Loreen föregår med gott exempel inom artistvärlden. Här en bild från uppträdandet på Victoriadagen.

Ledarkrönika tisdagen den 17 juli

Loreens nästa stopp borde bli Ryssland

Johan Söderström 2012-07-17 | Uppdaterad 2012-07-16

Jag trodde Baku låg i typ Karibien”. Vinnaren i schlager-EM, Loreen, har fått anledning att lära sig kartan de senaste månaderna, både den geografiska och den politiska.Under schlagerfestivalen i den azerbajdzjanska huvudstaden var hon nära att diskas efter att som enda deltagare ha träffat människorättsaktivister i samband med tävlingarna. Loreen undvek dock att avslöja sin syn på frånvaron av mänskliga fri- och rättigheter i Azerbajdzjan inför landets journalister.

Framträdandet i Vitryssland i förra veckan var inte lika odelat av godo som det uppvisade modet i Baku. Även under besöket i Lukasjenkos regim passade sångerskan på att träffa representanter för oppositionen.

Den vitryska människorättsorganisationen Vjasna fick 75 000 kronor av Loreens gage och hon träffade representanter för organisationen. Tyvärr lär få vitryssar höra talas om träffarna. Däremot skänkte Loreen genom sitt framträdande legitimitet åt den vitryska festivalen och därigenom indirekt till regimen, dessbättre utan att låta sig fotograferas tillsammans med Europas ende diktator Aleksandr Lukasjenko.

Bojkotter medför alltid svåra avvägningar. Om Loreen valt att stanna hemma hade vitryssarna gått miste om en av Europas hetaste artister, nu kunde regimen istället dra nytta av hennes framträdande.

Frågan är om de ryska gummorna i Buranovskije Babusjki som uppträdde på samma festival hade liknande bryderier. Troligtvis inte. Sedan protestvågorna efter parlamentsvalet förra året och vårens presidentval har president Putin tagit till allt hårdare metoder för att kväsa oppositionen.

Det är närmast omöjligt att tänka sig att ryska representanter skulle stödja en proteströrelse i utlandet med tanke på situationen på hemmaplan.

Den stora frågan är om protesterna i Ryssland har nått en punkt där det inte längre går att vända utvecklingen, eller om de senast tillkomna paranoida lagarna ska krossa motståndet mot Tsar Putin och för rättvis och fria val.

Ryssland sluter sig inåt genom att införa en lag som säger att icke-statliga intresseorganisationer som tar emot stöd från utlandet ska benämnas ”utländska agenter”, organisationer som i många fall arbetar med mänskliga rättigheter. Att delta i en otillåten demonstration kommer framöver att bötläggas med motsvarande mer än en rysk årslön (cirka 60 000 kronor).

Det är en grov underdrift att påstå att den ryska Duman är ett transportkompani. President Putin får de lagar han beställer via det Kremltrogna Enade Ryssland.

Loreen bör därför spela i vårt östra grannland och träffa representanter för oppositionen samtidigt som regeringen fortsätter sitt demokratibistånd till Ryssland. Det känns mer angeläget än någonsin.BT:s riktlinjer för nätkommentarer:

För att kunna kommentera måste du ha ett användarkonto hos Disqus, vars verktyg för kommentarer används på bt.se.

bt.se tillämpar eftermoderering av läsarkommentarerna. Det innebär att den som skriver en kommentar får den publicerad i det närmaste omedelbart, men att kommentaren senare kan komma att modereras bort om den inte lever upp till nedanstående riktlinjer.

Det innebär också att vid publiceringen är det den som skrivit kommentaren som är juridiskt ansvarig för dess innehåll och därmed kan bli anmäld för exempelvis förtal. Efter modereringen är det ansvarig utgivare på Borås Tidning som bär det juridiska ansvaret.

Riktlinjer:

Vi har högt i tak.

Vi har en tillåtande grundinställning.

Vi vill att användarna ska komma till tals.

Men…

Vi tillåter inte läsarkommentarer i samband med rättsrelaterade artiklar.

Vi publicerar inte läsarkommentarer där någon anklagas för brottslighet.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara osanningar.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara faktafel.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med synpunkter eller åsikter som inte är relevanta för den diskuterade artikeln.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med främlingsfientligt innehåll.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppgifter som vi av etiska skäl undvikit att publicera i den diskuterade artikeln.

Vi publicerar inte personangrepp.

Vi kan publicera länkar till andra webbplatser, men de ska vara relevanta för den diskuterade artikeln.

Vi rättar inte grammatiska fel, stavningsfel, meningsbyggnadsfel mm i läsarkommentarerna.

Och...

Tonen ska vara korrekt och respektfull. Vi publicerar inte kommentarer som har en negativ inverkan på samtalsklimatet.

Disqus


huvudnyheter just nu

Ikea eller buddhism?

