Barn som skulle satsa på affisch för valfritt parti.

Ledarkrönika tisdag den 7 februari

När idéer om barn och tid provocerar

Katarina Larsson 2012-02-07 | Uppdaterad 2012-02-07

Verklighetsfrånvänt, skrattretande, smaklöst, reaktionärt och hopplöst omodernt.Förmodligen har jag missat några, men ovanstående är åtminstone en del av omdömena om det förslag som en arbetsgrupp i Kristdemokraterna nyligen lade fram. Hyfsat representativa är de också, för det var ris, inte ros, som idéerna fick från partigrannar och debattörer.

Det handlar om familjepolitik och hur man kan göra politik av den allmänna inställningen att "barn behöver tid" – för så långt är ju alla överens. Ta en bild på ett gulligt barn, sätt dit orden om att "barn behöver tid" och vips har det blivit en affisch som kan klistras upp på vilken valstuga som helst.

Barnfamiljers tidsbrist är väl dokumenterad och barnfamiljers situation är också flitigt diskuterad. Ofta handlar det om läget på förskolan och krav på generösare öppettider, till exempel på helger och "nattis".

Det KD gör är egentligen att man vänder på det. Man är mer angelägen om att underlätta för föräldrarna att ha öppet för barnen i hemmen, än man är om att ytterligare vidga portarna till förskolan. Det är väl tänkt, men det provocerar tydligen någon oerhört.

Det sägs hota arbetslinjen, jämställdheten, tillväxten och barnens utveckling. Jämställdhetsminister Nyamko Sabuni (FP) fann sig föranledd att i en replik framhålla att man behöver: "... inte vara ett geni för att dra slutsatsen att en förälder aldrig kan jämställas med en utbildad förskolepedagog".

Nu är det i och för sig inte det KD säger, jag tolkar deras idéer mer som ökat förtroende för föräldrar, än minskat förtroende för förskolelärare. Men man behöver inte vara ett geni för att dra slutsatsen att Sabunis och andra allianskollegers motstånd gör att det blir motigt för KD att få gehör för förslagen.

Av reaktionerna att döma skulle man kunna tro att kärnan i dessa förslag är att stänga landets förskolor och tvångsförvisa kvinnorna till skötborden. Men vad det handlar om är tre saker. För det första utbyggd föräldraförsäkring ihop med längre möjlighet till tjänstledighet. Det ska gå att vara hemma tills barnet är tre år.

För det andra en barnomsorgspeng för egna barn. Man ska kunna få ersättning för att ha pedagogisk omsorg om barnet i hemmet. För det tredje, ett avdrag på skatten om man väljer ett annat alternativ än offentligt finansierad barnomsorg.

Därtill vill man ha höjd ersättning i föräldraförsäkring, stärkt kvalitet i förskolan och lite annat som gör att man hamnar på en prislapp på runt åtta miljarder.

Det är mycket pengar och allt är väl inte helt genomtänkt. Att föräldrarna ska registrera enskild firma för att få ut barnomsorgspengen har till exempel lett till småroliga kommentarer på Twitter: "Barnen måste redovisas som tillgångar i balansräkningen. Avskrivningstid på sju år."

Men teknikaliteter går det alltid att slipa på. I en tid när det ropas på tydlighet och talas om vikten av att skilja ut sig gör KD helt rätt. De vidgar ramarna runt den där affischen "Barn behöver tid" och vågar tänka lite annorlunda än andra.
BT:s riktlinjer för nätkommentarer:

För att kunna kommentera måste du ha ett användarkonto hos Disqus, vars verktyg för kommentarer används på bt.se.

bt.se tillämpar eftermoderering av läsarkommentarerna. Det innebär att den som skriver en kommentar får den publicerad i det närmaste omedelbart, men att kommentaren senare kan komma att modereras bort om den inte lever upp till nedanstående riktlinjer.

Det innebär också att vid publiceringen är det den som skrivit kommentaren som är juridiskt ansvarig för dess innehåll och därmed kan bli anmäld för exempelvis förtal. Efter modereringen är det ansvarig utgivare på Borås Tidning som bär det juridiska ansvaret.

Riktlinjer:

Vi har högt i tak.

Vi har en tillåtande grundinställning.

Vi vill att användarna ska komma till tals.

Men…

Vi tillåter inte läsarkommentarer i samband med rättsrelaterade artiklar.

Vi publicerar inte läsarkommentarer där någon anklagas för brottslighet.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara osanningar.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara faktafel.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med synpunkter eller åsikter som inte är relevanta för den diskuterade artikeln.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med främlingsfientligt innehåll.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppgifter som vi av etiska skäl undvikit att publicera i den diskuterade artikeln.

Vi publicerar inte personangrepp.

Vi kan publicera länkar till andra webbplatser, men de ska vara relevanta för den diskuterade artikeln.

Vi rättar inte grammatiska fel, stavningsfel, meningsbyggnadsfel mm i läsarkommentarerna.

Och...

