Annons

Koreakramen landar hos Trump – bevare oss väl

Bilden var rörande vacker, när Nordkoreas diktator tog den sydkoreanske presidentens hand, promenerade till demarkationslinjen och de såg varandra i ögonen. Må vi inte ha beskådat ännu en teaterpjäs.
Ledare • Publicerad 27 april 2018
Detta är en ledarartikel som uttrycker Borås Tidnings politiska linje, som är moderat.
Handtag och famntag. Mötet mellan Nordkoreas diktator Kim Jong-Un och Sydkoreas president Moon Jae-In syntes vara fyllt av äkta varma känslor inför det historiska ögonblicket. Vi hoppas att det inte var ännu en skickligt regisserad teater.
Handtag och famntag. Mötet mellan Nordkoreas diktator Kim Jong-Un och Sydkoreas president Moon Jae-In syntes vara fyllt av äkta varma känslor inför det historiska ögonblicket. Vi hoppas att det inte var ännu en skickligt regisserad teater.Foto: /TT

Ännu en teaterpjäs i regi av Kim Jong-Un, där han och hans – det ska de tillskrivas – skickliga rådgivare arbetar på att slå in en kil i relationen mellan Sydkorea och USA.

Annons

En kil där miljoner sydkoreaner, trötta på att ännu 65 år efter vapenstilleståndet, trötta på att betala en jättelik armé som står stridsberedd vid den demilitariserade zonen, gärna vill tro den som rakt in i världens tv-kameror plötsligt bekräftar ”det gemensamma målet att förverkliga, genom fullständig kärnvapennedrustning, en kärnvapenfri Koreahalvö” och högtidligen uttalar att ”jag har kommit hit för att avsluta tiden av konfrontation.”

Under mötet vid demarkationslinjen vid Panmunjom promenerades och dracks te på tu man hand.
Under mötet vid demarkationslinjen vid Panmunjom promenerades och dracks te på tu man hand.Foto: Sydkoreas statliga tv

En kil som förmår vända Sydkoreas relativt färske president Moon Jae-In att vända sig till en nyckfull och bekräftelsetörstande Donald Trump med rekommendationen att USA underlättar processen genom att acceptera lättnader i sanktionerna och tillbakadragande av de kärnvapenbestyckade enheter som ständigt finns redo.

Det är inte svårt att instämma med Nicholas Eberstadt vid American Enterprise Institute tvivel i en ledarkommentar i New York Times härom dagen, där han pekar på att det råder olika meningar vad som ligger i ordet ”kärnvapenavveckling”. Medan Sydkorea och USA syftar på en komplett och verifierbar process med en tydlig tidplan där samtliga kärnvapen i norr försvinner, talar nordkoreanerna alltså om ”kärnvapenavveckling av den koreanska halvön”, som inleds med kapade band till USA och tillägget att ”om USA begränsar sin arsenal, så gör vi det också”.

Kim Jong-Un tog sin nye sydkoreanske vän Moon Jae-In i handen och steg in i den demilitariserade zonen.
Kim Jong-Un tog sin nye sydkoreanske vän Moon Jae-In i handen och steg in i den demilitariserade zonen.Foto: Summit Press Pool via AP

Nordkorea är synnerligen välkomna att överraska oss. Att omfamna ledaren i söder och uttala att ”det kommer inte längre att råda krig på Koreahalvön” och att det överenskommits att Moon Jae-In ska besöka Pyongyang ”senare i år” borde signalera verklig vilja till förändring. Men toppmöten fyllda med förhoppningar såväl år 2000 som 2007 kom att grusas.

Äntligen en Trump-tweet vi har skäl att instämma i.
Äntligen en Trump-tweet vi har skäl att instämma i.Foto: Twitter

Nu ligger bollen hos Donald Trump. Bevare oss väl. Men för en gång skull är det bara att instämma i en av hans tweets: ”Good things are happening, but only time will tell!”

Annons
Annons
Annons
Annons