Ledarkrönika lördag 7 april

En annan tid – en annan ton

Katarina Larsson 2012-04-07 | Uppdaterad 2012-04-04

Hörvärda Louise Epstein har under en tid ägnat en del av sina program i P1 åt att samtala med partiledarna om ideologi och partiprogram. Ett tilltalande upplägg, och en paus från de snabba bollarna i den dagliga debattpingisen.


FAKTA

För övrigt

...skriver tidningen Riksdag & Departement att på de senaste 16 månaderna har endast fem f.d. riksdagsledamöter varit hos jobbcoachen.

...karriärtest och hjälp med att starta eget är några av? tjänsterna som erbjuds men som alltså ratas av de sysslolösa f.d. riksdagsledamöterna.

...är det fel på det som coacherna erbjuder eller vad beror det på, undrar Gunvor G Ericson (MP).

...kanske snarare på den generösa inkomstgarantin. För medan krävande jobbcoacher väljs bort växer utbetalningar av inkomstgarantin (ersättning till f.d. riksdagsledamöter utan annan inkomst) och är nu uppe på rekordhög nivå.

...det blir dyrt för skattebetalarna men också för politikerna. Eller ska det krävas en förtroendecoach för att de ska förstå att utvecklingen innebär ökad misstro mot politiker?


Sist ut var häromveckan Stefan Löfven (S) och det kom bland annat att handla om kapitalismens avigsidor och hur man kan öka löntagarnas inflytande.

Då agnar Epstein sin fråga med ett rejält socialistiskt bete.

”Hur skall ni nå dit? Med löntagarfonder?”

Men Löfven nappar inte. Det är ett nej. Och det är ett samtal där Löfven beskriver marknadsekonomins fördelar, talar väl om den privata äganderätten, samt klargör hur vinst är en förutsättning för att någon ska vilja driva företag.

Det är kort sagt våren 2012 och att socialisera näringslivet finns varken på Löfvens eller hans partis agenda.

Så har det inte alltid varit. En nyutkommen bok av Lars Anders Johansson ger en förtjänstfull påminnelse om utvecklingen. Hatets och illviljans kolportörer – om mediebilden av näringslivets opinionsbildning 1970–2012 (Timbro) är en titel som andas dramatik och konflikt.

Så är det också ett citat från Olof Palmes anförande för Svenska Metallindustriarbetareförbundet 1981. Omdömet gäller dem som den tidens oppositionsledare (S) kallade ”arbetsgivarföreningens propagandister”. SAF, Svenska arbetsgivareföreningens informationsavdelning, var väl annars titeln de gick under i telefonkatalogen.

Det Palme rasade över var hur SAF nu gjorde motstånd mot löntagarfonderna. Den dåvarande arbetsgivarföreningen hade ungefär tio år tidigare vaknat och börjat opinionsbilda mot den vänstervridning som präglade samhällsdebatten.

Då fanns ett ilsket ifrågasättande av hela näringslivet och av äganderätten, en rent marxis-

tisk samhällsanalys bredde ut sig. SAF:s försök att göra motstånd möttes av skepsis. De misstänkliggjordes för lögner, överdrifter och hjärntvätt av folket.

Men man vann så småningom framgång, konstaterar Johansson. Inte bara i löntagarfondsstriden utan i vidare bemärkelse. Idag har näringslivet en helt annan position i samhällsdebatten. Löfven befäster den förtjänstfullt.

Men visst, någon mustig citatmaskin är inte den nuvarande oppositionsledaren (S). Jämfört med flera av sina vasstungade företrädare gör han en slät figur. Det lär inte bli någon braskande boktitel av hans uttalande från januari 2012, men det är ändå värt att upprepa:

”För oss är det oerhört viktigt att ha en bra dialog med näringslivet. Jag känner många företagsledare och beundrar många av dem. Man kan inte betrakta dem som ett särintresse.”

Till sist – ibland hörs en oro för att borgerliga ledarsidor är för snara att berömma Löfven.

Så låt mig konstatera att det finns flera skäl att hoppas att Reinfeldt och inte Löfven blir statsminister 2014. Men ärligt talat, rädslan för att den senare skulle driva på för förstatligande av landets industri är inte ett av dem.BT:s riktlinjer för nätkommentarer:

För att kunna kommentera måste du ha ett användarkonto hos Disqus, vars verktyg för kommentarer används på bt.se.

bt.se tillämpar eftermoderering av läsarkommentarerna. Det innebär att den som skriver en kommentar får den publicerad i det närmaste omedelbart, men att kommentaren senare kan komma att modereras bort om den inte lever upp till nedanstående riktlinjer.

Det innebär också att vid publiceringen är det den som skrivit kommentaren som är juridiskt ansvarig för dess innehåll och därmed kan bli anmäld för exempelvis förtal. Efter modereringen är det ansvarig utgivare på Borås Tidning som bär det juridiska ansvaret.

Riktlinjer:

Vi har högt i tak.

