KD:s besked inget nytt under solen

Ledare Artikeln publicerades
Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor i riksdagen. Nu öppnar hon dörren för att prata sakpolitik med samtliga partier i riksdagen. Men tolkningen är att det främst är ett parti hon vill öppna upp för - SD.
Foto: Jessica Gow/TT
Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor i riksdagen. Nu öppnar hon dörren för att prata sakpolitik med samtliga partier i riksdagen. Men tolkningen är att det främst är ett parti hon vill öppna upp för - SD.

Vi ska kunna prata med alla i riksdagen, så länge vi pratar sakpolitik. Det sammanfattar KD-ledaren Ebba Busch Thors besked om partistyrelsens beslut rätt bra.

Trots att partiet inte nämns i Ebba Busch Thors status så var media och andra partier blixtsnabba med tolkningen – att detta är ett sätt att öppna upp för SD. Handlade det bara om något så oskyldigt, och förhållandevis intetsägande, som att man vill diskutera sakpolitik med alla partier i riksdagen hade inte ett besked med buller och bång varit nödvändigt.

Reaktionerna lät inte vänta på sig. Jimmie Åkesson ”Välkomnar utvecklingen” medan Annie Lööf var “Djupt besviken”. Inget nytt under solen med andra ord, precis som Busch Thors besked.

Att ett parti i riksdagen ska kunna samtala, rentav förhandla sakpolitik med samtliga partier (mellan raderna: även de vars grundläggande värderingar, som det så fint heter, man inte delar) är inget revolutionerande budskap. Tvärtom är dagens besked i linje med det Anna Kinberg Batra (AKB) gav som moderatledare 2017.

Att alla partier samtalar om politik i riksdagens utskott är i stor utsträckning det rådande förhållningssättet – och ett rätt konstruktivt sådant. Men KD-beskedet handlar mindre om att vilja utöka den principen, och mer om positionering. Precis som andra partiledares reaktioner på beskedet.

Den borgerliga splittringen, orsakad av SD, är i grund och botten inte en fråga om läget i riksdagen. Den har alltid handlat om regeringsfrågan. Det är därför Alliansen nu är dödförklarad på nationellt plan allt sedan Januariöverenskommelsen ingicks.

Precis som Åkessons och Lööfs reaktioner visar, så handlar det om att KD nu förflyttar sig på den parlamentariska spelplanen. Bort från C, och mot SD. Det innebär inte att de ändrat sina grundläggande värderingar. Men beskedet handlar om mer än att Busch Thor (EBT) vill prata politik med alla partier i riksdagen.

KD:s utspel är sannolikt en strategi för att se om de kan rusa lite till i opinionen genom att plocka väljare som inte tycker att SD-samarbete är en dum idé. Hade det inte varit det hade utspelet haft något nytt att komma med i sak, vilket det inte har.

För AKB ledde inte det beskedet till några större opinionsvinster. Det återstår att se om EBT är mer tursam.

Men i alla avseenden har inget förändrats i sak – borgerligheten är fortfarande oense om hur man ska förhålla sig till SD i regeringsfrågan. Kristdemokraternas utspel lär inte göra den splittringen mindre.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.