Loreen föregår med gott exempel inom artistvärlden. Här en bild från uppträdandet på Victoriadagen.

Ledarkrönika tisdagen den 17 juli

Loreens nästa stopp borde bli Ryssland

Johan Söderström 2012-07-17 | Uppdaterad 2012-07-16

Jag trodde Baku låg i typ Karibien”. Vinnaren i schlager-EM, Loreen, har fått anledning att lära sig kartan de senaste månaderna, både den geografiska och den politiska.Under schlagerfestivalen i den azerbajdzjanska huvudstaden var hon nära att diskas efter att som enda deltagare ha träffat människorättsaktivister i samband med tävlingarna. Loreen undvek dock att avslöja sin syn på frånvaron av mänskliga fri- och rättigheter i Azerbajdzjan inför landets journalister.

Framträdandet i Vitryssland i förra veckan var inte lika odelat av godo som det uppvisade modet i Baku. Även under besöket i Lukasjenkos regim passade sångerskan på att träffa representanter för oppositionen.

Den vitryska människorättsorganisationen Vjasna fick 75 000 kronor av Loreens gage och hon träffade representanter för organisationen. Tyvärr lär få vitryssar höra talas om träffarna. Däremot skänkte Loreen genom sitt framträdande legitimitet åt den vitryska festivalen och därigenom indirekt till regimen, dessbättre utan att låta sig fotograferas tillsammans med Europas ende diktator Aleksandr Lukasjenko.

Bojkotter medför alltid svåra avvägningar. Om Loreen valt att stanna hemma hade vitryssarna gått miste om en av Europas hetaste artister, nu kunde regimen istället dra nytta av hennes framträdande.

Frågan är om de ryska gummorna i Buranovskije Babusjki som uppträdde på samma festival hade liknande bryderier. Troligtvis inte. Sedan protestvågorna efter parlamentsvalet förra året och vårens presidentval har president Putin tagit till allt hårdare metoder för att kväsa oppositionen.

Det är närmast omöjligt att tänka sig att ryska representanter skulle stödja en proteströrelse i utlandet med tanke på situationen på hemmaplan.

Den stora frågan är om protesterna i Ryssland har nått en punkt där det inte längre går att vända utvecklingen, eller om de senast tillkomna paranoida lagarna ska krossa motståndet mot Tsar Putin och för rättvis och fria val.

Ryssland sluter sig inåt genom att införa en lag som säger att icke-statliga intresseorganisationer som tar emot stöd från utlandet ska benämnas ”utländska agenter”, organisationer som i många fall arbetar med mänskliga rättigheter. Att delta i en otillåten demonstration kommer framöver att bötläggas med motsvarande mer än en rysk årslön (cirka 60 000 kronor).

Det är en grov underdrift att påstå att den ryska Duman är ett transportkompani. President Putin får de lagar han beställer via det Kremltrogna Enade Ryssland.

Loreen bör därför spela i vårt östra grannland och träffa representanter för oppositionen samtidigt som regeringen fortsätter sitt demokratibistånd till Ryssland. Det känns mer angeläget än någonsin.BT:s riktlinjer för nätkommentarer:

För att kunna kommentera måste du ha ett användarkonto hos Disqus, vars verktyg för kommentarer används på bt.se.

bt.se tillämpar eftermoderering av läsarkommentarerna. Det innebär att den som skriver en kommentar får den publicerad i det närmaste omedelbart, men att kommentaren senare kan komma att modereras bort om den inte lever upp till nedanstående riktlinjer.

Det innebär också att vid publiceringen är det den som skrivit kommentaren som är juridiskt ansvarig för dess innehåll och därmed kan bli anmäld för exempelvis förtal. Efter modereringen är det ansvarig utgivare på Borås Tidning som bär det juridiska ansvaret.

Riktlinjer:

Vi har högt i tak.

Vi har en tillåtande grundinställning.

Vi vill att användarna ska komma till tals.

Men…

Vi tillåter inte läsarkommentarer i samband med rättsrelaterade artiklar.

Vi publicerar inte läsarkommentarer där någon anklagas för brottslighet.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara osanningar.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara faktafel.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med synpunkter eller åsikter som inte är relevanta för den diskuterade artikeln.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med främlingsfientligt innehåll.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppgifter som vi av etiska skäl undvikit att publicera i den diskuterade artikeln.