Vi har en tillåtande grundinställning.

Vi vill att användarna ska komma till tals.

Men…

Vi tillåter inte läsarkommentarer i samband med rättsrelaterade artiklar.

Vi publicerar inte läsarkommentarer där någon anklagas för brottslighet.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara osanningar.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara faktafel.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med synpunkter eller åsikter som inte är relevanta för den diskuterade artikeln.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med främlingsfientligt innehåll.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppgifter som vi av etiska skäl undvikit att publicera i den diskuterade artikeln.

Vi publicerar inte personangrepp.

Vi kan publicera länkar till andra webbplatser, men de ska vara relevanta för den diskuterade artikeln.

Vi rättar inte grammatiska fel, stavningsfel, meningsbyggnadsfel mm i läsarkommentarerna.

Och...

Tonen ska vara korrekt och respektfull. Vi publicerar inte kommentarer som har en negativ inverkan på samtalsklimatet.

Disqus


Ledare fredag 17 oktober Ledare: Ett eko av det förflutna

Ledare [Uppdaterad 2014-10-19]

Rätt av Försvarsmakten att agera snabbt. Läs mer


Krönika lördag 18 oktober De 13 procenten röstade inte på Åkesson

Lars Näslund, politisk redaktör [2014-10-17]

Ingen vinner på att håna Jimmie Åkessons personliga tragedi. Läs mer


huvudnyheter just nu

Katarina Larsson,
politisk redaktör
Född 1963 i Göteborg. Bor i Borås. Politisk redaktör sedan 2003.
Skriver ledare och krönikor. Om det som händer i dagspolitiken – i fullmäktige, riksdagen och utanför landets gränser. Men också om det andra: utseendefixeringen, stressen och jämställdhetens vardag. Läs också Ledarbloggen!

Katarina Larsson, politisk redaktör
katarina.larsson@bt.se
Telefon: 033-700 07 22Ledare

Kontaktinformation:

Lars Näslund, politisk redaktör
lars.naslund@bt.se
033 – 700 07 24

Mikael Hermansson, ledarskribent
mikael.hermansson@bt.se
033 – 700 07 17
Ledarbloggen

Blogg

Välkomna till Ledarbloggen!

Ledarbloggen skrivs av BT:s ledarredaktion, som består av Lars Näslund och Mikael Hermansson. Delta gärna i samtalet men försök att hålla en anständig ton och undvik personangrepp. Bloggen välkomnar alla och du får lov att vara anonym, men för det goda samtalets skull så tala gärna om vem du är som skriver. Du hittar de artiklar som vi publicerar på ledarsidan på bt.se/ledare.

Mest läst på bt.se


Kalendern

Vad händer i Sjuhärad?

Kalendern är sjuhäradsbornas anslagstavla på bt.se. Här kan kan du läsa om eller lägga in aktuella arrangemang.
Obs! Kalendern är till för föreningar och icke-kommersiella arrangemang.

Stefan Eklund, chefredaktör

Om borgerligheten i Borås:

"Carlson och Hjalmarsson borde helt enkelt kliva åt sidan. Väljarna vill det, som sagt. I BT 20/9 berättade vi att andranamnen i M och FP, Ulf Sjösten och Anna Svalander, fick betydligt fler personkryss än de som var etta på respektive lista, alltså Carlson och Hjalmarsson."

Lena Kvist, kulturchef

Om nomineringarna till Augustpriset:

"Inte illa alls. Men var gjorde Augustjuryn av Klas Östergren?"

Lars Näslund, politisk redaktör

Om att Jimmy Åkesson är utbränd:

"Hur djupt och på goda grunder många än må ogilla Jimmie Åkessons partis politik är det både märkligt och kontraproduktivt hur diverse kända antirasister bara inte kunde låta bli att håna beskedet om sjukskrivningen i sociala medier"

Jan Hansson, sportkrönikör

Om tennis:

"Den enda representanten med stjärnglans är turneringsdirektören Robin Söderling. Efterhängsen körtelfeber tvingade honom lägga undan racketen. Med den försvann svensk elittennis in i mörkret."

Nyheter

Webb-tv

På bt.se/webbtv hittar du inslag om nyheter, sport, nöje och mycket mer.

Blogg

Här är BT:s bloggare

En ledarredaktion, en elfsborgare, en basketjunkie, två joggare som utmanar varandra, en näringslivsredaktör, BT:s fotografer och en designguru...
Välkommen till BT:s värld av bloggare!

Nyheter

Gilla bt.se på Facebook

Du vet väl om att du kan följa stora delar av vårt nyhetsflöde från Sjuhärad, Sverige och världen direkt på Facebook? Gör som 5 400 andra och klicka på "Gilla"-knappen nedan!


Läsvärt

Föreningsguiden

Föreningsguiden är den nya tjänsten som ersätter Inför. Tjänsten är för föreningar i Mark och Kind, som gör det möjligt för föreningslivet att uppdatera och informera medlemmar och allmänheten om vad som händer.