Kristerssons pensionsbesked vrider om spelplanen

Ledare Artikeln publicerades
Ulf Kristersson höll sommartalet i Ugglans Park hemma i Strängnäs på lördagen.
Foto: Vilhelm Stokstad/TT
Ulf Kristersson höll sommartalet i Ugglans Park hemma i Strängnäs på lördagen.

Det mest intressanta med Moderaternas aningen oväntade pensionsutspel är inte dess sakliga innehåll, utan hur det förändrar delar av valrörelsens spelplan.

Ledare

Trots Anders Borgs resonemang på sin finansministertid är det en god princip, även för moderater, att pension, som ju är uppskjuten lön, ska beskattas som arbete.

Denna ansluter sig nu partiledaren Ulf Kristersson till inte bara i allmänna ordalag, utan genom ett konkret förslag, levererat under sommartalet hemma i Strängnäs på lördagen.

Genom ett samlat pensionspaket om 15,5 miljarder ”skulle någon skatteskillnad mellan lön och pension inte finnas”, som M formulerar sig i pressmeddelandet och som rimligen skakar om en del på Socialdemokraternas valkansli.

Men åter till Anders Borg-tiden: När Alliansen lade fram sina jobbskatteavdrag och därmed skapade ”pensionärsskatten” – vilket elegant trick när S lyckades lansera detta uttryck! – var det mycket riktigt så att Anders Borg motiverade den klyfta som uppstod med ”arbetslinjen”: Det skulle löna sig att jobba. Ja, i viss mån fanns nog detta resonemang på finansdepartementet, men vi inbillar oss att det huvudsakliga skälet snarare dels låg i att orka finansiera en tillräckligt stor sänkning för den – betydligt större – gruppen väljare med arbetsinkomst. Därtill underlättade metoden den valvinnande retoriken runt ”arbetslinjen”.

Genom att komplettera en tidigare i år annonserad sänkt skatt för pensionärer om 8,5 miljarder med ytterligare 4,4 miljarder för de som i många fall har jobbat länge men ändå har en relativt låg pension, 13 000-17 000 kronor i månaden, sluts alltså gapet.

Ett diagram som Moderaterna presenterar över i vilka inkomstlägen skatten börjar sänkas med nya förslaget, relativt Socialdemokraternas i rött.
Foto: Moderaterna/Riksdagens utredningstjänst
Ett diagram som Moderaterna presenterar över i vilka inkomstlägen skatten börjar sänkas med nya förslaget, relativt Socialdemokraternas i rött.

För den enskilde pensionären i denna grupp betyder det 200-300 kronor i månaden och som dessa inte får med Socialdemokraternas lagda politik. Därför var det inte förvånande att finansminister Magdalena Andersson (S) föreföll en aning ur balans när hon för Sveriges Radio kommenterade Ulf Kristerssons besked. Hon försökte beskriva M-politiken som omöjlig: ”Samtidigt är det ju så att Moderaterna nu föreslår skattesänkningar med 40 miljarder kronor hittills. Under nästa mandatperiod blir vi både fler barn och fler äldre. Då kommer vi behöva bygga förskolor, skolor och äldreboenden. Jag ser inte framför mig att det är möjligt att genomföra så här stora skattesänkningar då”, sa hon.

Ett diagram som Moderaterna presenterar över i vilka inkomstlägen skatten börjar sänkas med Socialdemokraternas förslag.
Foto: Moderaterna/Riksdagens utredningstjänst
Ett diagram som Moderaterna presenterar över i vilka inkomstlägen skatten börjar sänkas med Socialdemokraternas förslag.

Exakt hur Moderaterna vill finansiera just denna reform vet vi inte ännu, men däremot vet vi att bidragssystemen snörps åt.

Förutom att det blir intressant att se om Stefan Löfven möter Kristersson i denna pensionsmatch – det torde vara en lågoddsare – provocerar den fram den diskussion om skattenivåer och värdet av eget arbete som valrörelsen sannerligen skulle må bra av. Andersson ställer alltså M:s sänkta pension mot förskolor och äldreboenden. Det nollsummespelet existerar inte.

 

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.