Schlaugs sommar del ett

Schlaug: Politikens sommar – långt från badstranden

Krönikörer 2012-06-25 | Uppdaterad 2012-06-29

Sommaren är kort. Det mesta regnar bort. Sägs det. För en del politiker handlar det mer om att sommaren är kort och det mesta politiseras bort. Personligen plågades jag varje vår när solen värmde, surret i bikuporna därhemma var euforiskt och det kändes som om livet tog fart på vartenda ställe utanför riksdagen.


FAKTA

Sommaren är kort, inleder Birger Schlaug krönikan här intill. Och alldeles oavsett vad man tycker om årstidens längd sätter sommaren sin prägel också på politiken.


Vi bad Birger Schlaug att reflektera över ordparet politik och sommar. Med start i dag publiceras fyra krönikor om bekymmer och glädjeämnen som hör och hört politikens somrar till. Och så får vi veta varför TV4 ville få Schlaug att stå på händer mot ringmuren i Visby under Almedalsveckan.


Schlaug var språkrör för Miljöpartiet 1985-88 och 1992-2000. Han satt i riksdagen 1994-2001. I BT skriver han krönikor varje månad och är därtill flitig deltagare i samhällsdebatten via både TV:s morgonsoffor och den egna bloggen.
God läsning!
Katarina Larsson
politisk redaktör

LäS MER


En sommar före ett val kan kännas som en nära-döden-upplevelse. På samma sätt som en valrörelse nog kan kännas som en nära-döden-upplevelse för väljare.

Min första sommar som språkrör inför ett riksdagsval utspelade sig 1988. Då, och först då, fattade jag vad jag gett mig in på. Barn och fru satt allt som oftast i bilen och väntade på att dra iväg till badstranden medan jag bara skulle en massa saker… Prata med journalister, trösta medlemmar, plita färdigt på strategier, formulera och godkänna texter som skulle visa hur fantastiskt mitt parti var. Och hantera ångesten över vad sjutton jag gett mig in på. MP skulle ju som första nya parti på 70 år ta sig in i riksdagen, var det tänkt.

En glad medpolitiker i ett annat parti meddelade att vi i alla fall hade tur eftersom det dött några sälar på sommaren då fick vi ju argument för att fly pappershögar och göra våra stämmor hörda vid somrigt hav…

Vi kom in i riksdagen, ett riksdagsår förflöt under stor möda och viss kalabalik och en ny sommar nalkades. Min första i egenskap av riksdagsledamot minsann. De sista debatterna som avhölls i plenisalen var smått euforiska, ungefär som surret i en bikupa på våren. Samtidigt var man mån om att inte prata så länge, för då riskerade alla att få kvarsittning några dagar för att hinna med de beslut som måste klubbas. Till min förvåning uppmanades de folkvalda av talmannen att hålla sig kort på grund av att sommarlov väntade.

Fester innan sommarlovet hör till traditionen. Mitt första mer konkreta sommarminne från tiden i riksdagen var när en idogt arbetande riksdagkvinna, pyntad med små propellrar på pinnar fästade i håret, aningen fnittrigt småberusad rusade in i kammaren för att rösta, men bara måste springa fram till mig som varande språkrör för Miljöpartiet och högljutt förklara att hon minsann också gillade vindkraft. Jaha, du, sa jag, men det är väl ändå på håret?

När hon kommit ner till sin plats cirka 15 meter från min riksdagsbänk, kom hon på att det var ganska roligt sagt. Så hon rusade tillbaka till mig och sa att hon inte visste att miljöpartister kunde vara roliga. Sedan rusade hon tillbaka till sin bänk för att upptäcka att hon missat voteringen med cirka fem sekunder.

Det lilla fattiga Miljöpartiet hyrde förresten en liten charmlös turistbåt för att åka runt Djurgården som avslutning på riksdagsåret. Från samma kaj avgick Moderaternas inhyrda dyra jättebåt. På bryggan högt däruppe stod Carl Bildt och tittade ner på mig och önskade med skorrande R en god sommar till språkröret där nere.

Det var ganska roligt sagt. Även om han själv inte visste det. Språkrör är nämligen det rör som maskinisten förr talade i när han skulle prata med kaptenen på fartyget.

Birger Schlaug
f.d. språkrör (MP)BT:s riktlinjer för nätkommentarer:

För att kunna kommentera måste du ha ett användarkonto hos Disqus, vars verktyg för kommentarer används på bt.se.

bt.se tillämpar eftermoderering av läsarkommentarerna. Det innebär att den som skriver en kommentar får den publicerad i det närmaste omedelbart, men att kommentaren senare kan komma att modereras bort om den inte lever upp till nedanstående riktlinjer.

Det innebär också att vid publiceringen är det den som skrivit kommentaren som är juridiskt ansvarig för dess innehåll och därmed kan bli anmäld för exempelvis förtal. Efter modereringen är det ansvarig utgivare på Borås Tidning som bär det juridiska ansvaret.

