Gästkrömika Per-Ove Ohlson onsdagen den 13 juni

Gästkrönika Ohlson: Idag frågar ingen varför Merkel är så populär

Krönikörer 2012-06-13 | Uppdaterad 2012-06-15

I slutet av förra mandatperioden, när förbundskansler Angela Merkel ledde den stora koalitionen mellan sitt konservativa CDU och det socialdemokratiska SPD gick det mesta regeringens och hennes väg.


Angela Merkel tycks inte ha haft den rätta turen med sina utnämningar konstaterar Per-Ove Ohlson.


Hon höll vid ett tillfälle föredrag inför ett auditorium med enbart universitetsstudenter. När hon skulle lämna lokalen, fick hon den oväntade frågan: ”Varför är Ni så populär, fru Merkel?” Hon skickade ut ett mjukt, närmast blygt leende över publiken: ”Man säger att jag är ’so lieb’!” (Här betyder ’lieb’ ungefär ’vänlig’).

Idag skulle hon nog inte få den frågan. Under den nuvarande perioden, som löper ut i september 2013, har hon lett vad hon från början kallade sin drömkoalition med FDP, Tysklands liberala parti. Efter hand har det visat sig, att den drömmen kunde ridas av maran. Motsättningarna mellan FDP-ledaren Westerwelle och henne blev skarpa.

I förbundsdagen hade de sina stolar bredvid varandra, men inga ord och inga blickar växlades. Merkel visade ett ogenomträngligt stenansikte. FDP föll från ett väljarstöd på elva procent ner mot tvåprocentsstrecket och Westerwelle ersattes av näringslivsminister Rösler, men den positiva effekt ett ledarbyte kan ge, uteblev.

Vid delstatsvalet i Saarland tidigare i år hamnade FDP utanför parlamentet och CDU hade endast någon tiondels procent över SPD. Resultatet blev en så kallad stor koalition (CDU och SPD). I Schleswig-Holstein gick det så illa för Merkels parti, att det förlorade regeringsmakten, men än värre gick det i Nordrhein-Westfalen. Vid valet för någon månad sedan inkasserade CDU ett historiskt svidande nederlag.

Merkelregeringens energiminister Röttgen ställde upp med ambitionen att bli regeringschef i denna Tysklands största delstat. Hans valkampanj var inte framgångsrik trots att Angela Merkel inte mindre än nio gånger uppträdde som talare vid hans möten. Till det flagranta nederlaget var han dock medskyldig.

Han tillstod nämligen att han vid en eventuell förlust inte tänkte stanna kvar i Nordrhein-Westfalen utan återvända till ministertaburetten i Berlin. Detta sårade självkänslan hos delstatens väljare. En verbal fatalitet vid en presskonferens gjorde inte saken bättre. Han fick frågan: ”Kunde han vara säker på att CDU skulle utse honom?” – ”Jo, men nu var det ju inte CDU utan ’bedauerlicherweise’ (d.v.s. ’beklagligtvis’) väljarna som valde sin regeringschef.”

Här serverade han journalistisk dynamit av ungefär samma sprängkraft som uttrycket ”etniska svenskar” haft i Sverige. Blixtsnabbt kom frågan: ”Bedauerlicherweise?” Eftersom tyskans artikulationsbas ligger något längre fram i munnen än svenskans, kan ett enda ord, uttalat med skärpa, bli en projektil. (Ett irriterat ’Wie bitte’? kan låta som en pisksnärt.) Och här låg fältet fritt för en illasinnad insinuation: ”Vad! Är inte Röttgen demokratiskt rumsren?”

Ännu ett misstag begick Röttgen i sitt valfiske. Han försökte rida på Merkels popularitet och hävdade att valet av honom också var ett val av Merkel. När valdebaclet stod klart, ställde sig Merkel först demonstrativt på Röttgens sida, men snabbt svängde hon och han avsattes som minister. Kunde hon som ljuster i Röttgens fiskafänge anses ha förlorat i lyskraft? Det har hon inte råd med. Hon är populär men har börjat ifrågasättas.

Ministerskiftet ägde rum i Schloss Bellevue hos förbundspresident Gauck med Merkel, den nytillträdande Altmeier och Röttgen tillstädes. Det var en snöplig sorti för Röttgen som hade nämnts som Merkels efterträdare. Hon tycks inte ha den rätta turen med sina män. Till detta finns det anledning att återkomma.

Per-Ove Ohlson
lektorBT:s riktlinjer för nätkommentarer:

För att kunna kommentera måste du ha ett användarkonto hos Disqus, vars verktyg för kommentarer används på bt.se.

bt.se tillämpar eftermoderering av läsarkommentarerna. Det innebär att den som skriver en kommentar får den publicerad i det närmaste omedelbart, men att kommentaren senare kan komma att modereras bort om den inte lever upp till nedanstående riktlinjer.

Det innebär också att vid publiceringen är det den som skrivit kommentaren som är juridiskt ansvarig för dess innehåll och därmed kan bli anmäld för exempelvis förtal. Efter modereringen är det ansvarig utgivare på Borås Tidning som bär det juridiska ansvaret.

