Johansson: Klä av den trötta symbolpolitiken!

Ledare Artikeln publicerades
Lotta Schelin med Gudrun Schymans tweet på ryggen. Foto: SvFF 2 bilder
Lotta Schelin med Gudrun Schymans tweet på ryggen. Foto: SvFF

Är det demokratiskt att vara slö och slapp med dålig hållning?

 En av de tröttsammaste aspekterna med att leva i en tid då allt måste politiseras hela tiden är att allt måste politiseras, hela tiden.

Ta idrotten som exempel. Till skillnad från 70-talet, då idrotten också politiserades, handlar det dock idag om symbolpolitik av det mest urvattnade slag.

I veckan lanserade svenska damlandslaget i fotboll en ny matchtröja med budskap hämtade från diverse kändisars Twitterkonton. Tanken är att tweets från Gudrun Schyman, Zara Larsson, Gina Dirawi och Silvana Imam skall stärka kvinnors och flickors självförtroende. Som om inte damlandslagets egna insatser gjorde det. Om något andas kampanjen dåligt självförtroende.

Det är inte utan att denna typ av fäktande i luften nästan får en att längta efter riktiga politiska kampanjer, som när Hoola Bandoola sjöng Stoppa matchen, i protest mot Davies Cupmatchen mot Chile 1975. Dagens politiserade kändisetablissemang är däremot märkvärdigt tysta när det kommer till idrottens verkliga politiska dimensioner, såsom att skurkstaten Qatar tilldelats Fotbolls-VM 2022, och att arenabyggena inför detta redan beräknas ha kostat 1400 gästarbetare livet. Eller när Ryssland arrangerade vinter-OS 2014 samtidigt som landet annekterade ett annat lands territorium.

Medan den svenska lagkaptenen Lotta Schelin låter meddela att hon kommer att springa omkring med ett budskap från FI-partiledaren Gudrun Schyman på sin matchtröja kommer nyheter från vårt västra grannland om att norska skidlandslaget dragit tillbaka en annonskampanj i samband med pågående skid-VM i Lahtis. Anledningen? Den påstods påminna om nazistisk propaganda.

- Friska idrottsungdomar som blickar uppåt och framåt är något man förknippar med totalitära rörelser, säger historikern och högskolelektorn Nik Brandal till norska Aftenposten.

Att nazisterna gillade idrott och kroppskultur och ungdom med rak kroppshållning är ett historiskt faktum, men betyder det att dessa ting är nazistiska. Bör vi som goda demokrater undvika att framhålla sundhet och bra hållning av rädsla för att det skall leda till att människor skall ansluta sig till en blodtörstig rasideologi? Eller kan det rentav vara så att en hel del av den estetik och de ideal som nazisterna använde sig av i själva verket var inlånade från annat håll? Sundhet, friskhet och idrott var på modet på 30-talet, även bland liberaler och socialister och helt vanliga människor.

Att nazisterna använde sig av ett sådant bildspråk i sin propaganda betyder inte att vi måste ta avstånd från det för tid och evighet. Det vore synd om en av historiens mest avskyvärda ideologier fick ensamrätt till bilder som andas sundhet och framåtanda. Som att det skulle vara demokratiskt att vara slö och slapp och ha dålig hållning.

För övrigt önskar jag att idrotten kunde befrias från att vara reklampelare för menlös symbolpolitik. Landslagsspelarna gör storverk för kvinnors och flickors självförtroende utan kändisars tweets på ryggarna. Däremot kan man fråga sig varför IOK och Fifa kommer så billigt undan för sitt samarbete med skurkstater. Får vi höra Zara Larsson sjunga Stoppa Matchen inför VM 2022?