före vecka 9.

I det ljuset blir det tydligt att SD:s abortförslag inte hade etiska orsaker, eller vetenskapligt stöd. Det var rätt och slätt att förslag som syftade till att begränsa kvinnans självbestämmanderätt över sina kroppar, genom att inskränka aborträtten.

Ett förslag som kan vara problematiskt, om man nu på allvar vill locka kvinnliga väljare.Att Sverigedemokraterna också åter vill införa sambeskattning är ett förslag som skulle slå hårt mot kvinnor. Sambeskattningen var en fundamental del i ett samhälle där kvinnor inte jobbade – för det var helt enkelt inte var självklart att det var lönsamt. Att Sverigedemokraterna vill införa rätt till heltid gör föga när man samtidigt vill återinföra en reform som gjorde att kvinnor inte jobbade. En naturlig konsekvens av det är nämligen att de tjänar mindre än män.

Dessa förslag visar tydligt att Sverigedemokraterna inte är intresserade av att stärka kvinnors ekonomi och frihet.

Varje gång SD föreslår ett förslag för kvinnor är det inte mer än en del i en strategi för att flirta med kvinnliga väljare så att de kan tvätta sitt eget varumärke.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.