Ledarkrönika lördag 14 januari

Vård av anhöriga nästa debatt?

Katarina Larsson 2012-01-14 | Uppdaterad 2012-01-13

Om man tror att konkurrensen inom välfärden inneburit högre kvalitet och effektivare resursutnyttjande, då har man rätt höga förväntningar på en rapport som ska kartlägga just det.


FAKTA

För övrigt

...börjar Folk och Försvars årliga rikskonferens i Sälen på söndag. Den har i vanlig ordning lockat en rad statsråd och tunga politiker. Programmet är digert.

...BT:s ledarskribent Johan Söderström är på plats. Läs hans krönika därifrån på måndagens ledarsida.

...en programpunkt är den f.d. ordföranden i försvarsutskottet, Håkan Juholt, som på måndag talar under rubriken Säkerhetspolitik – ny inriktning?


Men när SNS (Studieförbundet Näringsliv och Samhälle) i höstas gav ut forskningsantologin Konkurrensens konsekvenser var beskedet ett annat.

”Privatiseringar i välfärden har inte ökat effektiviteten”, var rubriken när forskningschefen Laura Hartman presenterade boken på Dagens Nyheters debattsida.

Det var ett sätt att spetsa till det som var bokens huvudsakliga budskap och som Hartman skrev i slutkapitlet: ”Den främsta slutsatsen är att kunskapsläget inom många områden är anmärkningsvärt begränsat”.

Som en och annan kanske minns blev det stor uppståndelse kring rapporten som också hävdade att det på de flesta områden inte gick att belägga några tydliga kvalitetsvinster av den ökade konkurrensen.

Tyvärr fick inte Hartman försvara sig mot kritiken trots att väsentliga delar ifrågasattes. Hon belades med munkavle av studieförbundets vd, men i efterhand förklarade Hartman att hon tyckte att rapporten kommit att missbrukas av både högern och vänstern.

Det hela slutade med att hon valde att återgå till Uppsala universitet och att vd:n för SNS avgick.

Eller slutade ska man kanske inte säga.

Ty när SNS i veckan hade två fullsatta seminarier i Stockholm om några kapitel i boken konstaterade en av författarna, professor Anders Anell att boken hade varit glömd framöver om inte för debatten den startade om forskningens frihet.

Det var en viktig debatt. Och det är även den om konkurrensens konsekvenser, även om tonläget ibland blir hätskt.

Anders Anell, som skrivit om hälso- och sjukvårdstjänster i privat regi, konstaterade att det är roligt men väldigt svårt att forska om det här området och att det finns starka ideologiska föreställningar. Har man gjort en studie vet man nästan på förhand, beroende på resultatet, från vilken politisk sida man har att invänta en inbjudan för att presentera den, menade han.

Därför ska jag ändå vara generös och på denna valfrihetsförespråkande ledarsida citera professor Marta Szebehely, som i rapporten skrivit om insatser för äldre och funktionshindrade i privat regi och som också deltog i ett SNS-seminarium samma dag.

Hon poängterade kunskapsluckorna men varnade även för att när det gäller mindre resursstarka grupper kan man inte förlita sig på möjligheten att rösta med fötterna.

–-Det är feltänkt när man tror att marknadsmodellen kan lösa äldres fullständigt legitima behov av att påverka sin vardag.

Nu är det väl i och för sig få som tror att fler producenter är enda lösningen. Men visst, den alldeles övervägande delen av debatten om vård och omsorg handlar om vikten/vådan av alternativ till offentligt producerad vård.

Anells krassa förklaring är: ”Man är ju överens om det andra, att vården ska vara solidariskt finansierad och fördelas efter behov, då är det det här man får bråka om”.

Politiken behöver sina konflikter, det är sant. Därtill bör dock poängteras att för och emot valfrihet och mångfald är en värdering där det inte går att mekaniskt räkna sig fram till det ena eller andra ställningstagandet. Det handlar också om synen på medborgare, välfärd, företagande och offentliga monopol.

Men när en särskild konflikt dominerar debatten så till den milda grad, finns det förstås en risk att andra områden hamnar i skymundan. Och vad gäller äldreomsorgen finns en rad sådana frågor som inte handlar om driftsformen.

Till exempel hur man ska se på siffrorna som kom från Socialstyrelsen i torsdags som visar att på tio år har antalet äldre med plats i särskilt boende minskat med nästan 30 000.

Neddragningen har till viss del kompenserats av att fler beviljas hemtjänst, men från Socialstyrelsen uttrycker man oro över utvecklingen och konstaterar också att fler anhöriga får ta ett större ansvar för omvårdnaden.

Det är alltid svårt att gissa framtida debatter. Men finge jag ändå önska, skulle den gälla just innehåll och omfattning av anhörigas vårdinsats.

Eller är alla överens om den också?BT:s riktlinjer för nätkommentarer:

För att kunna kommentera måste du ha ett användarkonto hos Disqus, vars verktyg för kommentarer används på bt.se.

bt.se tillämpar eftermoderering av läsarkommentarerna. Det innebär att den som skriver en kommentar får den publicerad i det närmaste omedelbart, men att kommentaren senare kan komma att modereras bort om den inte lever upp till nedanstående riktlinjer.

