Gästkrönika fredagen den 27 maj Björn Brorström

Europa behöver mer innovativ forskning

Krönikörer 2011-05-27 | Uppdaterad 2011-05-26

Europa halkar efter. Vi behöver utveckla en ny strategi för att kunna konkurrera med USA och med de nya tillväxtländerna i framförallt Asien.


Europaparlamentets byggnad i Bryssel. EU bidrar med 500 miljarder kronor till forskning 2007-2013.


Detta är utgångspunkten för den forskningspolitik som nu formuleras inom EU. Det stora bekymret som har identifierats är svårigheten att omsätta forskningsresultat till innovationer och få till stånd nya konkurrenskraftiga produkter, tjänster och processer. Innovation är ett honnörsord för dagen och framtagna forskningsstrategier ska omfatta strategier för innovationer.

Ett annat honnörsord är smart specialisering. Europa måste identifiera inom vilka områden som vi har konkurrensfördelar i förhållande till andra länder och kontinenter och satsa på dessa områden. En innebörd av smart specialisering är att satsa på mindre och medelstora företag. Det är där vi finner entreprenörer och nya spännande idéer. I formuleringen av den nya, eller kanske snarare modifierade, forskningspolitiken framhålls också betydelsen av forskning om och utveckling av offentlig förvaltning och offentligt finansierad verksamhet.

Till utgångspunkterna för kommande satsningar hör också en hållbar samhällsutveckling. En viktig del i forskning kring hållbar utveckling är att ta sig an begreppet och fenomenet tillväxt. Det behöver problematiseras och inte tas för givet. Det är nog en insikt som många har, men det behövs mera forskning om tillväxtens dimensioner och effekter.

Vad betyder allt detta för Sjuhäradsregionen och Högskolan i Borås? Forskningspolitiken inom EU har påverkan på oss på två sätt, dels styr den vilken typ av forskning som stöds och finansieras av unionen, dels påverkar den de prioriteringar och satsningar som görs nationellt. Det handlar om mycket pengar. Den nuvarande satsningen inom ramen för det så kallade sjunde ramprogrammet omfattar närmare 500 miljarder kronor under perioden 2007–2013.

Min uppfattning är att de resonemang som förs och de ställningstaganden som görs är bra för Högskolan i Borås. Vi är profilerade, kanske till och med smarta, vi verkar för att skapa ett effektivt innovationssystem och vi välkomnar en större satsning på forskning kring offentlig förvaltning.

Inte minst sätter vi hållbarhet i centrum. Men vi vet att det är skillnad mellan retorik och handling. Ett förverkligande av intentionerna förutsätter att forskningsfinansiärerna lever som de lär och verkligen stöder innovativa miljöer. Dessa miljöer finns inte sällan på mindre lärosäten och är ofta nyetablerade.

Forskningsfinansiärerna måste också våga satsa på mindre företag med goda idéer och med utvecklingspotential. Det handlar om risktagande. Finansiärerna ska inte enbart mäta framgång i hur många som lyckats, utan också ha ett aktivt intresse för hur många projekt som misslyckats och framförallt varför de inte blev succéer.

Lyckas alla satsningar, så har risktagandet inte varit tillräckligt och stora utvecklings- och affärsmöjligheter har sannolikt missats till förmån för måttlighet.

På mindre och yngre lärosäten finns goda förutsättningar för nydanande projekt som bygger samverkan mellan forskare från olika ämnen. I flervetenskapliga projekt kan nya typer av frågeställningar behandlas och besvaras.

Högskolan i Borås har i likhet med alla universitet och högskolor regeringens uppdrag att utarbeta en forsknings- och innovationsstrategi. Vi kommer att argumentera för vikten av att satsa på mindre och dynamiska miljöer. Det är tryggt att fördela medel till stora, anrika och väletablerade universitet, men det riskerar att ske på bekostnad av förnyelse. Hela samhället kan förlora på en sådan politik.

Björn Brorström
professor, Högskolan i BoråsBT:s riktlinjer för nätkommentarer:

För att kunna kommentera måste du ha ett användarkonto hos Disqus, vars verktyg för kommentarer används på bt.se.

bt.se tillämpar eftermoderering av läsarkommentarerna. Det innebär att den som skriver en kommentar får den publicerad i det närmaste omedelbart, men att kommentaren senare kan komma att modereras bort om den inte lever upp till nedanstående riktlinjer.

Det innebär också att vid publiceringen är det den som skrivit kommentaren som är juridiskt ansvarig för dess innehåll och därmed kan bli anmäld för exempelvis förtal. Efter modereringen är det ansvarig utgivare på Borås Tidning som bär det juridiska ansvaret.

Riktlinjer:

Vi har högt i tak.

Vi har en tillåtande grundinställning.

Vi vill att användarna ska komma till tals.

Men…

Vi tillåter inte läsarkommentarer i samband med rättsrelaterade artiklar.

Vi publicerar inte läsarkommentarer där någon anklagas för brottslighet.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara osanningar.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara faktafel.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med synpunkter eller åsikter som inte är relevanta för den diskuterade artikeln.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med främlingsfientligt innehåll.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppgifter som vi av etiska skäl undvikit att publicera i den diskuterade artikeln.

Vi publicerar inte personangrepp.

Vi kan publicera länkar till andra webbplatser, men de ska vara relevanta för den diskuterade artikeln.

Vi rättar inte grammatiska fel, stavningsfel, meningsbyggnadsfel mm i läsarkommentarerna.

Och...

Tonen ska vara korrekt och respektfull. Vi publicerar inte kommentarer som har en negativ inverkan på samtalsklimatet.

