Ledarkrönika lördag 19 augusti

Höststart utan badtofflor

Katarina Larsson 2012-08-18 | Uppdaterad 2012-08-17

För några år sedan läste jag ett annorlunda råd om hur man underlättar den där övergången som många av oss nyss gjort, från semester till jobb. Kom till arbetet med badtofflor på, var uppmaningen.


Fredrik Reinfeldt.
FOTO SCANPIX

FAKTA

För övrigt

...har Barbro Hedvall gett ut en bok om kläders budskap förut. Den lilla rosaramade Stil och politik, ihop med Göran Greider (Atlas 2008).

...är den minst lika läsvärd som den senaste. Men bäst, till innehåll och yta, är ändå hennes gedigna Vår rättmätiga plats - om kvinnors kamp för rösträtt (Bonnier Fakta 2011). Faktatätt om en viktig strid.

...uppmärksammar hon där bland annat hur rösträttskvinnorna hånades för att se manhaftiga och slarviga ut.

...börjar Reinfeldt sommartala klockan 13.00 i dag. På söndag är det dags för Jonas Sjöstedts första sommartal som hålls i Umeå.


På så sätt skulle man dels ge en signal till omgivningen om att den här personen kan vi inte förvänta oss full arbetsinsats av än, dels själv ta med lite semesterkänsla i jobbet.

I år har sommaren handlat mer om regn än om bad, men bortsett från det är det förstås riktigt att vad vi har på oss signalerar något oavsett om vi trängtar till stranden eller till politikens maktcentrum.

En som intresserat sig för de senare signalerna är Barbro Hedvall, Sveriges stilsäkraste ledarskribent, tidigare bland annat på Expressen och Dagens Nyheter. I dagarna kom hennes bok Maktens signaler – från plym till naket huvud (SNS Förlag 2012).

För att undanröja eventuella missförstånd: Nej, jag tror inte att slipsen, väskan, badbyxorna eller håret (för att nu välja något av vad Hedvall går igenom) är avgörande. Tvärtom, det är lätt att bli irriterad när utvärderingarna av TV:s partiledardebatter urartar i betygsättning av kläder, som vore slipsfärgen viktigare än politiken.

Att stilpoäng inte går att utväxla i röster finns det många exempel på. Göran Hägglund smickras säkert av att Hedvall utsett honom till Sveriges bäst klädde partiledare, men det tröstar föga när allt färre väljare finner hans politik lika tilltalande.

Ändå vore det förhastat att avfärda Hedvalls iakttagelser som obetydligt modetrams. Vi möter inte politikerna med förbundna ögon. I själva verket är, som Hedvall skriver, synintrycket det första en väljare får (jämför med förr i tiden, när rösten i radio var viktigare).

Vill man då signalera makt är skjorta ett bättre val än en urtvättad T-tröja för männen. Åtminstone i politiken. Varje område har sitt signalsystem och Hedvall påminner om Steve Jobs svarta halvpolotröjor.

Så vad vill då väljaren se? Jo, i Sverige gäller det nordiska. Det innebär att stilen är ren, minimalistisk och funktionell. Man ska inte se för dyrbar ut. Att jämlikhet är ett värde ska vara synligt, förklarar Hedvall. Identifikation och tillhörighet är nyckelbegrepp.

Den stilsäkre politikern är uppdaterad på modet, men inte slav under senaste trenden. Vänsterkvinnor kan råka illa ut om de har dyra handväskor (eller åtminstone väskor som journalisterna tror är dyra) och Hedvall uppmanar kvinnor i alla partier att ha en scarf runt halsen. Det ger stil och status.

Varför? Därför att en blottad hals visar att här står en svag kvinna som behöver skydd. Fel signal för den som söker makt och inte omhändertagande.

För vissa kvinnor är också pärlhalsband fel. I varje fall om de vill se ut som nya moderater. Det var ju budskapet när Per Schlingmann skrev en detaljerad guide till hur det nya arbetarpartiet skulle möta väljarna.

Problemet med den var inte de enskilda råden i sig så mycket som att hela upplägget gav intryck dels av att kandidater till vilka instruktionerna var riktade inte skulle vara vuxna nog att bestämma sin klädsel själva, dels att Moderaterna nu ville strömlinjeforma, när man i politiska sammanhang annars talar så mycket om individens frihet.

Dess ledare får i alla fall beröm av Hedvall för sin lättskötta frisyr: ”Fredrik Reinfeldts huvud är ett uttryck för att han satsar alla sina krafter helhjärtat i sitt värv”.

Frisyren lär vara densamma när Reinfeldt i dag ska hålla sitt sommartal. Men klädseln? Tja, kanske som i annonserna inför framträdandet i Gustavsberg där moderatledaren har uppknäppt skjorta utan slips, vilket även var vad han bar vid förra årets sommartal. Hedvalls allmänna råd är att när en politisk ledare träffar väljarna är det angeläget att signalera att han eller hon är ”en av oss”, fast kanske en liten aning bättre och snyggare.

Men viktigast är förstås talets innehåll. Det väntar en tuff höst för statsministern. Stefan Löfven låg i topp i veckans förtroendemätning och har lovat att vässa oppositionspolitiken, samtidigt som Alliansens senaste partiledartillskott Annie Lööf krishanterar på allt slakare lina för varje avslöjande. Själv anklagas Reinfeldt för bristande energi och idélöshet.

Med andra ord, något utrymme för varsam höststart finns inte för statsministern.

Han gör bäst i att lämna badtofflorna hemma.BT:s riktlinjer för nätkommentarer:

För att kunna kommentera måste du ha ett användarkonto hos Disqus, vars verktyg för kommentarer används på bt.se.

bt.se tillämpar eftermoderering av läsarkommentarerna. Det innebär att den som skriver en kommentar får den publicerad i det närmaste omedelbart, men att kommentaren senare kan komma att modereras bort om den inte lever upp till nedanstående riktlinjer.

