Ledarkrönika lördag 7 januari

Sjöstedt - en förväntis

Katarina Larsson 2012-01-07 | Uppdaterad 2012-01-09

En förväntis är en person som man förväntar sig något av, förklarade Språkrådet vid presentationen av nyordslistan förra veckan.


Hans Linde, Jonas Sjöstedt och Lars Ohly. Kongressen pågår till söndag, sedan startar den politiska vardagen igen.
Foto scanpix

FAKTA

För övrigt

...är det snart dags för nästa parti att välja partiledare. Kristdemokraterna har extra riksting i Västerås 28 januari och då ställs Göran Hägglund mot utmanaren Mats Odell

...den senare har utsatts för anonyma påhopp på nätet av signaturen Ove Tove. Mannen bakom signaturen visade sig vara Göran Hägglunds stabschef Henrik Ehrenberg. Han har nu fått andra arbetsuppgifter i regeringskansliet.

...var det Alf Svensson som sade att det behövs mer etik och moral i politiken?


Om rådet hade någon särskild person i åtanke då framkom inte, men närmast till hands just nu ligger Jonas Sjöstedt. Sällan har en nyvald partiledare haft så enorma förväntningar på sig som han.

Sjöstedt är nämligen, enligt dem som beskrev honom från talarstolen på kongressen, en man med lyskraft och stark integritet. En fin människa.

Han är ödmjuk, förtroendeingivande, suverän och karismatisk. Han är medial, erfaren, statsmannamässig, otroligt kunnig, kraftfull, en ledare och en god lagspelare. Därtill han hög arbetskapacitet är stilig och fantastisk.

Relevant information blandades med ytligheter på ett närmast pinsamt sätt. Visste man inte bättre kunde man tro att Vänsterpartiet bestämt sig för att dela partiledarskapet på ett dussin personer och att ombuden använde talartiden för att gå igenom dessa kandidaters goda ut- och insidor.

Men nu är det alltså på Jonas Sjöstedts axlar som ledarskapet och alla dessa förväntningar läggs.

Hur det går återstår att se. Men även den som inte instämmer i ombudens reservationslösa lovsånger kan konstatera att Sjöstedt har förutsättningar att stärka sitt parti.

Förmodligen väntar förskjutningar mellan de rödgröna, där framförallt S riskerar att tappa väljare till V. Juholts ställning är svag och med Sjöstedt som ledare sänks tröskeln till Vänsterpartiet, inte minst för dem som har haft svårt att lita på Ohlys försök att tvätta bort kommuniststämpeln.

Förväntningarna till trots led dock Sjöstedt ett nederlag redan på kongressens första dag, då det blev nej till delat ledarskap. Därför var ombudens uppgift att välja mellan två personer. Jonas Sjöstedt eller Rosanna Dinamarca.

Den senare borde ha fått röster för att hon är mamma, tyckte en av hennes anhängare. Och det fanns på det hela taget en skillnad i hur Dinamarca och Sjöstedt beskrevs från talarstolen och vilka av deras egenskaper som framhölls.

Statsvetarprofessorn Ulf Bjereld var en av dem som reagerade på Twitter: ”Överlag kändes det som att pläderingarna tenderade att bli väldigt könsstereotypa, vilket är särskilt uppseendeväckande för ett parti som gör anspråk på att vara feministiskt.”

Det är inte bara uppseendeväckande, det är beklämmande. V tar ju i så de nästan spricker när de talar om sig själva som överlägsna företrädare för feminismen och kvinnors rättigheter. Allt (utom ordförandeskap i det egna partiet) ska kvoteras och bli till genuskorrekta tabeller.

Men jämställdhet handlar inte om att kvotera. Jämställdhet handlar om att män och kvinnor ska behandlas lika. Och när de söker maktpositioner ska de respekteras som personer, inte mallas efter kön.

Man förväntar sig faktiskt det av ett svenskt riksdagsparti år 2012.BT:s riktlinjer för nätkommentarer:

För att kunna kommentera måste du ha ett användarkonto hos Disqus, vars verktyg för kommentarer används på bt.se.

bt.se tillämpar eftermoderering av läsarkommentarerna. Det innebär att den som skriver en kommentar får den publicerad i det närmaste omedelbart, men att kommentaren senare kan komma att modereras bort om den inte lever upp till nedanstående riktlinjer.

Det innebär också att vid publiceringen är det den som skrivit kommentaren som är juridiskt ansvarig för dess innehåll och därmed kan bli anmäld för exempelvis förtal. Efter modereringen är det ansvarig utgivare på Borås Tidning som bär det juridiska ansvaret.

Riktlinjer:

Vi har högt i tak.

Vi har en tillåtande grundinställning.

Vi vill att användarna ska komma till tals.

Men…

Vi tillåter inte läsarkommentarer i samband med rättsrelaterade artiklar.

Vi publicerar inte läsarkommentarer där någon anklagas för brottslighet.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara osanningar.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara faktafel.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med synpunkter eller åsikter som inte är relevanta för den diskuterade artikeln.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med främlingsfientligt innehåll.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppgifter som vi av etiska skäl undvikit att publicera i den diskuterade artikeln.

Vi publicerar inte personangrepp.

Vi kan publicera länkar till andra webbplatser, men de ska vara relevanta för den diskuterade artikeln.

Vi rättar inte grammatiska fel, stavningsfel, meningsbyggnadsfel mm i läsarkommentarerna.

Och...

Tonen ska vara korrekt och respektfull. Vi publicerar inte kommentarer som har en negativ inverkan på samtalsklimatet.