Vi publicerar inte personangrepp.

Vi kan publicera länkar till andra webbplatser, men de ska vara relevanta för den diskuterade artikeln.

Vi rättar inte grammatiska fel, stavningsfel, meningsbyggnadsfel mm i läsarkommentarerna.

Och...

Tonen ska vara korrekt och respektfull. Vi publicerar inte kommentarer som har en negativ inverkan på samtalsklimatet.

Disqus


Ledare Tisdag 9 december Fyra bättre år för Borås

Alliansens budget är lagd – nu är det hög tid för en kopp korridorkaffe 

Ledare [Uppdaterad 2014-12-09]

Det finns något befriande och återuppståndet viljestarkt över budgetförslaget som Alliansen i Borås lägger fram. Läs mer


huvudnyheter just nu

Johan Söderström

Jag föddes år 1969 i Karlstad norr om Vänern men bor numera i Borås. Efter långvariga universitetsstudier i Uppsala och Oslo började jag vikariera som ledarskribent, först vid Nya Wermlands-Tidningen och Smålandsposten och sedan på Borås Tidning sommaren 2006. Sedan januari 2007 är jag fast anställd på BT som ledarskribent. Jag skriver om såväl politik som samhällsfrågor – från kommunalt till internationellt – men är speciellt intresserad av utbildning, integration och Ryssland.

Johan Söderström
johan.soderstrom@bt.se
Telefon: 033-700 07 24Ledare

Kontaktinformation:

Lars Näslund, politisk redaktör
lars.naslund@bt.se
033 – 700 07 24

Mikael Hermansson, ledarskribent
mikael.hermansson@bt.se
033 – 700 07 17
Ledarbloggen

Blogg

Välkomna till Ledarbloggen!

Ledarbloggen skrivs av BT:s ledarredaktion, som består av Lars Näslund och Mikael Hermansson. Delta gärna i samtalet men försök att hålla en anständig ton och undvik personangrepp. Bloggen välkomnar alla och du får lov att vara anonym, men för det goda samtalets skull så tala gärna om vem du är som skriver. Du hittar de artiklar som vi publicerar på ledarsidan på bt.se/ledare.

Mest läst på bt.se


Borås

TV: Butiken avspärrad efter pistolrånet i stan

Vid 20.30-tiden, cirka en timme efter pistolrånet, var det lugnt vid platsen.

 

Kalendern

Vad händer i Sjuhärad?

Kalendern är sjuhäradsbornas anslagstavla på bt.se. Här kan kan du läsa om eller lägga in aktuella arrangemang.
Obs! Kalendern är till för föreningar och icke-kommersiella arrangemang.

Stefan Eklund, chefredaktör

Om den svenska bristen på statsmannaskap:

"Så nä, jag svarade min finlandssvenske kollega nekande. Jag ser inga statsmannatalanger i svensk politik för närvarande. Inga alls. Ingenstans."

Lena Kvist, kulturchef

Om årets Augustpris:

"Grattis till Augustpriset, Kristina Sandberg! Det är välförtjänt."

Lars Näslund, politisk redaktör

Om S och M:s samarbete i Ulricehamn:

"I Ulricehamn sker det politikerna i riksdagen och i Borås inte klarar av"

Jan Hansson, sportkrönikör

Om pengar i sportvärlden:

"I de stora fotbollscuperna badar klubbarna i (tv-)pengar. I andra sporter kan det kosta mycket att delta."

Nyheter

Webb-tv

På bt.se/webbtv hittar du inslag om nyheter, sport, nöje och mycket mer.

Blogg

Här är BT:s bloggare

En ledarredaktion, en elfsborgare, en basketjunkie, två joggare som utmanar varandra, en näringslivsredaktör, BT:s fotografer och en designguru...
Välkommen till BT:s värld av bloggare!

Nyheter

Gilla bt.se på Facebook

Du vet väl om att du kan följa stora delar av vårt nyhetsflöde från Sjuhärad, Sverige och världen direkt på Facebook? Gör som 5 900 andra och klicka på "Gilla"-knappen nedan!


Läsvärt

Föreningsguiden

Föreningsguiden är den nya tjänsten som ersätter Inför. Tjänsten är för föreningar i Mark och Kind, som gör det möjligt för föreningslivet att uppdatera och informera medlemmar och allmänheten om vad som händer.

Nyheter

Följ BT på Twitter