Tonen ska vara korrekt och respektfull. Vi publicerar inte kommentarer som har en negativ inverkan på samtalsklimatet.

Disqus


Läs själv – doku- menten om makt- spelet ord för ord

Borås [Uppdaterad 2014-11-18]

Här är de tre dokumenten som skildrar vägen till det låsta maktläget i stadshuset i Borås. Första dokumentet visar budet från de rödgröna till Alliansen, formulerat 13 november.
Det andra kravet som Alliansen ställde efter mötet 13 november för att gå in i förhandlingar om de politiska sakfrågorna.
Det tredje dokumentet är de rödgrönas svar på Alliansens krav, redovisat i dag. Klicka på pdf-filerna nedan och läs om maktspelet.


Det är ingen lek längre

Ledare [Uppdaterad 2014-11-15]


Läs mer


Ledare Måndag 10 november Hemlösa ska in i värmen

Förvirrad debatt om det offentliga rummet håller uteliggarna kvar ute i kylan

Ledare [Uppdaterad 2014-11-09]

Lagom till att vinterkylan närmar sig har debatten om de hemlösas plats i samhället tagit fart igen. Den här gången har den fullständigt spårat ur. Läs mer


huvudnyheter just nu

Hela livet-frågan: Har du gått i samtalsterapi någon gång?

 

HELA LIVET

Har du gått i samtalsterapi?

Visa resultat
Dagens fråga

 

Höghus

Vad tycker du om fler höghus i Borås?

Visa resultat
Katarina Larsson,
politisk redaktör
Född 1963 i Göteborg. Bor i Borås. Politisk redaktör sedan 2003.
Skriver ledare och krönikor. Om det som händer i dagspolitiken – i fullmäktige, riksdagen och utanför landets gränser. Men också om det andra: utseendefixeringen, stressen och jämställdhetens vardag. Läs också Ledarbloggen!

Katarina Larsson, politisk redaktör
katarina.larsson@bt.se
Telefon: 033-700 07 22Ledare

Kontaktinformation:

Lars Näslund, politisk redaktör
lars.naslund@bt.se
033 – 700 07 24

Mikael Hermansson, ledarskribent
mikael.hermansson@bt.se
033 – 700 07 17
Ledarbloggen

Blogg

Välkomna till Ledarbloggen!

Ledarbloggen skrivs av BT:s ledarredaktion, som består av Lars Näslund och Mikael Hermansson. Delta gärna i samtalet men försök att hålla en anständig ton och undvik personangrepp. Bloggen välkomnar alla och du får lov att vara anonym, men för det goda samtalets skull så tala gärna om vem du är som skriver. Du hittar de artiklar som vi publicerar på ledarsidan på bt.se/ledare.

Mest läst på bt.se


Tjänstgörande webbredaktör

Vet du någonting som vi borde skriva om? Tipsa mig direkt!

Jonas Ekelund
jonas.ekelund@bt.se
Telefon: 033-700 07 74


Kalendern

Vad händer i Sjuhärad?

Kalendern är sjuhäradsbornas anslagstavla på bt.se. Här kan kan du läsa om eller lägga in aktuella arrangemang.
Obs! Kalendern är till för föreningar och icke-kommersiella arrangemang.

Stefan Eklund, chefredaktör

Om kyrkans framväxt i Kina:

"Det finns fler kristna i Kina än det finns medlemmar i landets kommunistiska parti."

Lena Kvist, kulturchef

Om okända bokkaraktärer:

"Veckans snackis: att Roy Andersson ”är” den självupptagne kulturmannen Hugo Rask, som huuvdpersonen Ester Nilsson hänger efter i Lena Anderssons Augustprisade roman Egenmäktigt förfarande."

Lars Näslund, politisk redaktör

Om 25-årsjubiléet:

"Den rostiga biten armeringsjärn och skärvan av sprejburks-färgad betong hörde ihop med mig."

Jan Hansson, sportkrönikör

Vem är en bra tränare?

”Ofta så här dags på fotbollssäsongen får man frågan: är hen en bra tränare? Svaret lyder: ibland.”

Nyheter

Webb-tv

På bt.se/webbtv hittar du inslag om nyheter, sport, nöje och mycket mer.

Blogg

Här är BT:s bloggare

En ledarredaktion, en elfsborgare, en basketjunkie, två joggare som utmanar varandra, en näringslivsredaktör, BT:s fotografer och en designguru...
Välkommen till BT:s värld av bloggare!

Nyheter

Gilla bt.se på Facebook

Du vet väl om att du kan följa stora delar av vårt nyhetsflöde från Sjuhärad, Sverige och världen direkt på Facebook? Gör som 5 700 andra och klicka på "Gilla"-knappen nedan!


Läsvärt

Föreningsguiden

Föreningsguiden är den nya tjänsten som ersätter Inför. Tjänsten är för föreningar i Mark och Kind, som gör det möjligt för föreningslivet att uppdatera och informera medlemmar och allmänheten om vad som händer.

Nyheter

Följ BT på Twitter