Disqus


Krönika Lennart Hjelmstedt tisdag 8 juni Hjelmstedt: Varberg osynligt i nya museet

Krönikörer [Uppdaterad 2014-07-28]

Borås har sitt Simonsland som möter en ny tids krav . Läs mer


Krönika Jöran Svahnström fredag 11 juli Svahnström: Danmarks tiggarjakt slår mot de fattigaste

Krönikörer [Uppdaterad 2014-07-11]

När jag besöker Stockholm möts jag av många tiggare. Läs mer


Ledarbloggen: Vet kommunisten Sundhage hur man googlar?

Ledare [2014-07-26]

Pia Sundhage är en briljant fotbollstränare. Det kan ingen ta ifrån henne. Men när det handlar om samhällsfrågor framstår hon mer och mer som den där överförfriskade ”experten” som på puben alltid tycks veta hur fotbollsspelarna ska agera och vars kunskap växer i takt med mer inmundigandet av rusdrycker.
Läs David Lindéns blogginlägg här!


huvudnyheter just nu

70 år gamla – men nu ska träden sågas ner

Borås [Uppdaterad i går 18:55]

De gamla lindarna på Västerlånggatan är snart ett minne blott. Läs mer

 

centrumträden

Vad tycker du om lindarna?

Visa resultat
Tagga eller skicka in dina sommarbilder till bt.se!

Borås [Uppdaterad 2014-06-03]

Sol, bad och ledighet – sommaren är äntligen här. Och de närmaste månaderna får ses som en högtid för fotograferandet. Vi vill att du mejlar eller taggar dina bästa bilder med #btsommar på Instagram.

Live-published photos and videos via Shootitlive
Ledare

Kontaktinformation:

Lars Näslund, politisk redaktör
lars.naslund@bt.se
033 – 700 07 24

Mikael Hermansson, ledarskribent
mikael.hermansson@bt.se
033 – 700 07 17
Ledarbloggen

Blogg

Välkomna till Ledarbloggen!

Ledarbloggen skrivs av BT:s ledarredaktion, som består av Lars Näslund och Mikael Hermansson. Delta gärna i samtalet men försök att hålla en anständig ton och undvik personangrepp. Bloggen välkomnar alla och du får lov att vara anonym, men för det goda samtalets skull så tala gärna om vem du är som skriver. Du hittar de artiklar som vi publicerar på ledarsidan på bt.se/ledare.

Mest läst på bt.se


Tjänstgörande webbredaktör

Vet du någonting som vi borde skriva om? Tipsa mig direkt!

Jonas Ekelund
jonas.ekelund@bt.se
Telefon: 033-700 07 74


Borås

Antagningslistorna till gymnasiet är här!

Nu har antagningsbeskeden till gymnasieskolorna i Sjuhärad kommit – och BT har alla listor. Har du kommit in på den linje du önskade?
Klicka på pdf-filerna nedan och ta reda på det!

Borås

Se alla avsnitt av Trädgård här!

Kalendern

Vad händer i Sjuhärad?

Kalendern är sjuhäradsbornas anslagstavla på bt.se. Här kan kan du läsa om eller lägga in aktuella arrangemang.
Obs! Kalendern är till för föreningar och icke-kommersiella arrangemang.

Stefan Eklund, chefredaktör

Om programmet Anders tar parti:

"Men Nyfiken på partiledaren och Anders tar parti är satsningar som snarare sänker än höjer det politiska intresset eftersom man i båda fallen använder politisk okunskap som arbetsredskap. Det är inte värdigt ett licensfinansierat public service-företag."

Lars Näslund, politisk redaktör

Om terrorberedskapen i Norge:

"Nu, när en ny, skarpare, hotbild uppenbarligen vuxit fram, sparar myndigheterna i Oslo inte på larmkrutet. Det är kanske begripligt, men såväl regeringen som polisen och media har ett stort ansvar för att inte driva fram hysteri".

Jan Hansson, sportkrönikör

Om Tysklands finalseger:

"Tyskarna kopplade ett tidigt grepp om finalen. Att de inte lyckats avgöra den under ordinarie måste tillskrivas Argentinas välorganiserade försvarsstyrka."

Lena Kvist, kulturchef

Om Johan Cronemans sommarprat:

"Han är 59 år och framgångsrik man. Det verkar så behagligt att vara så trygg. När Östermalmsdamer ringer upp och klagar på att han förolämpat kungen och river sönder hans DN-artiklar så det hörs i telefonen kan han bara skratta åt det och berätta om det i radio."

Vedrana Sivac, nöjeskrönikör

Om Cameron Diaz nya film Sex Tape:

"I övrigt är Sex tape en ungefär lika frustrerande upplevelse som filmparets sexuella våndor. "

Nyheter

Webb-tv

På bt.se/webbtv hittar du inslag om nyheter, sport, nöje och mycket mer.

Blogg

Här är BT:s bloggare

En ledarredaktion, en elfsborgare, en basketjunkie, två joggare som utmanar varandra, en näringslivsredaktör, BT:s fotografer och en designguru...
Välkommen till BT:s värld av bloggare!

Nyheter

Gilla bt.se på Facebook

Du vet väl om att du kan följa stora delar av vårt nyhetsflöde från Sjuhärad, Sverige och världen direkt på Facebook? Gör som 5 200 andra och klicka på "Gilla"-knappen nedan!


Läsvärt

Föreningsguiden

Föreningsguiden är den nya tjänsten som ersätter Inför. Tjänsten är för föreningar i Mark och Kind, som gör det möjligt för föreningslivet att uppdatera och informera medlemmar och allmänheten om vad som händer.