Hög kvalitet på hemtjänsten är en källa till glädje. Därför är det viktigt att på olika sätt mäta kvalitet och vara vaksam så att valfrihet inte blir en förevändning för att undgå att åtgärda brister.

Ledarkrönika lördagen den 5 maj

Valfrihet är ingen ursäkt

Katarina Larsson 2012-05-05 | Uppdaterad 2012-05-04

Nyligen berättade BT om en 92-årig kvinna som hade 19 olika vårdare under 23 dagar. Då valde hon istället en privat hemtjänstutförare och har nu två vårdare som ger nästan all hjälp. Allt fungerar utmärkt och hon är numera ”jättebelåten.”


FAKTA

För övrigt

- är det imponerande att den kommunala hemtjänsten på Sjöbo och i Brämhult ligger bäst till i mätningen över hur många vårdare en hemtjänsttagare träffar på två veckor.

- på söndag är det dags för partiledardebatt i SVT:s Agenda. Det är första gången Fredrik Reinfeldt och Stefan Löfven möts i en debatt.

- men förvänta er inte att hjärtan sätts i brand, skriver Birger Schlaug när han på söndagens ledarsida redovisar frågorna han önskar att debatten verkligen ska handla om.


Det är oerhört angeläget att gamla människor har en fungerande vardag och det är viktigt att den som valt är nöjd. Därför kan man säga att exemplet ovan är sådant som vi som är för valfrihet tycker om att läsa. Det ger oss ideologiskt vatten på vår politiska kvarn och vi får tillfälle att upprepa att konkurrens är bra och att hemtjänstvalet tjänar brukarna i Borås väl.

För det är tack vare hemtjänstvalet äldre nu kan välja en annan utförare än kommunen, vilket också fler och fler gör.

De rödgröna vill förmena dem den möjligheten. Det kliar i deras ideologiska fingrar att spärra igen valfrihetens vägar i Borås så snart de bara kan. Men ännu så länge hindrar tack och lov överenskommelsen med alliansen det. Varken hemtjänstvalet, ersättningen till friskolor eller vårdnadsbidraget, får röras enligt den valtekniska uppgörelsen.

Därför kan man ännu höra värmande berättelser om hemtjänstbrukare som använder sin makt och valfrihet för att få en vardag som är bättre anpassad till just deras behov.

Dock – resonemanget om valfrihetens välsignelser förtjänar att problematiseras. För om bekymret är 19 vårdare på 23 dagar, då vore det förödande om enda lösningen vore ett hopp om fler privata alternativ. Det är att överlåta ett kommunalt kvalitetsarbete på brukarna.

Minns kvinnan i Ängelholm som blev rikskänd för några veckor sedan. Hon hade 52 olika vårdare. Att behöva förklara för den 53:e personen som kom hem till henne hur hon vill bli smord efter duschningen är inte värdigt, skrev dottern till kommunen.

En sådan situation kan inte bemötas med ett ”Jaså, du tycker att kommunen vanvårdar dig, utnyttja din rätt att välja någon annan utförare då!” (Ängelholm har också hemtjänstval).

Här förtjänar det att påminnas om att begrepp som privat och kommunal utförare inte är en kvalitetsmarkör, de beskriver vem som gör en tjänst, de beskriver inte kvaliteten på tjänsten i sig. Därför är det viktigt att på olika sätt mäta kvalitet och vara vaksam så att valfrihet inte blir en förevändning för att undgå att åtgärda brister.

Det spelar ingen roll hur många andra goda alternativ det finns, det är inte acceptabelt med en hemtjänst där brukaren (för att ta ett annat aktuellt exempel som BT berättat om) har 28 vårdare på 42 dagar. Sådana förhållanden ska inte behöva väljas bort genom att man nappar på ett erbjudande från en annan aktör. De ska inte förekomma.

Valfriheten är till för att förbättra för brukarna. Den valfriheten är värdefull och ska vårdas. Men den får aldrig bli en ursäkt för kommunen att smita ifrån ansvaret för hur man bemöter våra gamla.BT:s riktlinjer för nätkommentarer:

För att kunna kommentera måste du ha ett användarkonto hos Disqus, vars verktyg för kommentarer används på bt.se.

bt.se tillämpar eftermoderering av läsarkommentarerna. Det innebär att den som skriver en kommentar får den publicerad i det närmaste omedelbart, men att kommentaren senare kan komma att modereras bort om den inte lever upp till nedanstående riktlinjer.

Det innebär också att vid publiceringen är det den som skrivit kommentaren som är juridiskt ansvarig för dess innehåll och därmed kan bli anmäld för exempelvis förtal. Efter modereringen är det ansvarig utgivare på Borås Tidning som bär det juridiska ansvaret.

Riktlinjer:

Vi har högt i tak.

Vi har en tillåtande grundinställning.

Vi vill att användarna ska komma till tals.

Men…

Vi tillåter inte läsarkommentarer i samband med rättsrelaterade artiklar.

Vi publicerar inte läsarkommentarer där någon anklagas för brottslighet.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara osanningar.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara faktafel.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med synpunkter eller åsikter som inte är relevanta för den diskuterade artikeln.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med främlingsfientligt innehåll.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppgifter som vi av etiska skäl undvikit att publicera i den diskuterade artikeln.

Vi publicerar inte personangrepp.

Vi kan publicera länkar till andra webbplatser, men de ska vara relevanta för den diskuterade artikeln.

