Klimat, lag och skola – men först av allt måste ansvarsfrågan besvaras

Ledare Artikeln publicerades
Samhällsansvar kan fostras fram. Inte sällan handlar det om att handgripligen göra en insats.
Foto: ANDERS WIKLUND / TT
Samhällsansvar kan fostras fram. Inte sällan handlar det om att handgripligen göra en insats.

Det saknas inte utmaningar i år. Men oavsett vilken samhällsfråga som lyfts fram måste den åtföljas av en grundlig analys av ansvarsfrågan.

Det saknas inte utmaningar i år. Men oavsett vilken samhällsfråga som lyfts fram måste den åtföljas av en grundlig analys av ansvarsfrågan.

Det råder ingen tvekan om att klimatet är ödesfrågan även 2019; så kommer det att vara under överskådlig tid. Först när det går att visa att temperaturökningen begränsas till 1,5 grader på den korta tid som står världen till buds, går det att med hävda att andra frågor kan utmana om förstaplatsen. Klimathotet kan för den skull inte användas som en ursäkt för att inte se eller inte vilja inse att samhället behöver genomgå en omfattande omställning på många nivåer och fler områden. Att rangordna är som bekant inte att utesluta.

Men innan det kan bli fråga om att på allvar lyfta fram och ta oss an en lång, lång lista av angelägenheter, som skolans många tillkortakommanden, rättsväsendets utsatthet, polisbristen, de utslitna socialsekreterarna, hemtjänstens många brister, vårdköerna, integrationen, fattigdomen, hemlösheten och allt annat som vi dagligen påminns om, måste fokus vändas mot oss själva i egenskap av medborgare och människor. Ska vi börja någonstans handlar det om att åter göra det väsentligaste synligt, och att därför sprida budskapet om att samhällsansvaret alltid börjar med att den enskilda individen tar ansvar för sig själv och för sin närmaste omgivning –och i förlängningen därav också om samhället som helhet.

Den som mot all förmodan tror att detta med att förlägga ansvaret till den enskilde individen skulle vara ett sätt att reducera de många små och större gemenskapernas betydelse, den bedrar sig gruvligt. Det svenska samhället behöver under 2019 präglas av den ansvarige medborgarens återkomst av en enda bestämd anledning:

Det finns inget samhällsproblem som kan reduceras till en fråga som bara angår ”de andra”.

Just nu förs samhällsdebatten på ett sätt som visar att den ansvarsinsikten saknas. Det har skett ett uppvaknande när det gäller klimatet, om att det krävs globala överenskommelser, nationell samling, stora satsningar på tekniska innovationer, gröna skatteväxlingar och ändrade konsumtionsmönster. Men fortfarande saknas insikten om att de stora, strukturella beslutet alltid har sin början i ett personligt ansvarstagande. Regelmässigt reduceras det svåra till en fråga om politikernas och myndigheternas agerande, eller skulden läggs över på vissa grupper – som när invandringen beskrivs som alla problems grundorsak.

Ingen av 2019 års viktigaste och mest angelägna frågor kan besvaras med mindre än att vi först slutar skylla ifrån oss och kräva ”de andras” ansvar.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.