Gästkrönika onsdagen den 29 december Elisabeth Braw

Flyende irakier får lita till människans godhet

Krönikörer 2010-12-29 | Uppdaterad 2010-12-28

De irakiska kristnas situation är nu så kritisk att det vore grymt att önska dem en fortsatt fröjdefull jul.


Irakiska kristna besöker Annandagsmässan i en kyrka i Bagdad. Det är fantastiskt att det finns privatpersoner som försöker hjälpa de kristna och andra utsatta irakier, menar Elisabeth Braw.


Före Gulfkriget 1991 hade Irak runt en miljon kristna. När det senaste kriget utbröt, år 2003, fanns det 800.000. Idag flyr Iraks kristna i massor. Enligt nya siffror från UNHCR är 20 procent av alla irakiska flyktingar kristna, jämfört med 3 procent av landets befolkning.

Det är inte så konstigt när deras dagliga liv är riskfyllt och inte ens landets ledning kan stoppa dödliga attacker, såsom angreppet på en kyrka där 51 gudstjänstbesökare och två präster miste livet. Denna månad har redan skördat sina första kristna dödsoffer, ett äldre par som sköts till döds i sin lägenhet.

De irakier – både kristna och muslimer – som når andra länder står dock inför ett nytt problem, att anpassa sig till samhällen som de ofta inte vet mycket om. Men ibland går det att lita på människans godhet. För två år sedan startade juridikstudenter på Yale-universitetet ett initiativ som hjälper nyanlända irakiska flyktingar att anpassa sig till livet i USA.

Idag är initiativet en liten organisation, Irap, där advokater, juridikprofessorer och studenter hjälper nyanlända irakiska flyktingar av alla de slag. Denna frivilligkår bistår dem med gratis juridisk hjälp och sådana praktiska sysslor som att presentera sina färdigheter för potentiella arbetsgivare i USA.

Den likaledes lilla organisationen List Project har ett liknande syfte, så viktigt att man undrar varför inte FN eller någon annan viktig instans tar hand om frågan. The List Project startades för fyra år sedan av en ung anställd på USAID, USA:s motsvarighet till Sida.

Den unge mannen, Kirk Johnson, hade precis återvänt till USA från Bagdad och Fallujah när en irakisk tolk han jobbat med kontaktade honom och bad om hjälp. När tolken kom hem från jobbet på USA:s ambassad hade han hittat ett människohuvud framför dörren. På huvudet satt en lapp: ”Nästa gång blir det ditt huvud.”

Irakiern bestämde sig för att fly, men trots hans anställning på USA:s ambassad fanns ingen hjälp att få där. Johnson skrev en debattartikel om hans öde, och snart började andra irakier som jobbat åt USA och dess allierade kontakta honom. Johnson skrev upp dem på en lista.

Sedan dess har Johnson lyckats övertala åtta av USA:s mest prestigefyllda advokatbyråer att hjälpa dessa irakier, som närmast är levande skottavlor, och hjälpt flera dussin av dem att lämna Irak. Några bor idag i Sverige. Men i genomsnitt tillkommer tolv nya namn varje vecka på Johnsons lista.

Det är inte bara kristna som riskerar livet i Irak, men de riskerar livet på grund av sin religiösa identitet. Europa är mycket bekymrat över Iraks kristnas öde, sade Europaparlamentets president, Jerzy Buzek, i början av december. Det är fantastiskt att det finns privatpersoner – som Irap och List Project – som försöker hjälpa dem och andra utsatta irakier.

Men när vi andra glatt firar jul skulle det passa sig att skänka en tanke – eller en hjälpande hand – åt de stackars människor som riskerar livet för att de tror på julens verkliga innehåll.

Elisabeth Braw
senior reporter
Metro International, LondonBT:s riktlinjer för nätkommentarer:

För att kunna kommentera måste du ha ett användarkonto hos Disqus, vars verktyg för kommentarer används på bt.se.

bt.se tillämpar eftermoderering av läsarkommentarerna. Det innebär att den som skriver en kommentar får den publicerad i det närmaste omedelbart, men att kommentaren senare kan komma att modereras bort om den inte lever upp till nedanstående riktlinjer.

Det innebär också att vid publiceringen är det den som skrivit kommentaren som är juridiskt ansvarig för dess innehåll och därmed kan bli anmäld för exempelvis förtal. Efter modereringen är det ansvarig utgivare på Borås Tidning som bär det juridiska ansvaret.

Riktlinjer:

Vi har högt i tak.

Vi har en tillåtande grundinställning.

Vi vill att användarna ska komma till tals.

Men…

Vi tillåter inte läsarkommentarer i samband med rättsrelaterade artiklar.