Det innebär också att vid publiceringen är det den som skrivit kommentaren som är juridiskt ansvarig för dess innehåll och därmed kan bli anmäld för exempelvis förtal. Efter modereringen är det ansvarig utgivare på Borås Tidning som bär det juridiska ansvaret.

Riktlinjer:

Vi har högt i tak.

Vi har en tillåtande grundinställning.

Vi vill att användarna ska komma till tals.

Men…

Vi tillåter inte läsarkommentarer i samband med rättsrelaterade artiklar.

Vi publicerar inte läsarkommentarer där någon anklagas för brottslighet.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara osanningar.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara faktafel.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med synpunkter eller åsikter som inte är relevanta för den diskuterade artikeln.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med främlingsfientligt innehåll.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppgifter som vi av etiska skäl undvikit att publicera i den diskuterade artikeln.

Vi publicerar inte personangrepp.

Vi kan publicera länkar till andra webbplatser, men de ska vara relevanta för den diskuterade artikeln.

Vi rättar inte grammatiska fel, stavningsfel, meningsbyggnadsfel mm i läsarkommentarerna.

Och...

Tonen ska vara korrekt och respektfull. Vi publicerar inte kommentarer som har en negativ inverkan på samtalsklimatet.

Disqus


huvudnyheter just nu

Katarina Larsson,
politisk redaktör
Född 1963 i Göteborg. Bor i Borås. Politisk redaktör sedan 2003.
Skriver ledare och krönikor. Om det som händer i dagspolitiken – i fullmäktige, riksdagen och utanför landets gränser. Men också om det andra: utseendefixeringen, stressen och jämställdhetens vardag. Läs också Ledarbloggen!

Katarina Larsson, politisk redaktör
katarina.larsson@bt.se
Telefon: 033-700 07 22Ledare

Kontaktinformation:

Lars Näslund, politisk redaktör
lars.naslund@bt.se
033 – 700 07 24

Mikael Hermansson, ledarskribent
mikael.hermansson@bt.se
033 – 700 07 17
Ledarbloggen

Blogg

Välkomna till Ledarbloggen!

Ledarbloggen skrivs av BT:s ledarredaktion, som består av Lars Näslund och Mikael Hermansson. Delta gärna i samtalet men försök att hålla en anständig ton och undvik personangrepp. Bloggen välkomnar alla och du får lov att vara anonym, men för det goda samtalets skull så tala gärna om vem du är som skriver. Du hittar de artiklar som vi publicerar på ledarsidan på bt.se/ledare.

Mest läst på bt.se


Tjänstgörande webbredaktör

Vet du någonting som vi borde skriva om? Tipsa mig direkt!

Niclas Liljenby
niclas.liljenby@bt.se
Telefon: 033-700 07 12


Kalendern

Vad händer i Sjuhärad?

Kalendern är sjuhäradsbornas anslagstavla på bt.se. Här kan kan du läsa om eller lägga in aktuella arrangemang.
Obs! Kalendern är till för föreningar och icke-kommersiella arrangemang.

Stefan Eklund, chefredaktör

Om den svenska bristen på statsmannaskap:

"Så nä, jag svarade min finlandssvenske kollega nekande. Jag ser inga statsmannatalanger i svensk politik för närvarande. Inga alls. Ingenstans."

Lena Kvist, kulturchef

Om årets Augustpris:

"Grattis till Augustpriset, Kristina Sandberg! Det är välförtjänt."

Lars Näslund, politisk redaktör

Om att Borås politiker måste sätta sig ner och prata:

"Men kanske är det så att drygt tre månaders pajkastande var nödvändiga för att komma till julbo... förlåt, förhandlingsbordet."

Jan Hansson, sportkrönikör

Om pengar i sportvärlden:

"I de stora fotbollscuperna badar klubbarna i (tv-)pengar. I andra sporter kan det kosta mycket att delta."

Nyheter

Webb-tv

På bt.se/webbtv hittar du inslag om nyheter, sport, nöje och mycket mer.

Blogg

Här är BT:s bloggare

En ledarredaktion, en elfsborgare, en basketjunkie, två joggare som utmanar varandra, en näringslivsredaktör, BT:s fotografer och en designguru...
Välkommen till BT:s värld av bloggare!

Nyheter

Gilla bt.se på Facebook

Du vet väl om att du kan följa stora delar av vårt nyhetsflöde från Sjuhärad, Sverige och världen direkt på Facebook? Gör som 5 900 andra och klicka på "Gilla"-knappen nedan!


Läsvärt

Föreningsguiden

Föreningsguiden är den nya tjänsten som ersätter Inför. Tjänsten är för föreningar i Mark och Kind, som gör det möjligt för föreningslivet att uppdatera och informera medlemmar och allmänheten om vad som händer.

Nyheter

Följ BT på Twitter