Annons

Kan Södertälje inspirera Borås?

Det är alldeles utmärkt att de rödgröna i Borås uttalar en ”tydlig målsättning” att få bort Hässleholmen/Hulta och Norrby från polisens lista över ”särskilt utsatta områden”. Just där, i den glasklara målsättningen, måste arbetet börja.
Ledare • Publicerad 25 oktober 2017
Detta är en ledarartikel som uttrycker Borås Tidnings politiska linje, som är moderat.
Klotter på Hässle torg i somras.
Klotter på Hässle torg i somras.Foto: Yousef Boussir

Men för en fundamental förbättring, för att dessa ”utanförskapsområden” ska bli till stadsdelar i Borås med livsvillkor som vi annars tar för givna, krävs mer kraftfulla åtgärder än de som de rödgröna partiernas arbetsgrupp presenterade på måndagen.

Men återigen: Det är utmärkt att de rödgröna, som ju styr staden, sätter sig ner och försöker sortera i den uppgift som lätt ter sig hopplöst svår och som påverkas av så mycket bortom den enskilda kommunens beslutskompetens.

Många politiker av olika kulörer har på senare tid besökt Borås och utanförskapsområdena. Här Liberalernas partiledare Jan Björklund som – tillsammans med bland andra Anna Svalander, t v, och Morgan Hjalmarsson, t h – 4 oktober samtalade med poliser och invånare.
Många politiker av olika kulörer har på senare tid besökt Borås och utanförskapsområdena. Här Liberalernas partiledare Jan Björklund som – tillsammans med bland andra Anna Svalander, t v, och Morgan Hjalmarsson, t h – 4 oktober samtalade med poliser och invånare.Foto: Jan Pettersson
Annons

Den rödgröna arbetsgruppen med ledamöterna Petter Löberg och Malin Carlsson från Socialdemokraterna, Vänsterpartiets Ida Legnemark och Lennart Andreasson samt miljöpartisterna Kjell Hermansson och Mosa Roshanghias har, som framgått på nyhetsplats, tagit fram en första lista på åtgärder. Där blandas allt från 30 stadsdelsvärdar (som finansieras genom statens medel till så kallade extratjänster), via förnyelse av torgmiljöer och slyröjning till simfritids och en ny ansats att få ut kvinnor med bristande skolgång och svårt med svenska språket i arbetslivet.

En arbetsgrupp inom S, V och MP i Borås lade på måndagen fram en plan för utanförskapsområdena. Fr v Ida Legnemark, Malin Carlsson, 
Mosa Roshanghias, Kjell Hjalmarsson, Petter Löberg och Lennart Andreasson.
En arbetsgrupp inom S, V och MP i Borås lade på måndagen fram en plan för utanförskapsområdena. Fr v Ida Legnemark, Malin Carlsson, Mosa Roshanghias, Kjell Hjalmarsson, Petter Löberg och Lennart Andreasson.Foto: Håkan Rosenqvist

Särskilt intressant låter punkten om ”uppsökande verksamhet” till sysslolösa i 20-30-årsåldern. Det är förstås tragiskt att systemet inte fångat upp dem långt tidigare. Inte minst de rödgröna själva har ju så länge haft så evinnerligt svårt att balansera om bland rättigheter och krav för denna kategori. Men bättre sent än aldrig.

”Det här är ett långsiktigt arbete, men vi kommer inte att ge oss”, kommenterade Petter Löberg, själv med starka band till just Hässleholmen, åtgärdslistan. Att just Löberg säger just detta indikerar den betydelse som partiet bedömer att frågan kan få i valrörelsen. Det nationella S-budskapet ”Trygghet i en ny tid” nedbrutet till Borås, helt enkelt.

Som kanske är bekant deltar Borås stad och dess CKS-enhet, polisen och AB Bostäder i ett forskarlett projekt i Brottsförebyggande rådets regi för att minska brottsligheten och öka tryggheten i utsatta stadsdelar i sju olika kommuner. Projektet ska avslutas i början av nästa år och vi skönjer intressanta resultat. Det blir förstås viktigt att de goda tankar som nu tänks på olika håll samordnas lokalt; kring dessa utmaningar bör utrymmet för politisk strid vara begränsat.

Inspiration utifrån finns att hämta på många håll. Som i Södertälje. Ytterligare ett belägg för det redovisade Dagens Nyheter på tisdagen, där en undersökning bland företagare i Stockholms läns problemförorter redovisades. Medan företagarna på platser som Hallunda, Jakobsberg och Hallonbergen i dramatiskt hög utsträckning sa att de varit utsatta för brott de senaste två åren – 40-90 procent – låg Södertälje bäst till med ”bara” var tionde.

Kommunstyrelsens ordförande där, Boel Godner (S), beskriver i DN arbetet bakom framgången, där polisens jättesatsning mot den organiserade brottsligheten skapade ”en skillnad på natt och dag”.

Men sen då?

”Vi skakade hand med polisen och sade att det här måste vi göra tillsammans (...). Vi har dammsugit kommunens organisation för att se var det finns ingångar för kriminella och tagit beslut som gör det svårt att komma över välfärdspengar. Vi punktmarkerar ungdomar som på riktigt stör i skolan. Vi har elevcoacher som ser till att eleverna faktiskt är i skolan, att ha en gymnasieutbildning är totalt avgörande (...) och äntligen har det blivit lättare att få sätta upp trygghetskameror”.

Knappast raketforskning där, alltså. De rödgrönas Borås-lista är, som sagt, en god ansats. Men det går inte att på allvar vända skutan utan kraftigare tag om rodret.

Annons
Annons
Annons
Annons