Ledarkrönika Katarina Larsson

Hur intressant blir matchen?

Katarina Larsson 2012-06-09 | Uppdaterad 2012-06-08

Så är det äntligen dags. Matchen är bara några dagar borta, drabbningen som ska ge besked om vilket lag som är starkast när det gäller.


På onsdag blir det partiledardebatt. Men största partiets främste företrädare kommer inte ens att vara med på plan. Riksdagen tappar i tyngd om partierna inte längre ser riksdagsgrupperna som rekryteringsunderlag när de ska välja sina ledare, skriver Katarina Larsson. FOTO JANERIK HENRIKSSON / SCANPIX

FAKTA

För övrigt

...visar en opinionsmätning att 68 procent är emot att byta ut han och hon mot det könsneutrala pronomenet hen. Starkast stöd har ordet bland Miljöpartiets och

Vänsterns väljare.

...”Borås jobbar för att minska henlösheten”, twittrade även kommunalrådet Lena Palmén (S) i måndags .

... som språkintresserade var det lätt att bli undrande inför vad som var på gång: Kommunala påbud om att använda ”hen”?

...det visade sig dock att kommunalrådets fingrar sluntit. Palmén ville beskriva hur Borås jobbar för att minska ”hemlösheten”.

...vän av kommunala prioriteringar tackar för att kommunen ännu inte gjort bruket av pronomen till en fråga för fullmäktige. De kommunala pekfingrarna måste inte peta i allt.


Min uppmärksamhet är precis som nationens i övrigt fokuserad på landslagets dust med Ukraina på måndag, men varför inte också skänka onsdagens partiledarbatalj i riksdagen en tanke?

Partiledardebatten är finalen på årets riksdagsarbete, den viktiga debatten där ledarna för partierna tar ut riktningen för framtiden och argumenterar mot varandra.

Eller ja, den kunde vara det. Men det största partiets främste företrädare kommer inte ens att vara med på plan. Stefan Löfven sitter inte i riksdagen. Han får följa debatten från åhörarläktaren, som vore han en åskådare vilken som helst, inte S-lagets lagkapten.

Man ska inte dra parallellerna mellan fotboll och politik för långt. Då kan man få för sig att Löfvens frånvaro i riksdagsdebatten är detsamma som om Zlatan inte skulle vara med när det blåses till avspark på Olympiastadion i Kiev på måndag. Så är det förstås inte.

Löfven är inte Zlatan. Däremot händer samma sak i politiken som i fotbollen om de tyngsta spelarna uteblir. Det blir inte lika intressant.

På onsdag ersätts Löfven av Mikael Damberg, vice ordförande i utbildningsutskottet och slitstark arbetare i rörelsen. Sämre ersättare kunde Löfven ha, men ärligt talat - duellen Reinfeldt mot Damberg, hur angelägen känns den?

En del kanske avfärdar det som statsvetenskapligt finlir. Riksdagen är inte politikens enda mötesplats. Det finns gott om morgonsoffor och debattprogram som mer än gärna välkomnar Löfven och Reinfeldt.

Med en snabbfotad programledare som fördelar ordet på ett mer tittarvänligt sätt än talmannen Per Westerberg kan det bli en fartigare debatt än den som ramas in av riksdagens strikta regler.

Men formalistiskt eller ej, riksdagens kammare är inte vilken diskussionslokal som helst. Den är centrum för den politiska debatten, hjärtat i demokratin, säte för de 349 representanter som medborgarna röstat fram i allmänna val.

Här sitter folkets främsta företrädare, här är en institution som bör behandlas med respekt. Den främsta parlamentariska arenan, central för opinionsbildningen, landets lagstiftare.

Det är åtminstone så det är tänkt. Och även om de tre årliga partiledardebatterna (en på hösten, en i januari och så en i juni) inte lockat TV-tittare på EM-nivå har de tillmätts ansenlig politisk betydelse.

