Här får Jemens barn en chans

Ledare Artikeln publicerades
Barn i Jemen svälter till följd av kriget. Omvärlden är allt för tyst.
Foto: Hani Mohammed
Barn i Jemen svälter till följd av kriget. Omvärlden är allt för tyst.

Glöm det här med att ”hjälpa på plats”. Jemens regering och Huthirebellerna är hjärtligt välkomna till Sverige för att här förhandla om freden.

Temperaturskillnaden är nästan 25 grader. I Sverige kryper den ner mot noll, medan frost och gråa himlar sänker sig över landet. I Sanaa stiger temperaturen, upp mot 25 grader, och solen och våldet härskar över det krigsdrabbade Jemen.

Det är två olika världar som ryms på en och samma jord. Välmående Sverige, med sin bittra kyla och sina mörka vindar, där barnfattigdom är ett relativiserat begrepp, och där det varit fred i över 200 år. Och Jemen, hett och torrt sandlandskap längst ute på den Arabiska halvöns sydspets, där barnen slutat gråta för att de svultit så länge, och där kriget är den enda verkligheten som funnits de senaste tre åren.

Ibland möts de i krock, en glimt av ett annat liv, i dagstidningen, i fikarummet, i välgörenhetsreklamen på TV. Kriget kommer inte till Sverige längre. För de som växer upp i denna marginaliserade och nordliga del av världen finns det knappt ens infödda som kan berätta om krig längre. Men i veckan kommer ändå löftet om freden hit på sitt sätt, när parterna i kriget i Jemen möts i Sverige för att fredsförhandla.

Sen den arabiska våren har Jemen kommit att bli ett utslag för de inneboende konflikter som länge funnits i Mellanöstern. På ena sidan av konfliktlinjen finns regeringstrogna styrkor som backas upp av den saudiska militäralliansen. På andra sidan Iranstödda Huthirebellerna, som de senaste åren har kontrollerat Jemens huvudstad Sanaa. I mångt och mycket liknar det Kalla kriget, när öst- och västblocken krigade genom ombud i Asien.

En annan tid, en annan värld. Men kriget är lika obarmhärtigt, och obegripligt. Våldet höjer sig över tid och rum. Svälten river och dödar oavsett väder, ålder och seder.

Kriget fick sitt startskott när den gamle presidenten Ali Abdullah Salehs störtades under arabiska våren. Oroligheterna fick ytterligare separatistgrupper att bildas, och Huthirebellerna växte sig allt mer starka. Den rådande konflikten bröt loss på allvar när Saudiarabien invaderade Jemen 2015 och började fälla bomber över det lilla landet vid Arabiska havet.

I dag är kriget i Jemen en tydlig vattendelare, både i själva landet, men också i Mellanöstern och bland stormakterna i världen. På ena sidan Jemens regeringsstyrkor, stöttade av sunni-styrda Saudiarabien och Gulfstaterna, och som har allierat sig med USA. På andra sidan Huthirebellerna som stöttas av shia-styrda Iran, och indirekt Ryssland.

Om detta vet barnen med uppsvällda magar mycket lite. Men det faktum att de tillåts vara brickor i detta världspolitiska spel, är ett misslyckande för mänskligheten.

Ofta blandas Sverige och Schweiz ihop – båda små, rika länder med en neutralitetstradition. I september i år stod Genevé värd för det som skulle ha blivit fredsförhandlingar för Jemen, men som istället blev ett fiasko. Regeringsstyrkor och FN-sändebudet satt och väntade på rebellernas delegation, som aldrig dök upp. Förhoppningsvis slutar veckans möte på svensk mark annorlunda.

Från diplomatiska källor i Jemen har Adam Baron, Syrienanalytiker vid tankesmedjan European Council on Foreign Relations, hört att rebellerna bokat resa, och på tisdagskvällen meddelades det att en delegation hade landat i Sverige. Ett lågt pris i sammanhanget, som man inte ens klarade av att betala när det senast begav sig i Genevé.

Det är billigt att flyga. En snabb slagning visar att man för knappt 3000 kronor kan flyga från Stockholm till Jemens grannland Oman, där välbärgade turister semestrar på lyxhotell. Men det vet mammorna i Jemen, som tröstar sina tysta och utmärglade barn, inget om. Den enkla biljetten ur krigets elände saknar de.

Därför är fredsförhandlingarna i Sverige så avgörande, så centrala för deras fortsatta liv.

Sanaa är inte granne med Stockholm, världsdelar och hav skär emellan. Men barnen i Jemens människovärde är lika okränkbart som barnens i Sverige; kriget står dock i vägen. Men I ett konferensrum någonstans i ett decemberkallt land Sverige, kan det avgörande steget nu tas mot en fred.

Kanske kommer dessa samtal att nå hela vägen, och framtiden bli en annan. Och då kan historien skrivas om, och handla om att de som en gång var barn av krigets Jemen fick växa upp och få söner och döttrar av freden, istället för att berätta att de svalt ihjäl i tysthet medan världen såg på.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.