Vi rättar inte grammatiska fel, stavningsfel, meningsbyggnadsfel mm i läsarkommentarerna.

Och...

Tonen ska vara korrekt och respektfull. Vi publicerar inte kommentarer som har en negativ inverkan på samtalsklimatet.

Disqus


Kort sagt ledare torsdag 17 juli En tid för dansen

Ledare [Uppdaterad 2014-07-17]

Just nu pågår den årliga dansbandsveckan i Malung i Dalarna. Läs mer


huvudnyheter just nu

Boråspoliser vägrar övertid: "Ingen behöver oroa sig"

Borås [Uppdaterad i går 17:25]

Poliser i Borås går nu till handling för att visa sitt missnöje med lönerna. Läs mer

 

Polislöner

Bör poliser få högre lön?

Visa resultat
Tagga eller skicka in dina sommarbilder till bt.se!

Borås [Uppdaterad 2014-06-03]

Sol, bad och ledighet – sommaren är äntligen här. Och de närmaste månaderna får ses som en högtid för fotograferandet. Vi vill att du mejlar eller taggar dina bästa bilder med #btsommar på Instagram.

Live-published photos and videos via ShootitliveKatarina Larsson,
politisk redaktör
Född 1963 i Göteborg. Bor i Borås. Politisk redaktör sedan 2003.
Skriver ledare och krönikor. Om det som händer i dagspolitiken – i fullmäktige, riksdagen och utanför landets gränser. Men också om det andra: utseendefixeringen, stressen och jämställdhetens vardag. Läs också Ledarbloggen!

Katarina Larsson, politisk redaktör
katarina.larsson@bt.se
Telefon: 033-700 07 22Ledare

Kontaktinformation:

Lars Näslund, politisk redaktör
lars.naslund@bt.se
033 – 700 07 24

Mikael Hermansson, ledarskribent
mikael.hermansson@bt.se
033 – 700 07 17
Ledarbloggen

Blogg

Välkomna till Ledarbloggen!

Ledarbloggen skrivs av BT:s ledarredaktion, som består av Lars Näslund och Mikael Hermansson. Delta gärna i samtalet men försök att hålla en anständig ton och undvik personangrepp. Bloggen välkomnar alla och du får lov att vara anonym, men för det goda samtalets skull så tala gärna om vem du är som skriver. Du hittar de artiklar som vi publicerar på ledarsidan på bt.se/ledare.

Mest läst på bt.se


Tjänstgörande webbredaktör

Vet du någonting som vi borde skriva om? Tipsa mig direkt!

Jonas Ekelund
jonas.ekelund@bt.se
Telefon: 033-700 07 74


Borås

Se alla avsnitt av Trädgård här!

Kalendern

Vad händer i Sjuhärad?

Kalendern är sjuhäradsbornas anslagstavla på bt.se. Här kan kan du läsa om eller lägga in aktuella arrangemang.
Obs! Kalendern är till för föreningar och icke-kommersiella arrangemang.

Stefan Eklund, chefredaktör

Om politikers personligheter:

"Ändå behöver man bara gå till sig själv för att inse hur mycket politikers personlighet betyder för hur de egna sympatierna formas. Jag säger inte att det är en utveckling som är positiv. Men om inte den ideologiska diskussionen väcks till liv igen är det där vi kan hamna. Och för all del, det vore en rättvis spegling av den hysteriskt individualiserade tid vi lever i."

Lars Näslund, politisk redaktör

Kanske kan barnen på planet rädda freden

"Att såväl Barack Obama som europeiska ledare hittills varit förhållandevis återhållsamma i sina fördömanden kan tyda på att det pågår hemliga samtal med Moskva om en väg ur krisen. I det brutala slaget om världsopinionen kan bilden med barnen på planet väga tungt."

Jan Hansson, sportkrönikör

Om Tysklands finalseger:

"Tyskarna kopplade ett tidigt grepp om finalen. Att de inte lyckats avgöra den under ordinarie måste tillskrivas Argentinas välorganiserade försvarsstyrka."

Lena Kvist, kulturchef

Om Johan Cronemans sommarprat:

"Han är 59 år och framgångsrik man. Det verkar så behagligt att vara så trygg. När Östermalmsdamer ringer upp och klagar på att han förolämpat kungen och river sönder hans DN-artiklar så det hörs i telefonen kan han bara skratta åt det och berätta om det i radio."

Vedrana Sivac, nöjeskrönikör

Om Ken Rings konsert på stora torget:

"Ken talar för en hel generation som inte har någon röst, som reduceras till statistik på ett papper."

Nyheter

Webb-tv

På bt.se/webbtv hittar du inslag om nyheter, sport, nöje och mycket mer.

Blogg

Här är BT:s bloggare

En ledarredaktion, en elfsborgare, en basketjunkie, två joggare som utmanar varandra, en näringslivsredaktör, BT:s fotografer och en designguru...
Välkommen till BT:s värld av bloggare!

Nyheter

Gilla bt.se på Facebook

Du vet väl om att du kan följa stora delar av vårt nyhetsflöde från Sjuhärad, Sverige och världen direkt på Facebook? Gör som 5 200 andra och klicka på "Gilla"-knappen nedan!


Läsvärt

Föreningsguiden

Föreningsguiden är den nya tjänsten som ersätter Inför. Tjänsten är för föreningar i Mark och Kind, som gör det möjligt för föreningslivet att uppdatera och informera medlemmar och allmänheten om vad som händer.