Vi publicerar inte läsarkommentarer där någon anklagas för brottslighet.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara osanningar.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara faktafel.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med synpunkter eller åsikter som inte är relevanta för den diskuterade artikeln.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med främlingsfientligt innehåll.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppgifter som vi av etiska skäl undvikit att publicera i den diskuterade artikeln.

Vi publicerar inte personangrepp.

Vi kan publicera länkar till andra webbplatser, men de ska vara relevanta för den diskuterade artikeln.

Vi rättar inte grammatiska fel, stavningsfel, meningsbyggnadsfel mm i läsarkommentarerna.

Och...

Tonen ska vara korrekt och respektfull. Vi publicerar inte kommentarer som har en negativ inverkan på samtalsklimatet.

Disqus


Krönika Bengt Johansson fredag 8 augusti Johansson: Valrörelse – då vill jag få höra goda motargument

Krönikörer [Uppdaterad 2014-08-08]

Det börjar närma sig nu. Läs mer


Krönika Lennart Hjelmstedt tisdag 8 juni Hjelmstedt: Varberg osynligt i nya museet

Krönikörer [Uppdaterad 2014-07-28]

Borås har sitt Simonsland som möter en ny tids krav . Läs mer


Ledare fredag 17 oktober Ledare: Ett eko av det förflutna

Ledare [Uppdaterad 2014-10-19]

Rätt av Försvarsmakten att agera snabbt. Läs mer


Krönika lördag 18 oktober De 13 procenten röstade inte på Åkesson

Lars Näslund, politisk redaktör [2014-10-17]

Ingen vinner på att håna Jimmie Åkessons personliga tragedi. Läs mer


huvudnyheter just nu

Ledare

Kontaktinformation:

Lars Näslund, politisk redaktör
lars.naslund@bt.se
033 – 700 07 24

Mikael Hermansson, ledarskribent
mikael.hermansson@bt.se
033 – 700 07 17
Ledarbloggen

Blogg

Välkomna till Ledarbloggen!

Ledarbloggen skrivs av BT:s ledarredaktion, som består av Lars Näslund och Mikael Hermansson. Delta gärna i samtalet men försök att hålla en anständig ton och undvik personangrepp. Bloggen välkomnar alla och du får lov att vara anonym, men för det goda samtalets skull så tala gärna om vem du är som skriver. Du hittar de artiklar som vi publicerar på ledarsidan på bt.se/ledare.

Mest läst på bt.se


Kalendern

Vad händer i Sjuhärad?

Kalendern är sjuhäradsbornas anslagstavla på bt.se. Här kan kan du läsa om eller lägga in aktuella arrangemang.
Obs! Kalendern är till för föreningar och icke-kommersiella arrangemang.

Stefan Eklund, chefredaktör

Om borgerligheten i Borås:

"Carlson och Hjalmarsson borde helt enkelt kliva åt sidan. Väljarna vill det, som sagt. I BT 20/9 berättade vi att andranamnen i M och FP, Ulf Sjösten och Anna Svalander, fick betydligt fler personkryss än de som var etta på respektive lista, alltså Carlson och Hjalmarsson."

Lena Kvist, kulturchef

Om nomineringarna till Augustpriset:

"Inte illa alls. Men var gjorde Augustjuryn av Klas Östergren?"

Lars Näslund, politisk redaktör

Om att Jimmy Åkesson är utbränd:

"Hur djupt och på goda grunder många än må ogilla Jimmie Åkessons partis politik är det både märkligt och kontraproduktivt hur diverse kända antirasister bara inte kunde låta bli att håna beskedet om sjukskrivningen i sociala medier"

Jan Hansson, sportkrönikör

Om Sveriges främsta damlandslag:

"Sveriges kanske vassaste damlandslag misslyckades i Sotji–OS. Nu har våra alpina tjejer vallat om."

Nyheter

Webb-tv

På bt.se/webbtv hittar du inslag om nyheter, sport, nöje och mycket mer.

Blogg

Här är BT:s bloggare

En ledarredaktion, en elfsborgare, en basketjunkie, två joggare som utmanar varandra, en näringslivsredaktör, BT:s fotografer och en designguru...
Välkommen till BT:s värld av bloggare!

Nyheter

Gilla bt.se på Facebook

Du vet väl om att du kan följa stora delar av vårt nyhetsflöde från Sjuhärad, Sverige och världen direkt på Facebook? Gör som 5 400 andra och klicka på "Gilla"-knappen nedan!


Läsvärt

Föreningsguiden

Föreningsguiden är den nya tjänsten som ersätter Inför. Tjänsten är för föreningar i Mark och Kind, som gör det möjligt för föreningslivet att uppdatera och informera medlemmar och allmänheten om vad som händer.