Ledare: Kristerssons ”besatthet” syns i spegeln

Ledarkrönika Artikeln publicerades
Ulf Kristersson gjorde inte grovjobbet för att få till en borgerlig regering, enligt förra centerledaren Maud Olofsson.
Foto: Simon Rehnstrˆm/SvD/TT
Ulf Kristersson gjorde inte grovjobbet för att få till en borgerlig regering, enligt förra centerledaren Maud Olofsson.

I en intervju i onsdagens DN gör sig Moderatledaren Ulf Kristersson skyldig till vad som skulle kunna beskrivas som en truism: ”Borgerlig politik drivs och trivs bäst av borgerliga regeringar”.

Dessvärre grumlas påståendet av Kristerssons hantering av själva grundfrågan – den om på vilka grunder en borgerlig kan och bör bildas.

Om endast en borgerlig regering kan trivas med och genomföra borgerlig politik torde det i nuvarande parlamentariska läge i första hand vara relevant att då undvika att ge ett populistiskt parti det avgörande inflytandet över villkoren för hur en sådan kan bildas.

Mot bakgrund av detta blir intervjun mest en lamentation, ännu en klagovisa, vilket är beklagligt. Det finns ett vidare tema i texten som handlar om Moderaternas vägval som är nog så intressant och som hade mått bra av att inte hamna i skymundan av vad som i bästa fall vittnar om att ”sorgearbetet fortgår”. Förr eller senare måste partiet torka tårarna, snyta sig och ta i framtidsfrågan på allvar.

Vilken roll ska det än så länge största partiet ha i arbetet för att en borgerlig regering ska kunna driva och trivas med borgerlig politik och, inte minst, med andra borgerliga partier?

I lördags var Maud Olofsson gäst i TV4:s Nyhetsmorgon. Det var den förra centerledaren som fyllde på vattnet i den skapelsemytologiska badtunna i Högfors i vilken det borgerliga fyrpartisamarbetet formades och döptes till ”Alliansen”. Olofssons bild av vad som krävs för att en borgerlig regering åter ska bli verklighet bygger på den erfarenheten: ” Det största partiet bär alltid huvudansvaret för att hålla ihop. Så var det på Fälldins tid, så var det under Carl Bildts tid, så var det under Fredrik Reinfeldts tid. Och så bör det vara också nu. Det är det största partiet som måste göra grovjobbet”.

Är det rentav så som vi ska läsa DN-intervjun med Kristersson, mot en bakgrund av att han inte har velat göra det där grovjobbet? Att han istället ville söka sig en annan, enklare väg men som han på förhand visste inte var framkomlig utan vidare.

Moderatledaren var medveten om att C och L inte ville släppa fram än mindre ingå i en regering som var beroende av samarbete med Sverigedemokraterna. Kristersson skulle ha gjort sitt ”grovjobb” utifrån detta faktum.

När han i samma DN-intervju talar om att det är ”något besatt … lite sjukligt” över reservationerna mot SD, framträder hans sätt att förhålla sig till sina ambitioner och sitt eget agerande under hösten och vinterns regeringssonderingar mest som om han samtidigt såg sig själv i en spegel.

Vem bland de borgerliga om inte Kristersson har varit besatt av att få makten till varje pris?

 

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.