Nu blir de inte längre så viktiga. Och inte bara de. Det som gäller i partiledardebatter gäller också i budgetdebatter. S har valt en ekonomisk-politisk talesperson som inte sitter i riksdagen. När Anders Borg presenterar budgeten från talarstolen kan inte Magdalena Andersson replikera.

Det är ett ovant spelupplägg i politiken, men säkert möjligt att vänja sig vid. Dessutom har det ju hittills visat sig fungera alldeles utmärkt för S att ha sin partiledare utanför riksdagen. Partiets formkurva stiger brant.

Så varför tynga en partiledare, eller för den delen en ekonomisk-politisk talesperson, med riksdagsarbete när tiden kan användas till annat?

Löfven/Andersson kanske sätter en ny trend. En modell där partiernas främsta företrädare kommer att välja andra arenor och riksdagen befolkas av anonyma partiarbetare, utan kraft att påverka den politiska dagordningen och mest intresserade av hur de egna pensionsvillkoren ser ut?

Det finns en risk med en sådan utveckling. Och den har inte ett smack att göra med vilka opinionsvinster som partierna kan räkna hem med den ena eller andra modellen. Eller vilka tittarsiffror som partiledardebatter i riksdagen ger jämfört med en duell under Anna Hedenmos ledning.

Men riksdagen tappar i tyngd om partierna inte längre ser riksdagsgrupperna som rekryteringsunderlag när de ska välja sina ledare och främsta företrädare. Och ju mindre betydelsefull riksdagen blir som politikens kraftcentrum, desto mindre angelägen blir den för medborgarna.

Om det tar sig uttryck i att en ökande skara struntar i att lyssna på partiledardebatter är väl ingen stor sak. Värre blir det om fler rycker på axlarna när det är dags att gå till vallokalen och rösta fram vilka som ska ingå i riksdagens laguppställning.BT:s riktlinjer för nätkommentarer:

För att kunna kommentera måste du ha ett användarkonto hos Disqus, vars verktyg för kommentarer används på bt.se.

bt.se tillämpar eftermoderering av läsarkommentarerna. Det innebär att den som skriver en kommentar får den publicerad i det närmaste omedelbart, men att kommentaren senare kan komma att modereras bort om den inte lever upp till nedanstående riktlinjer.

Det innebär också att vid publiceringen är det den som skrivit kommentaren som är juridiskt ansvarig för dess innehåll och därmed kan bli anmäld för exempelvis förtal. Efter modereringen är det ansvarig utgivare på Borås Tidning som bär det juridiska ansvaret.

Riktlinjer:

Vi har högt i tak.

Vi har en tillåtande grundinställning.

Vi vill att användarna ska komma till tals.

Men…

Vi tillåter inte läsarkommentarer i samband med rättsrelaterade artiklar.

Vi publicerar inte läsarkommentarer där någon anklagas för brottslighet.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara osanningar.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara faktafel.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med synpunkter eller åsikter som inte är relevanta för den diskuterade artikeln.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med främlingsfientligt innehåll.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppgifter som vi av etiska skäl undvikit att publicera i den diskuterade artikeln.

Vi publicerar inte personangrepp.

Vi kan publicera länkar till andra webbplatser, men de ska vara relevanta för den diskuterade artikeln.

Vi rättar inte grammatiska fel, stavningsfel, meningsbyggnadsfel mm i läsarkommentarerna.

Och...

Tonen ska vara korrekt och respektfull. Vi publicerar inte kommentarer som har en negativ inverkan på samtalsklimatet.

Disqus


Ledare Tisdag 9 december Fyra bättre år för Borås

Alliansens budget är lagd – nu är det hög tid för en kopp korridorkaffe 

Ledare [Uppdaterad 2014-12-09]

Det finns något befriande och återuppståndet viljestarkt över budgetförslaget som Alliansen i Borås lägger fram. Läs mer


huvudnyheter just nu

TV: Butiken avspärrad efter pistolrånet i stan

Borås [Uppdaterad i går 22:22]

Vid 20.30-tiden, cirka en timme efter pistolrånet, var det lugnt vid platsen.

