Ledarkrönika lördagen den 2 juni

Fimpa petiga pekpinnar

Katarina Larsson 2012-06-02 | Uppdaterad 2012-06-04

I veckan beslutade fullmäktige i Herrljunga att införa rökfri arbetstid för anställda och förtroendevalda. Därmed följer kommunen en tydlig trend. Från juni i år har 171 av Sveriges 290 kommuner rök- eller tobaksfri arbetstid och fler är på gång. I de flesta endast för de anställda, men i en del även för förtroendevalda.


Fullmäktige i Herrljunga landade i att kommunen inför rökfri arbetstid men med tillägget att arbete i hemmet undantas, en högst berättigad begränsning, skriver Katarina Larsson. 

FAKTA

För övrigt:

- har tidskriften Fokus presenterat sin kommunrankning om var det är bäst att bo, och som BT berättat gjorde Tranemo ett ryck och kom på 14:e plats. Grattis!

- sammantaget är det bäst att bo i Habo, men uppdelat blev det så här:

- det är bäst att vara ung i Lomma, att vara äldre i Lidingö, att ha familj i Habo, och att arbeta i Sollentuna.

- bottennappet för Borås (sammanlagd plats 135) kom i att ha familj. Plats 217. Där mäter man andel skilda, om man har råd att köpa villa, pappaindex, barnfattigdom, löneskillnad kvinnor/män samt personaltäthet i förskola.

- man kan ifrågasätta vilken relevans de olika delarna har, därtill är detta en lista, inte en utredning. Men kanske det kan vara idé att höra med Tranemo, plats 3 i denna kategori, vad de gör rätt för att gynna familjeklimatet i kommunen.


Man får vara djupt okunnig om rökningens skadeverkningar för att inte se det som en framgång att det skapas fler rökfria miljöer. Ändå finns det något i diskussionerna om förbud som blottar en skrämmande, eller åtminstone förvånande, syn på hur långt många politiker tycker att den kommunala beslutssfären sträc- ker sig.

Efter en utdragen debatt i Herrljunga landade fullmäktige i att kommunen inför rökfri arbetstid men med tillägget att arbete i hemmet undantas, en högt berättigad begränsning. Men så ser det inte ut överallt. Flera kommuner väljer att låta policyn om rökfri arbetstid gälla oavsett om man arbetar hemifrån eller är på tjänsteresa.

Det vill säga den som har fått förtroendet av sin arbetsgivare att utföra en del av jobbet i hemmet har inte rätt att under den tiden ta en cigarett, även om han eller hon befinner sig helt ensam på en öde ö.

Tolka mig rätt. Detta är inte ett försvar för rökarna. Jag välkomnar rökfria zoner och jag blir bedrövad när jag ser unga tjejer röka. De säger nästan alltid att de ska sluta. Snart. De slår ifrån sig hälsolarmen, ser sig inte som de nikotinets slavar de redan är, utan mer som tillfälliga användare av en metod att hålla händerna sysselsatta och chokladsuget i schack.

Att stoppa dessa och andra unga från att börja röka, liksom att skapa rökfria miljöer runt dem, måste höra till de angelägnaste uppgifterna i ett seriöst folkhälsoarbete. Därför var en av förra veckans, i det här sammanhanget, mest nedslående nyheterna TT:s telegram i onsdags. Fyra av fem skolungdomar säger att elever röker på deras skolgård.

Det är stort problem och det är uppenbart att kommunerna skulle kunna göra mer. Men istället reglerar kommunerna så att vuxna människor inte ska få ta ett bloss efter kaffet om de sitter hemma och jobbar en förmiddag. Och ödslar kommunal energi på långrandiga policydokument med förnumstiga förklaringar om varför man inte får snusa i direkt anslutning till arbetsplatsen (t.ex. i tobaksfria Mörbylånga).

