Kändisskap ger ingen immunitet

Ledare Artikeln publicerades
Amerikanska kändisar har finansierat en affischkampanj i Stockholm. Till vilken nytta kan man fråga sig.
Foto: Stina Stjernkvist/TT
Amerikanska kändisar har finansierat en affischkampanj i Stockholm. Till vilken nytta kan man fråga sig.

Privatmoral har inget med rättskipning att gör. Speciellt om den baserar sig på osanningar och rykten.

Det har varit ett ramaskri på andra sidan Atlanten sedan svensk polis häktade rapparen Rakim Mayers, känd under artistnamnet ASAP Rocky. Han och två ur hans följe anklagas för misshandel och häktades eftersom de tros fly landet om de får gå fria under utredningstiden.

Händelseförloppet som beskrivs är att Rocky och hans entourage trakasserades av några ungdomar efter en spelning i Stockholm under söndagen den 30 juni. av några ungdomar. Efter en stund tog tålamodet slut och Rocky och hans vänner misshandlade de som försökte provocera fram ett slagsmål. Misshandeln filmades men åklagaren säger att det finns oklarheter om vad som föranledde händelsen.

Kritiken lät sig inte vänta. Många andra amerikanska rappare och kändisar vill att Rocky ska frikännas. Pr-företag, namninsamlingar, kongressledamöter och diplomater har kampanjat för att fria Rocky. Dessutom har man vädjat direkt till den amerikanske presidenten för att blanda sig in.

I USA och även här i Sverige har det spridits många konstiga rykten. Bland annat har personer nära Rocky pratat med amerikanska medier och påstått att rapparen hålls i isolerad i misär. Dålig mat, smutsigt vatten, sjukdomar och avföringskastande grannar rapporterar amerikanska TMZ. Amerikanska utrikesdepartementet reagerade och började följa fallet för att säkerställa hans mänskliga rättigheter.

Som de flesta redan förstår är inget av den påstådda misären sann. Svenska häkten är bättre än de flesta andra länder. Att en kändis saknar sin lyx är inte en kränkning av några rättigheter. Rocky och hans advokat var snabba med att dementera de rykten som florerar.

Att det bara är Rocky och hans entourage som sitter häktade kan tyckas orättvist. Slagsmålet provocerades ju fram av de som följde efter dem. Rocky och hans grupp har troligtvis inget problem att lämna landet om de inte skulle sitta häktade. Den andra parten i slagsmålet utreds också för brott men de saknar samma möjlighet att fly. Rykten om att de inte skulle vara misstänkta för brott är alltså falska de också.

Anklagelser om missförhållanden har dykt upp utifrån bland fans och tyckare. Den utdragna häktningstiden kan vara svårare att förstå när händelsen ändå spelades in. Sverige är känt för att ofta dra ut på den tid som misstänkta sitter häktade. Men tre veckor är i jämförelse inte något uppseendeväckande.

Under fredagen beslutade Stockholms tingsrätt att omhäkta ASAP Rocky. Försvarsadvokaten hänvisar till kändisskapet och uppståndelse kring fallet som anledning till att han borde frisläppas. Att tingsrätten trots de ovanliga omständigheterna ändå håller sig till gällande praxis talar gott om svenskt rättsväsende. Rik som fattig ska man behandlas detsamma.

Krocken mellan amerikansk syn på rättsväsendet, med sin starka betoning på personlig moral, kontra svensk definition av nödvärn rör upp känslor. Men i Sverige gäller svenska lagar. Oavsett om den misstänkte är känd eller inte.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.