 


Veckans Hela livet-fråga

 

fråga

Hur ser din drömjul ut?

Visa resultat
Dagens fråga

 

Snatteri

Har du snattat någon gång?

Visa resultat
Katarina Larsson,
politisk redaktör
Född 1963 i Göteborg. Bor i Borås. Politisk redaktör sedan 2003.
Skriver ledare och krönikor. Om det som händer i dagspolitiken – i fullmäktige, riksdagen och utanför landets gränser. Men också om det andra: utseendefixeringen, stressen och jämställdhetens vardag. Läs också Ledarbloggen!

Katarina Larsson, politisk redaktör
katarina.larsson@bt.se
Telefon: 033-700 07 22Ledare

Kontaktinformation:

Lars Näslund, politisk redaktör
lars.naslund@bt.se
033 – 700 07 24

Mikael Hermansson, ledarskribent
mikael.hermansson@bt.se
033 – 700 07 17
Ledarbloggen

Blogg

Välkomna till Ledarbloggen!

Ledarbloggen skrivs av BT:s ledarredaktion, som består av Lars Näslund och Mikael Hermansson. Delta gärna i samtalet men försök att hålla en anständig ton och undvik personangrepp. Bloggen välkomnar alla och du får lov att vara anonym, men för det goda samtalets skull så tala gärna om vem du är som skriver. Du hittar de artiklar som vi publicerar på ledarsidan på bt.se/ledare.

Mest läst på bt.se


Borås

Här utbryter vilda jublet

Gladiatorkamp, hinderbana och inte minst – planstormningen. Se allt från Skolkampen i klippet!

 

Tjänstgörande webbredaktör

Vet du någonting som vi borde skriva om? Tipsa mig direkt!

Jonas Ekelund
jonas.ekelund@bt.se
Telefon: 033-700 07 74


Kalendern

Vad händer i Sjuhärad?

Kalendern är sjuhäradsbornas anslagstavla på bt.se. Här kan kan du läsa om eller lägga in aktuella arrangemang.
Obs! Kalendern är till för föreningar och icke-kommersiella arrangemang.

Stefan Eklund, chefredaktör

Om den svenska bristen på statsmannaskap:

"Så nä, jag svarade min finlandssvenske kollega nekande. Jag ser inga statsmannatalanger i svensk politik för närvarande. Inga alls. Ingenstans."

Lena Kvist, kulturchef

Om årets Augustpris:

"Grattis till Augustpriset, Kristina Sandberg! Det är välförtjänt."

Lars Näslund, politisk redaktör

Om S och M:s samarbete i Ulricehamn:

"I Ulricehamn sker det politikerna i riksdagen och i Borås inte klarar av"

Jan Hansson, sportkrönikör

Om pengar i sportvärlden:

"I de stora fotbollscuperna badar klubbarna i (tv-)pengar. I andra sporter kan det kosta mycket att delta."

Nyheter

Webb-tv

På bt.se/webbtv hittar du inslag om nyheter, sport, nöje och mycket mer.

Blogg

Här är BT:s bloggare

En ledarredaktion, en elfsborgare, en basketjunkie, två joggare som utmanar varandra, en näringslivsredaktör, BT:s fotografer och en designguru...
Välkommen till BT:s värld av bloggare!

Nyheter

Gilla bt.se på Facebook

Du vet väl om att du kan följa stora delar av vårt nyhetsflöde från Sjuhärad, Sverige och världen direkt på Facebook? Gör som 5 900 andra och klicka på "Gilla"-knappen nedan!


Läsvärt

Föreningsguiden

Föreningsguiden är den nya tjänsten som ersätter Inför. Tjänsten är för föreningar i Mark och Kind, som gör det möjligt för föreningslivet att uppdatera och informera medlemmar och allmänheten om vad som händer.

Nyheter

Följ BT på Twitter