Blogg [Uppdaterad i dag 19:49]

Fascinerande hur ett upplägg kan ha två helt olika utfall mellan två grupper. Dagens föreläsningar med Lucas Henriksson, buddhistisk munk från Ulricehamn var ett bevis på detta. Läs mer på Lärarbloggen!


TV: BT:s reporter skräck– slagen i nya galna banan

Borås [Uppdaterad i dag 15:26]

1,4 kilometer lång. Hastigheter på 100 km/h. Känsla av viktlöshet: tre gånger. Häng med BT:s Johanna och Therese genom Lisebergs Helix.

 


Dagens fråga

 

Servicekontoret

Gör Borås stad rätt som överklagar domen om Servicekontoret?

Visa resultat
Johan Söderström

Jag föddes år 1969 i Karlstad norr om Vänern men bor numera i Borås. Efter långvariga universitetsstudier i Uppsala och Oslo började jag vikariera som ledarskribent, först vid Nya Wermlands-Tidningen och Smålandsposten och sedan på Borås Tidning sommaren 2006. Sedan januari 2007 är jag fast anställd på BT som ledarskribent. Jag skriver om såväl politik som samhällsfrågor – från kommunalt till internationellt – men är speciellt intresserad av utbildning, integration och Ryssland.

Johan Söderström
johan.soderstrom@bt.se
Telefon: 033-700 07 24Ledare

Kontaktinformation:

Katarina Larsson, politisk redaktör
katarina.larsson@bt.se
033 – 700 07 22

Mikael Hermansson, ledarskribent
mikael.hermansson@bt.se
033 – 700 07 17
Ledarbloggen

Blogg

Välkomna till Ledarbloggen!

Ledarbloggen skrivs av BT:s ledarredaktion, som består av Katarina Larsson och Mikael Hermansson. Delta gärna i samtalet men försök att hålla en anständig ton och undvik personangrepp. Bloggen välkomnar alla och du får lov att vara anonym, men för det goda samtalets skull så tala gärna om vem du är som skriver. Du hittar de artiklar som vi publicerar på ledarsidan på bt.se/ledare.

Mest läst på bt.se


Tjänstgörande webbredaktör

Vet du någonting som vi borde skriva om? Tipsa mig direkt!

Jonas Ekelund
jonas.ekelund@bt.se
Telefon: 033-700 07 74


Elfsborg

Se tidigare avsnitt av succéprogrammet här!

Borås

Skicka in dina vårtecken!

Nu är det äntligen vår! Men för den för som vill ha bevis de dagar vinden viner, kommer de här. Har du också sett något vårtecken? Mejla bt.se@bt.se

Live-published photos and videos via Shootitlive


Kalendern

Vad händer i Sjuhärad?

Kalendern är sjuhäradsbornas anslagstavla på bt.se. Här kan kan du läsa om eller lägga in aktuella arrangemang.
Obs! Kalendern är till för föreningar och icke-kommersiella arrangemang.

Stefan Eklund, chefredaktör

Om religion och konflikter

"Religionen får skulden för mycket av det elände som utspelas i världen idag: Utvecklingen i Egypten, förföljelserna av muslimer i Burma och Centralafrikanska republiken, förföljelserna av kristna i Syrien, Somalia och Irak. Och så vidare. Men är det religionen som är drivkraften i nämnda exempel? Jag tror inte det."

Katarina Larsson, politisk redaktör

Om SD och politikerbesöken:

"Högskolan har ingen anledning att skämmas för att man öppnade dörren för Åkesson. Självklart måste SD ha rätt till samma insyn som andra partier."

Jan Hansson, sportkrönikör

Om ÅFF:s obehöriga spelare:

"Min egen inställning är att matcherna huvudsakligen ska avgöras efter kamp på planen, inte efter diskussioner i kontorsmiljö."

Lena Kvist, kulturchef

Om Anneli Jordahls nya roman:

"Män från fattiga hem hade det också svårt. Jag vet det och Anneli Jordahl vet förstås det. "

Vedrana Sivac, nöjeskrönikör

Om startfältet på Sommartorsdagarna:

"Vilka tror ni kommer? Håkan Hellström? Kent? Robyn? Laleh? Så lät det på redaktionen innan vi fick facit i hand"

Nyheter

Webb-tv

På bt.se/webbtv hittar du inslag om nyheter, sport, nöje och mycket mer.

Blogg

Här är BT:s bloggare

En ledarredaktion, en elfsborgare, en basketjunkie, två joggare som utmanar varandra, en näringslivsredaktör, BT:s fotografer och en designguru...
Välkommen till BT:s värld av bloggare!

Nyheter

Gilla bt.se på Facebook

Du vet väl om att du kan följa stora delar av vårt nyhetsflöde från Sjuhärad, Sverige och världen direkt på Facebook? Gör som 4 900 andra och klicka på "Gilla"-knappen nedan!


Läsvärt

Inför

Träffpunkten för föreningar och klubbar på nätet.