Gästkrönika tisdagen den 28 december Björn Brorström

Humboldt, hållbarhet och högskolan

Krönikörer 2010-12-28 | Uppdaterad 2010-12-29

För 200 år sedan bildades Humboldt-universitetet i Berlin. Humboldt förknippas idag med grundläggande akademiska värden såsom forskningens frihet och obundenhet samt vikten av en stark koppling mellan utbildning och forskning.Det europeiska universitetet är idag något helt annat än vid tiden för tillkomsten av Humboldt-universitetet. Det är emellertid viktigt att uppmärksamma idealen och resonera om vår egen tid och situation utifrån dessa ideal. (Om detta kan du läsa mer i boken Från Högskolan i Borås till Humboldt).

Det är lika angeläget idag som igår att forskningen är fri och obunden i förhållande till alla typer av intressen. Forskaren formulerar forskningsproblemen, bestämmer metoderna och ansvarar för resultatredovisningen. Drivkraften är nyfikenhet och vilja att finna nya svar på viktiga frågor – svar som är de rätta, till dess att nya forskningsresultat visar något annat.

Samtidigt som forskaren ska vara självständig i sina val, är det berättigat att samhället ställer kvar på vetenskapen att studera de mest angelägna frågorna. Det är delikat avvägning hur detaljerade beställningarna från uppdragsgivarna – det vill säga regering och riksdag – ska vara.

Det största problemet med en för specifik beställning är egentligen inte styrningen som sådan utan att viktiga perspektiv riskerar att gå förlorade om inte en stor öppenhet och frihet präglar valet av områden och forskningsfrågor.

Det är en bekant omständighet att de bästa publicerade artiklarna i erkända vetenskapliga journaler inte alltid är författade av forskare som är en del av ett större välfinansierat forskningsprogram. Banbrytande insatser görs inte sällan av forskare som planerar och genomför studier utanför de stora programmen.

Självklart ska forskare äga rätt att välja problem, metod och former för att redovisa resultat. Men det är också viktigt att forskare accepterar att det politiska systemet prioriterar och fördelar resurser till områden där nya kunskaper krävs. Som forskare har vi ansvar för att fokusera på frågor som har stor samhällelig relevans.

Stora satsningar har gjorts på klimatforskning och dessa satsningar måste fortsätta. Den viktigaste frågan är hur vi åstadkommer en hållbar utveckling och förenar ökad global spridning av materiellt välstånd med minskad belastning på miljön. Det krävs tekniska landvinningar och fortsatt forskning och utveckling av energisystem och nya material, men det krävs också forskning som fokuserar på hur nya system införs och kommer till praktisk användning.

Vi är inte behjälpta av nya lösningar om det inte finns förutsättningar för att genomföra och tillämpa dem. Vi behöver forska kring våra egna beteenden: Hur anpassar sig individer och organisationer till nya omständigheter? Det är till syvende och sist vårt sätt att agera i vardagen – våra konsumtionsmönster som avgör.

Hållbar utveckling innefattar också en god och stabil ekonomisk utveckling. Finansiella kriser av det slag som nyligen upplevts, och som fortfarande starkt påverkar oss, ska undvikas. Det finns naturligtvis redan mycket kunskap om de ekonomiska sambanden och det är tämligen enkelt att i efterhand förklara vad det var som hände.

Men kanske är det dags för den ekonomiska vetenskapen att höja ambitionsnivån och mer systematiskt försöka förutsäga utvecklingsförlopp och bli djärvare och mer aktiva i samhällsdebatten. Det är önskvärt med ett ökat samhällsengagemang från forskare i dessa frågor. När skrev en nationalekonom senast en debattartikel i BT?

Detta var några funderingar och önskemål så här inför ett nytt år. Med förhoppning om ett gott nytt år och på återseende 2011.

Björn Brorström
prorektor, Högskolan i BoråsBT:s riktlinjer för nätkommentarer:

För att kunna kommentera måste du ha ett användarkonto hos Disqus, vars verktyg för kommentarer används på bt.se.

bt.se tillämpar eftermoderering av läsarkommentarerna. Det innebär att den som skriver en kommentar får den publicerad i det närmaste omedelbart, men att kommentaren senare kan komma att modereras bort om den inte lever upp till nedanstående riktlinjer.

Det innebär också att vid publiceringen är det den som skrivit kommentaren som är juridiskt ansvarig för dess innehåll och därmed kan bli anmäld för exempelvis förtal. Efter modereringen är det ansvarig utgivare på Borås Tidning som bär det juridiska ansvaret.

Riktlinjer:

Vi har högt i tak.

Vi har en tillåtande grundinställning.

Vi vill att användarna ska komma till tals.

Men…

Vi tillåter inte läsarkommentarer i samband med rättsrelaterade artiklar.