Det vore bättre om ingen rökte. Absolut. Men det måste finnas en gräns för hur långt de kommunala pekpinnarna sträcker sig. Att avgöra om man vill ta en cigarett utanför arbetsplatsen, i en miljö där det inte stör någon annan, borde även i denna hälsoinriktade tid vara ett beslut för varje enskild vuxen, inte för landets fullmäktigeförsamlingar.

Dessutom är det svårt att tro att en så nitisk regleringsiver, som en del kommuner visar prov på, verkligen gör någon nytta.

En tydlig effekt är dock att den drar ett löjets skimmer över det i grunden så viktiga folkhälsoarbetet med att minska rökningen.BT:s riktlinjer för nätkommentarer:

För att kunna kommentera måste du ha ett användarkonto hos Disqus, vars verktyg för kommentarer används på bt.se.

bt.se tillämpar eftermoderering av läsarkommentarerna. Det innebär att den som skriver en kommentar får den publicerad i det närmaste omedelbart, men att kommentaren senare kan komma att modereras bort om den inte lever upp till nedanstående riktlinjer.

Det innebär också att vid publiceringen är det den som skrivit kommentaren som är juridiskt ansvarig för dess innehåll och därmed kan bli anmäld för exempelvis förtal. Efter modereringen är det ansvarig utgivare på Borås Tidning som bär det juridiska ansvaret.

Riktlinjer:

Vi har högt i tak.

Vi har en tillåtande grundinställning.

Vi vill att användarna ska komma till tals.

Men…

Vi tillåter inte läsarkommentarer i samband med rättsrelaterade artiklar.

Vi publicerar inte läsarkommentarer där någon anklagas för brottslighet.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara osanningar.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara faktafel.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med synpunkter eller åsikter som inte är relevanta för den diskuterade artikeln.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med främlingsfientligt innehåll.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppgifter som vi av etiska skäl undvikit att publicera i den diskuterade artikeln.

Vi publicerar inte personangrepp.

Vi kan publicera länkar till andra webbplatser, men de ska vara relevanta för den diskuterade artikeln.

Vi rättar inte grammatiska fel, stavningsfel, meningsbyggnadsfel mm i läsarkommentarerna.

Och...

Tonen ska vara korrekt och respektfull. Vi publicerar inte kommentarer som har en negativ inverkan på samtalsklimatet.

Disqus


Ledare 1 september Det gick åt skogen redan när Löfven devalverade jobblöftet

Ledare [Uppdaterad i dag 08:34]


Läs mer


Anethe är Folkets Hjälte

Dags att sätta ljus på de allt färre fritidspolitkerna

Lars Näslund, politisk redaktör [Uppdaterad 2014-08-29]

"Evig ära över folkets hjältar" skrev Mao med handstil på det 38 meter höga monumentet med samma namn på Himmelska fridens torg i Peking. Läs mer

 

politik

Skulle du kunna tänka dig att vara fritidspolitiker?

Visa resultat
Kort sagt ledare fredag 29 augusti I valet och skvalet

Ledare [Uppdaterad 2014-08-29]

Ingen olycka, bara lite plåtskador. Läs mer


huvudnyheter just nu

TV: "Kan bli färre skolor"

Ulricehamn [Uppdaterad i dag 20:08]

BT:s valbuss hade i dag premiär i Ulricehamn. Först ut: Folkpartiets Birgit Andersson och Vänsterpartiets Jan-Olof Sundh som diskuterade skolan.

 


Testet: Var står du politiskt?

Val 2014 [Uppdaterad 2014-08-15]

Valet närmar sig. Gör Valkompassen och ta reda på var du står politiskt – nu med fem nya frågor.Tagga #BTVAL14 eller mejla dina bilder till bt.se

Val 2014 [Uppdaterad 2014-08-28]

Valet närmar sig med stormsteg. Har du någon valbild du vill dela med dig av? Tagga #BTVAL14 på Instagram eller mejla bilden till oss!

