#KuToo sätter ner foten - utan klack

Ledarkrönika Artikeln publicerades
Klackskor på röda mattan. Men färre japanska kvinnor vill bära högklackat på sina arbetsplatser.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Klackskor på röda mattan. Men färre japanska kvinnor vill bära högklackat på sina arbetsplatser.

Klackskor som symbol för kvinnlighet är inget nytt. Men även om de ofta anses estetiskt angenäma, så är den ergonomiska verkligheten en annan.

Det är mot bakgrunden av detta: hälsoeffekter som ryggproblem, liktornar och blåsor, i kombination med allmän obekvämlighet, som japanska kvinnor nu valt att sätta ner foten. Utan klackskor. Upproret #KuToo, en ordlek med de japanska orden för sko och smärta har redan samlat underskrifter från 20 000 kvinnor. Protesten riktas mot de etablerade klädkoderna på många japanska arbetsplatser som kräver att kvinnor ska bära klackskor.

Ett liknande initiativ skedde i Storbritannien 2016, men där slog regeringen fast att lagstiftning som skulle förbjuda arbetsplatser att kräva höga klackar inte var ett alternativ. Politisk lagstiftning är sällan lösningen för att luckra upp normer. Likaså skulle nog många invända att klackar knappast är en prioriterad jämställdhetsfråga.

Men kanske handlar diskussionen också om något annat. En konservativ feministisk rörelse inom Kristdemokraternas ungdomsförbund benämns som “konservatism i klack”. Kanske finns det en skiljelinje här – mellan de kvinnor som vill omfamna det normativt kvinnliga, och tar att det är opraktiskt med en klackspark, och de som helt enkelt sätter ner foten och vill frigöra sig från det.

Eller så är det inte svårare än att även många kvinnor vill arbeta i bekväma skor.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.