Vi publicerar inte läsarkommentarer där någon anklagas för brottslighet.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara osanningar.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara faktafel.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med synpunkter eller åsikter som inte är relevanta för den diskuterade artikeln.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med främlingsfientligt innehåll.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppgifter som vi av etiska skäl undvikit att publicera i den diskuterade artikeln.

Vi publicerar inte personangrepp.

Vi kan publicera länkar till andra webbplatser, men de ska vara relevanta för den diskuterade artikeln.

Vi rättar inte grammatiska fel, stavningsfel, meningsbyggnadsfel mm i läsarkommentarerna.

Och...

Tonen ska vara korrekt och respektfull. Vi publicerar inte kommentarer som har en negativ inverkan på samtalsklimatet.

Disqus


Krönika Nils Funcke onsdag 26 mars Funcke: Lagtrots i skolan blir en svår läxa för livet

Krönikörer [Uppdaterad 2014-03-26]


Läs mer


huvudnyheter just nu

Vågar du provåka Helix?

Nyheter [Uppdaterad i dag 11:21]

Den 26 april är det premiär för Lisebergs nya berg-och-dalbana Helix. Åk med på en virtuell provtur redan nu! Läs mer

 

Helix på Liseberg

Kommer du att åka Helix?

Visa resultat
Bildextra: Läsarnas påskbilder

Nyheter [Uppdaterad i går 19:21]

Live-published photos and videos via Shootitlive
Ledare

Kontaktinformation:

Katarina Larsson, politisk redaktör
katarina.larsson@bt.se
033 – 700 07 22

Mikael Hermansson, ledarskribent
mikael.hermansson@bt.se
033 – 700 07 17
Ledarbloggen

Blogg

Välkomna till Ledarbloggen!

Ledarbloggen skrivs av BT:s ledarredaktion, som består av Katarina Larsson och Mikael Hermansson. Delta gärna i samtalet men försök att hålla en anständig ton och undvik personangrepp. Bloggen välkomnar alla och du får lov att vara anonym, men för det goda samtalets skull så tala gärna om vem du är som skriver. Du hittar de artiklar som vi publicerar på ledarsidan på bt.se/ledare.

Mest läst på bt.se


Tjänstgörande webbredaktör

Vet du någonting som vi borde skriva om? Tipsa mig direkt!

Erik Terneborn
erik.terneborn@bt.se
Telefon: 033-700 07 73


Elfsborg

Se tidigare avsnitt av succéprogrammet här!

Borås

Skicka in dina vårtecken!

Nu är det äntligen vår! Men för den för som vill ha bevis de dagar vinden viner, kommer de här. Har du också sett något vårtecken? Mejla bt.se@bt.se

Live-published photos and videos via Shootitlive


Kalendern

Vad händer i Sjuhärad?

Kalendern är sjuhäradsbornas anslagstavla på bt.se. Här kan kan du läsa om eller lägga in aktuella arrangemang.
Obs! Kalendern är till för föreningar och icke-kommersiella arrangemang.

Stefan Eklund, chefredaktör

Om nedläggningen av TV 4:s lokala stationer:

"På de flesta mindre orter i Sverige har det aldrig varit TV 4 som har stått för den viktigaste granskande lokala journalistiken. Det gör den lokala morgontidningen.

Katarina Larsson, politisk redaktör

Om SD och politikerbesöken:

"Högskolan har ingen anledning att skämmas för att man öppnade dörren för Åkesson. Självklart måste SD ha rätt till samma insyn som andra partier."

Jan Hansson, sportkrönikör

Om uddamålssegern mot Helsingborg:

"Det var ingen grandios trepoängare. Det var något bättre än så, en gedigen arbetsseger."

Lena Kvist, kulturchef

Om Anneli Jordahls nya roman:

"Män från fattiga hem hade det också svårt. Jag vet det och Anneli Jordahl vet förstås det. "

Vedrana Sivac, nöjeskrönikör

Om startfältet på Sommartorsdagarna:

"Vilka tror ni kommer? Håkan Hellström? Kent? Robyn? Laleh? Så lät det på redaktionen innan vi fick facit i hand"

Nyheter

Webb-tv

På bt.se/webbtv hittar du inslag om nyheter, sport, nöje och mycket mer.

Blogg

Här är BT:s bloggare

En ledarredaktion, en elfsborgare, en basketjunkie, två joggare som utmanar varandra, en näringslivsredaktör, BT:s fotografer och en designguru...
Välkommen till BT:s värld av bloggare!

Nyheter

Gilla bt.se på Facebook

Du vet väl om att du kan följa stora delar av vårt nyhetsflöde från Sjuhärad, Sverige och världen direkt på Facebook? Gör som 4 900 andra och klicka på "Gilla"-knappen nedan!


Läsvärt

Inför

Träffpunkten för föreningar och klubbar på nätet.

Nyheter

Följ BT på Twitter