Kan valsystemet hålla en hemlighet?

Kortledare Artikeln publicerades
Valsedlar uppställda uppställda i en röstlokal. Valsedelssystemet får kritik på allt fler grunder, bland annat då de kan äventyra valhemligheten.
Foto: Pontus Lundahl/TT
Valsedlar uppställda uppställda i en röstlokal. Valsedelssystemet får kritik på allt fler grunder, bland annat då de kan äventyra valhemligheten.

På måndagen skrev tjänstemän från tio olika valmyndigheten på DN Debatt. Enligt dessa riskerar det svenska valsedelssystemet att på sikt riskera att äventyra förtroendet för hela demokratin.

Synpunkterna på valsedlarna är flera. Bland annat pekas systemet ut som krångligt och resurskrävande, inte minst då det innebär en orimlig miljöpåverkan att trycka upp de miljontals fysiska valsedlarna.

En kritik som tidigare riktats handlar om hur de många valsedlarna hotar valhemligheten. Detta då väljare förväntas ta röstsedlar helt publikt innan de går in i röst båsen. Att Borås, tillsammans med flera andra kommuner sjösätter ett nytt system för detta inför EU-valrörelsen är positivt. Valsedlarna ska då placeras och plockas bakom en skärm, ett enkelt men viktigt sätt för att stärka valhemligheten.

Att detta projekt genomförs redan om några månader är bra, inte minst då det rapporterats om att det tummades allt mer på valhemligheten när Sverige gick till val i höstas. Att Borås är en av de kommuner som redan i vårens EU-val vidtar åtgärder för detta är föredömligt.

Men på sikt bör även hela systemet med valsedlar ses över. Det är uppenbart att det finns flera olika anledningar till att vara kritisk mot rådande ordning – att det finns fog för den kritiken.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.