Det innebär också att vid publiceringen är det den som skrivit kommentaren som är juridiskt ansvarig för dess innehåll och därmed kan bli anmäld för exempelvis förtal. Efter modereringen är det ansvarig utgivare på Borås Tidning som bär det juridiska ansvaret.

Riktlinjer:

Vi har högt i tak.

Vi har en tillåtande grundinställning.

Vi vill att användarna ska komma till tals.

Men…

Vi tillåter inte läsarkommentarer i samband med rättsrelaterade artiklar.

Vi publicerar inte läsarkommentarer där någon anklagas för brottslighet.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara osanningar.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara faktafel.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med synpunkter eller åsikter som inte är relevanta för den diskuterade artikeln.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med främlingsfientligt innehåll.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppgifter som vi av etiska skäl undvikit att publicera i den diskuterade artikeln.

Vi publicerar inte personangrepp.

Vi kan publicera länkar till andra webbplatser, men de ska vara relevanta för den diskuterade artikeln.

Vi rättar inte grammatiska fel, stavningsfel, meningsbyggnadsfel mm i läsarkommentarerna.

Och...

Tonen ska vara korrekt och respektfull. Vi publicerar inte kommentarer som har en negativ inverkan på samtalsklimatet.

Disqus


Ledare Tisdag 9 december Fyra bättre år för Borås

Alliansens budget är lagd – nu är det hög tid för en kopp korridorkaffe 

Ledare [Uppdaterad 2014-12-09]

Det finns något befriande och återuppståndet viljestarkt över budgetförslaget som Alliansen i Borås lägger fram. Läs mer


huvudnyheter just nu

Mark vände och tog viktig seger

Sport [Uppdaterad i går 16:19]

Live-published photos and videos via Shootitlive


I halvtid låg Mark under med fyra poäng hemma mot Visby Ladies. Det kunde ha varit betydligt större siffror. Gästerna sprang ifrån till 19–36 ett par minuter in i den andra perioden.
Men Mark kunde svara – rejält. Tillslut skrevs resultatsiffrorna till 81-75. Jasmine Thomas slutade på 24 poäng och blev stor matchhjälte.


Katarina Larsson,
politisk redaktör
Född 1963 i Göteborg. Bor i Borås. Politisk redaktör sedan 2003.
Skriver ledare och krönikor. Om det som händer i dagspolitiken – i fullmäktige, riksdagen och utanför landets gränser. Men också om det andra: utseendefixeringen, stressen och jämställdhetens vardag. Läs också Ledarbloggen!

Katarina Larsson, politisk redaktör
katarina.larsson@bt.se
Telefon: 033-700 07 22Ledare

Kontaktinformation:

Lars Näslund, politisk redaktör
lars.naslund@bt.se
033 – 700 07 24

Mikael Hermansson, ledarskribent
mikael.hermansson@bt.se
033 – 700 07 17
Ledarbloggen

Blogg

Välkomna till Ledarbloggen!

Ledarbloggen skrivs av BT:s ledarredaktion, som består av Lars Näslund och Mikael Hermansson. Delta gärna i samtalet men försök att hålla en anständig ton och undvik personangrepp. Bloggen välkomnar alla och du får lov att vara anonym, men för det goda samtalets skull så tala gärna om vem du är som skriver. Du hittar de artiklar som vi publicerar på ledarsidan på bt.se/ledare.

Mest läst på bt.se


Borås

TV: Butiken avspärrad efter pistolrånet i stan

Vid 20.30-tiden, cirka en timme efter pistolrånet, var det lugnt vid platsen.

 

Kalendern

Vad händer i Sjuhärad?

Kalendern är sjuhäradsbornas anslagstavla på bt.se. Här kan kan du läsa om eller lägga in aktuella arrangemang.
Obs! Kalendern är till för föreningar och icke-kommersiella arrangemang.

Stefan Eklund, chefredaktör

Om den svenska bristen på statsmannaskap:

"Så nä, jag svarade min finlandssvenske kollega nekande. Jag ser inga statsmannatalanger i svensk politik för närvarande. Inga alls. Ingenstans."

Lena Kvist, kulturchef

Om årets Augustpris:

"Grattis till Augustpriset, Kristina Sandberg! Det är välförtjänt."

Lars Näslund, politisk redaktör

Om att Borås politiker måste sätta sig ner och prata:

"Men kanske är det så att drygt tre månaders pajkastande var nödvändiga för att komma till julbo... förlåt, förhandlingsbordet."

Jan Hansson, sportkrönikör

Om pengar i sportvärlden:

"I de stora fotbollscuperna badar klubbarna i (tv-)pengar. I andra sporter kan det kosta mycket att delta."

Nyheter

Webb-tv

På bt.se/webbtv hittar du inslag om nyheter, sport, nöje och mycket mer.

Blogg

Här är BT:s bloggare

En ledarredaktion, en elfsborgare, en basketjunkie, två joggare som utmanar varandra, en näringslivsredaktör, BT:s fotografer och en designguru...
Välkommen till BT:s värld av bloggare!

Nyheter

Gilla bt.se på Facebook

Du vet väl om att du kan följa stora delar av vårt nyhetsflöde från Sjuhärad, Sverige och världen direkt på Facebook? Gör som 5 900 andra och klicka på "Gilla"-knappen nedan!


Läsvärt

Föreningsguiden

Föreningsguiden är den nya tjänsten som ersätter Inför. Tjänsten är för föreningar i Mark och Kind, som gör det möjligt för föreningslivet att uppdatera och informera medlemmar och allmänheten om vad som händer.

Nyheter

Följ BT på Twitter