Disqus


Kort sagt ledare torsdag 17 juli En tid för dansen

Ledare [Uppdaterad 2014-07-17]

Just nu pågår den årliga dansbandsveckan i Malung i Dalarna. Läs mer


huvudnyheter just nu

Tagga eller skicka in dina sommarbilder till bt.se!

Borås [Uppdaterad 2014-06-03]

Sol, bad och ledighet – sommaren är äntligen här. Och de närmaste månaderna får ses som en högtid för fotograferandet. Vi vill att du mejlar eller taggar dina bästa bilder med #btsommar på Instagram.

Live-published photos and videos via ShootitliveLindéns kritik: Förståeligt att Åsa Linderborg har semester

Blogg [Uppdaterad i dag 13:18]

"Allra tystat är Aftonbladet kultur och dess chef Åsa Linderborg. Men det är också förståligt då hon tidigare med sin ”tredje ståndpunkt” lät som de som en gång försvarade Sovjetunionen", skriver BT:s ledarskribent David Lindén på ledarbloggen i dag. Klicka på länken och läs hela inlägget.


Tagga eller skicka in dina sommarbilder till bt.se!

Borås [Uppdaterad 2014-06-03]

Sol, bad och ledighet – sommaren är äntligen här. Och de närmaste månaderna får ses som en högtid för fotograferandet. Vi vill att du mejlar eller taggar dina bästa bilder med #btsommar på Instagram.

Live-published photos and videos via ShootitliveKatarina Larsson,
politisk redaktör
Född 1963 i Göteborg. Bor i Borås. Politisk redaktör sedan 2003.
Skriver ledare och krönikor. Om det som händer i dagspolitiken – i fullmäktige, riksdagen och utanför landets gränser. Men också om det andra: utseendefixeringen, stressen och jämställdhetens vardag. Läs också Ledarbloggen!

Katarina Larsson, politisk redaktör
katarina.larsson@bt.se
Telefon: 033-700 07 22Ledare

Kontaktinformation:

Lars Näslund, politisk redaktör
lars.naslund@bt.se
033 – 700 07 24

Mikael Hermansson, ledarskribent
mikael.hermansson@bt.se
033 – 700 07 17
Ledarbloggen

Blogg

Välkomna till Ledarbloggen!

Ledarbloggen skrivs av BT:s ledarredaktion, som består av Lars Näslund och Mikael Hermansson. Delta gärna i samtalet men försök att hålla en anständig ton och undvik personangrepp. Bloggen välkomnar alla och du får lov att vara anonym, men för det goda samtalets skull så tala gärna om vem du är som skriver. Du hittar de artiklar som vi publicerar på ledarsidan på bt.se/ledare.

Mest läst på bt.se


Tjänstgörande webbredaktör

Vet du någonting som vi borde skriva om? Tipsa mig direkt!

Niclas Liljenby
niclas.liljenby@bt.se
Telefon: 033-700 07 12


Borås

Se alla avsnitt av Trädgård här!

Kalendern

Vad händer i Sjuhärad?

Kalendern är sjuhäradsbornas anslagstavla på bt.se. Här kan kan du läsa om eller lägga in aktuella arrangemang.
Obs! Kalendern är till för föreningar och icke-kommersiella arrangemang.

Stefan Eklund, chefredaktör

Om den digitala klyftan:

"Mobilanvändningen ställer dock en del frågor vi borde fundera över. Två av de viktigaste: Håller informationstillgången på att bli en klassfråga? Vilka konsekvenser får den ökade mobilanvändningen för demokratin?"

Lars Näslund, politisk redaktör

Kanske kan barnen på planet rädda freden

"Att såväl Barack Obama som europeiska ledare hittills varit förhållandevis återhållsamma i sina fördömanden kan tyda på att det pågår hemliga samtal med Moskva om en väg ur krisen. I det brutala slaget om världsopinionen kan bilden med barnen på planet väga tungt."

Jan Hansson, sportkrönikör

Om Tysklands finalseger:

"Tyskarna kopplade ett tidigt grepp om finalen. Att de inte lyckats avgöra den under ordinarie måste tillskrivas Argentinas välorganiserade försvarsstyrka."

Lena Kvist, kulturchef

Om Johan Cronemans sommarprat:

"Han är 59 år och framgångsrik man. Det verkar så behagligt att vara så trygg. När Östermalmsdamer ringer upp och klagar på att han förolämpat kungen och river sönder hans DN-artiklar så det hörs i telefonen kan han bara skratta åt det och berätta om det i radio."

Vedrana Sivac, nöjeskrönikör

Om Ken Rings konsert på stora torget:

"Ken talar för en hel generation som inte har någon röst, som reduceras till statistik på ett papper."

Nyheter

Webb-tv

På bt.se/webbtv hittar du inslag om nyheter, sport, nöje och mycket mer.

Blogg

Här är BT:s bloggare

En ledarredaktion, en elfsborgare, en basketjunkie, två joggare som utmanar varandra, en näringslivsredaktör, BT:s fotografer och en designguru...
Välkommen till BT:s värld av bloggare!

Nyheter

Gilla bt.se på Facebook

Du vet väl om att du kan följa stora delar av vårt nyhetsflöde från Sjuhärad, Sverige och världen direkt på Facebook? Gör som 5 200 andra och klicka på "Gilla"-knappen nedan!


Läsvärt

Föreningsguiden

Föreningsguiden är den nya tjänsten som ersätter Inför. Tjänsten är för föreningar i Mark och Kind, som gör det möjligt för föreningslivet att uppdatera och informera medlemmar och allmänheten om vad som händer.