Riktlinjer:

Vi har högt i tak.

Vi har en tillåtande grundinställning.

Vi vill att användarna ska komma till tals.

Men…

Vi tillåter inte läsarkommentarer i samband med rättsrelaterade artiklar.

Vi publicerar inte läsarkommentarer där någon anklagas för brottslighet.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara osanningar.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara faktafel.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med synpunkter eller åsikter som inte är relevanta för den diskuterade artikeln.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med främlingsfientligt innehåll.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppgifter som vi av etiska skäl undvikit att publicera i den diskuterade artikeln.

Vi publicerar inte personangrepp.

Vi kan publicera länkar till andra webbplatser, men de ska vara relevanta för den diskuterade artikeln.

Vi rättar inte grammatiska fel, stavningsfel, meningsbyggnadsfel mm i läsarkommentarerna.

Och...

Tonen ska vara korrekt och respektfull. Vi publicerar inte kommentarer som har en negativ inverkan på samtalsklimatet.

Disqus


Krönika Jöran Svahnström fredag 11 juli Svahnström: Danmarks tiggarjakt slår mot de fattigaste

Krönikörer [Uppdaterad 2014-07-11]

När jag besöker Stockholm möts jag av många tiggare. Läs mer


Ledare Tisdag 9 december Fyra bättre år för Borås

Alliansens budget är lagd – nu är det hög tid för en kopp korridorkaffe 

Ledare [Uppdaterad 2014-12-09]

Det finns något befriande och återuppståndet viljestarkt över budgetförslaget som Alliansen i Borås lägger fram. Läs mer


huvudnyheter just nu

TV: "Vänstern och SD är inga alternativ"

Borås [Uppdaterad i går 22:21]

BT har träffat kommunalråden Ulf Olsson (S) och Annette Carlsson (M).

 Ledare

Kontaktinformation:

Lars Näslund, politisk redaktör
lars.naslund@bt.se
033 – 700 07 24

Mikael Hermansson, ledarskribent
mikael.hermansson@bt.se
033 – 700 07 17
Ledarbloggen

Blogg

Välkomna till Ledarbloggen!

Ledarbloggen skrivs av BT:s ledarredaktion, som består av Lars Näslund och Mikael Hermansson. Delta gärna i samtalet men försök att hålla en anständig ton och undvik personangrepp. Bloggen välkomnar alla och du får lov att vara anonym, men för det goda samtalets skull så tala gärna om vem du är som skriver. Du hittar de artiklar som vi publicerar på ledarsidan på bt.se/ledare.

Mest läst på bt.se


Borås

TV: Butiken avspärrad efter pistolrånet i stan

Vid 20.30-tiden, cirka en timme efter pistolrånet, var det lugnt vid platsen.

 

Kalendern

Vad händer i Sjuhärad?

Kalendern är sjuhäradsbornas anslagstavla på bt.se. Här kan kan du läsa om eller lägga in aktuella arrangemang.
Obs! Kalendern är till för föreningar och icke-kommersiella arrangemang.

Stefan Eklund, chefredaktör

Om den svenska bristen på statsmannaskap:

"Så nä, jag svarade min finlandssvenske kollega nekande. Jag ser inga statsmannatalanger i svensk politik för närvarande. Inga alls. Ingenstans."

Lena Kvist, kulturchef

Om årets Augustpris:

"Grattis till Augustpriset, Kristina Sandberg! Det är välförtjänt."

Lars Näslund, politisk redaktör

Om att Borås politiker måste sätta sig ner och prata:

"Men kanske är det så att drygt tre månaders pajkastande var nödvändiga för att komma till julbo... förlåt, förhandlingsbordet."

Jan Hansson, sportkrönikör

Om pengar i sportvärlden:

"I de stora fotbollscuperna badar klubbarna i (tv-)pengar. I andra sporter kan det kosta mycket att delta."

Nyheter

Webb-tv

På bt.se/webbtv hittar du inslag om nyheter, sport, nöje och mycket mer.

Blogg

Här är BT:s bloggare

En ledarredaktion, en elfsborgare, en basketjunkie, två joggare som utmanar varandra, en näringslivsredaktör, BT:s fotografer och en designguru...
Välkommen till BT:s värld av bloggare!

Nyheter

Gilla bt.se på Facebook

Du vet väl om att du kan följa stora delar av vårt nyhetsflöde från Sjuhärad, Sverige och världen direkt på Facebook? Gör som 5 900 andra och klicka på "Gilla"-knappen nedan!


Läsvärt

Föreningsguiden

Föreningsguiden är den nya tjänsten som ersätter Inför. Tjänsten är för föreningar i Mark och Kind, som gör det möjligt för föreningslivet att uppdatera och informera medlemmar och allmänheten om vad som händer.

Nyheter

Följ BT på Twitter