Live-published photos and videos via ShootitliveKatarina Larsson,
politisk redaktör
Född 1963 i Göteborg. Bor i Borås. Politisk redaktör sedan 2003.
Skriver ledare och krönikor. Om det som händer i dagspolitiken – i fullmäktige, riksdagen och utanför landets gränser. Men också om det andra: utseendefixeringen, stressen och jämställdhetens vardag. Läs också Ledarbloggen!

Katarina Larsson, politisk redaktör
katarina.larsson@bt.se
Telefon: 033-700 07 22Ledare

Kontaktinformation:

Lars Näslund, politisk redaktör
lars.naslund@bt.se
033 – 700 07 24

Mikael Hermansson, ledarskribent
mikael.hermansson@bt.se
033 – 700 07 17
Ledarbloggen

Blogg

Välkomna till Ledarbloggen!

Ledarbloggen skrivs av BT:s ledarredaktion, som består av Lars Näslund och Mikael Hermansson. Delta gärna i samtalet men försök att hålla en anständig ton och undvik personangrepp. Bloggen välkomnar alla och du får lov att vara anonym, men för det goda samtalets skull så tala gärna om vem du är som skriver. Du hittar de artiklar som vi publicerar på ledarsidan på bt.se/ledare.

Mest läst på bt.se


Tjänstgörande webbredaktör

Vet du någonting som vi borde skriva om? Tipsa mig direkt!

Jonas Ekelund
jonas.ekelund@bt.se
Telefon: 033-700 07 74


Val 2014

Intressanta röster från Sjuhärad om valen


Val 2014

Se valbilder med taggen #val2014 från hela Sverige!


Borås

Se alla avsnitt av Trädgård här!

Kalendern

Vad händer i Sjuhärad?

Kalendern är sjuhäradsbornas anslagstavla på bt.se. Här kan kan du läsa om eller lägga in aktuella arrangemang.
Obs! Kalendern är till för föreningar och icke-kommersiella arrangemang.

Stefan Eklund, chefredaktör

Om svenska kyrkans samexistens med islam:

"Karaktären på firandet i Skara ger hopp om att ärkebiskopen har en stark och diskussionsvillig svensk kyrka bakom sig."

Lars Näslund, politisk redaktör

Om BT:s opinionsmätning:

"Vänstervinden som svept fram över landskapen tycks ha greppat tag även i Borås"

Jan Hansson, sportkrönikör

Om Hamrén:

"Förbundskaptenen gör det inte enklare. I motsats till företrädaren Lars Lagerbäck har Hamrén byggt laget på en stor stjärna."

Lena Kvist, kulturchef

Om Borås Tidnings kultursatsning:

"Idag börjar också Borås Tidnings litteratursamarbete med våra systertidningar i koncernen."

Vedrana Sivac, nöjeskrönikör

Daniel Radcliffes nya film:

"Ponera att du är en cyniker som gett upp hoppet om kärleken men ändå råkar möta din själsfrände?"

Nyheter

Webb-tv

På bt.se/webbtv hittar du inslag om nyheter, sport, nöje och mycket mer.

Blogg

Här är BT:s bloggare

En ledarredaktion, en elfsborgare, en basketjunkie, två joggare som utmanar varandra, en näringslivsredaktör, BT:s fotografer och en designguru...
Välkommen till BT:s värld av bloggare!

Nyheter

Gilla bt.se på Facebook

Du vet väl om att du kan följa stora delar av vårt nyhetsflöde från Sjuhärad, Sverige och världen direkt på Facebook? Gör som 5 300 andra och klicka på "Gilla"-knappen nedan!


Läsvärt

Föreningsguiden

Föreningsguiden är den nya tjänsten som ersätter Inför. Tjänsten är för föreningar i Mark och Kind, som gör det möjligt för föreningslivet att uppdatera och informera medlemmar och allmänheten om vad som händer.

Nyheter

Följ BT på Twitter