Riktlinjer:

Vi har högt i tak.

Vi har en tillåtande grundinställning.

Vi vill att användarna ska komma till tals.

Men…

Vi tillåter inte läsarkommentarer i samband med rättsrelaterade artiklar.

Vi publicerar inte läsarkommentarer där någon anklagas för brottslighet.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara osanningar.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara faktafel.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med synpunkter eller åsikter som inte är relevanta för den diskuterade artikeln.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med främlingsfientligt innehåll.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppgifter som vi av etiska skäl undvikit att publicera i den diskuterade artikeln.

Vi publicerar inte personangrepp.

Vi kan publicera länkar till andra webbplatser, men de ska vara relevanta för den diskuterade artikeln.

Vi rättar inte grammatiska fel, stavningsfel, meningsbyggnadsfel mm i läsarkommentarerna.

Och...

Tonen ska vara korrekt och respektfull. Vi publicerar inte kommentarer som har en negativ inverkan på samtalsklimatet.

Disqus


Krönika Jöran Svahnström fredag 11 juli Svahnström: Danmarks tiggarjakt slår mot de fattigaste

Krönikörer [Uppdaterad 2014-07-11]

När jag besöker Stockholm möts jag av många tiggare. Läs mer


Ledare Tisdag 9 december Fyra bättre år för Borås

Alliansens budget är lagd – nu är det hög tid för en kopp korridorkaffe 

Ledare [Uppdaterad 2014-12-09]

Det finns något befriande och återuppståndet viljestarkt över budgetförslaget som Alliansen i Borås lägger fram. Läs mer


huvudnyheter just nu

Dagens fråga

 

Julklapp

Brukar du få julklapp från jobbet?

Visa resultat
Veckans Hela livet-fråga

 

fråga

Hur ser din drömjul ut?

Visa resultat

Ledare

Kontaktinformation:

Lars Näslund, politisk redaktör
lars.naslund@bt.se
033 – 700 07 24

Mikael Hermansson, ledarskribent
mikael.hermansson@bt.se
033 – 700 07 17
Ledarbloggen

Blogg

Välkomna till Ledarbloggen!

Ledarbloggen skrivs av BT:s ledarredaktion, som består av Lars Näslund och Mikael Hermansson. Delta gärna i samtalet men försök att hålla en anständig ton och undvik personangrepp. Bloggen välkomnar alla och du får lov att vara anonym, men för det goda samtalets skull så tala gärna om vem du är som skriver. Du hittar de artiklar som vi publicerar på ledarsidan på bt.se/ledare.

Mest läst på bt.se


Borås

Här utbryter vilda jublet

Gladiatorkamp, hinderbana och inte minst – planstormningen. Se allt från Skolkampen i klippet!

 

Tjänstgörande webbredaktör

Vet du någonting som vi borde skriva om? Tipsa mig direkt!

Hanna Kyhle
hanna.kyhle@bt.se


Kalendern

Vad händer i Sjuhärad?

Kalendern är sjuhäradsbornas anslagstavla på bt.se. Här kan kan du läsa om eller lägga in aktuella arrangemang.
Obs! Kalendern är till för föreningar och icke-kommersiella arrangemang.

Stefan Eklund, chefredaktör

Om den svenska bristen på statsmannaskap:

"Så nä, jag svarade min finlandssvenske kollega nekande. Jag ser inga statsmannatalanger i svensk politik för närvarande. Inga alls. Ingenstans."

Lena Kvist, kulturchef

Om årets Augustpris:

"Grattis till Augustpriset, Kristina Sandberg! Det är välförtjänt."

Lars Näslund, politisk redaktör

Om S och M:s samarbete i Ulricehamn:

"I Ulricehamn sker det politikerna i riksdagen och i Borås inte klarar av"

Jan Hansson, sportkrönikör

Om pengar i sportvärlden:

"I de stora fotbollscuperna badar klubbarna i (tv-)pengar. I andra sporter kan det kosta mycket att delta."

Nyheter

Webb-tv

På bt.se/webbtv hittar du inslag om nyheter, sport, nöje och mycket mer.

Blogg

Här är BT:s bloggare

En ledarredaktion, en elfsborgare, en basketjunkie, två joggare som utmanar varandra, en näringslivsredaktör, BT:s fotografer och en designguru...
Välkommen till BT:s värld av bloggare!

Nyheter

Gilla bt.se på Facebook

Du vet väl om att du kan följa stora delar av vårt nyhetsflöde från Sjuhärad, Sverige och världen direkt på Facebook? Gör som 5 900 andra och klicka på "Gilla"-knappen nedan!


Läsvärt

Föreningsguiden

Föreningsguiden är den nya tjänsten som ersätter Inför. Tjänsten är för föreningar i Mark och Kind, som gör det möjligt för föreningslivet att uppdatera och informera medlemmar och allmänheten om vad som händer.

Nyheter

Följ BT på Twitter