Annons

Klart att Borås elever ska kunna starta UF-företag

I ett pressmeddelande från Moderaterna i Borås som skickades ut på måndagen (15/10) uttrycks oro för att gymnasieelever i Borås stad inte ska kunna starta UF-företag i fortsättningen, eftersom Ung företagsamhet i Älvsborg saknar långsiktig finansiering.
Ledare • Publicerad 15 oktober 2018
Detta är en ledarartikel som uttrycker Borås Tidnings politiska linje, som är moderat.
Maja Kroon, Victoria Thai, Jonathan Pettersson och Dante Wetenius från Sjuhärad på Se Mig UF vann priset för Årets bästa affärsplan i Sverige 2017. Bilden från regionfinalen på Åhaga, Borås.
Maja Kroon, Victoria Thai, Jonathan Pettersson och Dante Wetenius från Sjuhärad på Se Mig UF vann priset för Årets bästa affärsplan i Sverige 2017. Bilden från regionfinalen på Åhaga, Borås.

Därför lämnar nu den moderata kommunstyrelsegruppen i Borås ett initiativärende om att snarast utreda möjligheter till lösningar för att Borås elever fortsatt ska kunna få möjligheten att starta upp och driva företag, i skolans och ung företagsamhets regi.

Förslaget är välkommet. Ung företagsamhet som koncept är ett utmärkt sätt för elever att praktiskt få testa på entreprenörskap, inom ramen för sin gymnasieutbildning. Dessutom är utförandet kreativt, och oaktat om eleverna sedan går vidare till att bli egenföretagare eller inte, är kunskaperna om presentationsteknik, försäljning och ekonomi användbara även inom andra yrken.

Annons

Inte minst är UF-företagen något som uppskattas av många elever och ett viktigt för att få unga att redan tidigt få upp ögonen för entreprenörskap. UF som institution i skolan är ett välkommet steg bort från en svunnen tids arbetsmarknad, där alla arbetstagare var anställda, och att starta och äga företag var reserverat för en rik elit.

Ung företagsamhets koncept gör också att att elever kan starta och driva företag “på prov” inom det som intresserar dem. Oavsett om man vill bli frisör, mekaniker eller programmerare kommer företagande sannolikt vara en form för arbete. Kombinationen av att få formulera en egen idé med den kreativitet som det innebär, och samtidig lära sig ta ansvar för det ekonomiska och praktiska, ger en realistisk och värdefull erfarenhet av hur det faktiskt är att driva eget.

Att fler unga får testa på att starta företag är därför viktigt. Bilden av en företagare som en äldre kapitalist från sextiotalet eller en excentrisk IT-entreprenör vars imperium omsätter miljarder är en snäv och förlegad bild. I dag skapas fler än 4 av 5 jobb i småföretag. Entreprenörskap, storskaligt som småskaligt, bär arbetsmarknaden.

Det är därför oroande att den bristfälliga finansieringen framöver kan komma att frånta Borås elever möjligheten att starta och driva UF-företag. Hasse Ikävalko (M) säger i pressmeddelandet att de ser två möjliga vägar för en långsiktig finansiering. Antingen får Sjuhärads kommunalförbund skjuta till pengar för verksamheten i alla Sjuhärads kommuner, eller så får Borås stad helt enkelt avsätta pengar i 2019 års budget, för att finansiera verksamheten.

Ytterligare en kostnadspost i Borås stads budget kan få vissa att sucka. Men om det är något som ger bra avkastning så är det att investera i framtida företagande, som bidrar till en av de viktigaste skatteintäkterna för kommuner.

Sjuhärad behöver fler företagare, inte färre. Ett utmärkt sätt för att för att fler unga ska starta eget i framtiden är att de garanteras möjligheten att få testa på att starta och driva egna företag i gymnasiet. Låt inte bristande finansiering bli en onödig käpp i hjulet för den verksamheten.

BT
Annons
Annons
Annons
Annons