President Putin hälsar på en krigsveteran på segrardagen 2012.

Ledarkrönika torsdagen den 10 maj

Det sovjetiska sönderfallet smärtar än

Johan Söderström 2012-05-10 | Uppdaterad 2012-05-10

"Trots alla svårigheter lyckades vi rädda själva kärnan i detta jättelika land – Sovjetunionen. Vi kallade det nya landet för den Ryska Federationen".De ofta återgivna orden kommer från den nyligen installerade ryske presidenten Vladimir Putin. Det är historikern och forskaren vid Försvarshögskolan, Gudrun Persson, som tar avstamp i citatet ovan vid sin föreläsning Ryssland och det sovjetiska arvet som var en del av måndagens seminarium med samma namn anordnat av SNS Väst.

Inledningsvis återger Persson också ett historiskt ögonblick. Den mångåriga Moskva-korrespondenten Malcolm Dixelius var på plats på Röda torget när den sovjetiska flaggan halades från Kreml för sista gången på kvällen den 25 december 1991.

Han möter ett par ungdomar och frågar hur de känner. Förbluffande nog säger de att de inte känner något särskilt. Slutpunkten för det 70-åriga imperiet verkar inte betyda något för dem. Idag, drygt 20 år senare, växer det också upp en generation ryssar utan egna upplevelser av Sovjetunionen och med ett ointresse av att blicka bakåt.

De växer upp i ett land som aldrig gjort upp med föregångaren Sovjetunionens omfattande brott mot mänskligheten. Tvärtom så försöker makten på olika sätt lägga tillrätta och revidera åtminstone delar av övergreppen. Så kan det komma sig att den grymme diktatorn Josef Stalin har en aktad och framskjuten position och även är relativt populär i de breda folklagren.

Förlusten av Sovjetunionen orsakar fantomsmärtor. Arvet består, enligt Gudrun Persson, av ett krympt territorium, ett förlorat imperium, en ekonomi som är mycket råvaruberoende och en utbredd korruption som har förvärrats markant under de senaste två decennierna, särskilt under Putins styre.

Likt andra kolonialmakter som har rasat samman – Frankrike, Storbritannien – söker ryssarna också efter en identitet som kan ersätta den tidigare. För många vanliga ryssar och den styrande nomenklaturan framstår dessutom själva den sovjetiska implosionen idag som obegriplig. "1900-talets största geopolitiska katastrof", som Putin kallade det år 2005.

Eftermiddagens andre föreläsare, historikern Per Månsson, menar dock att sovjetimperiet var så fallfärdigt att det inte gick att skaka liv i det. Det var ungefär som att få en 90-årig man som väl har satt sig, att ställa sig upp och dansa – en omöjlighet, menade Månsson.

Det går heller aldrig att backa historien, även om Moskvas ambitioner inom samarbetsorganisationen Oberoende staters samvälde ibland verkar syfta åt det hållet.

Den intressanta frågan blir då vad Ryssland är idag och hur makteliten vill att landet ska uppfattas? Paraden på segrardagen för det Stora Fosterländska kriget som hölls i går har blivit mer omfattande på senare år. Den återknyter både till den viktigaste segern i Sovjetunionens 1900-talshistoria och visar på militär styrka.

Makten lutar sig också mot den tusenåriga rysk-ortodoxa kyrkan som genom alla tider varit en mycket viktig identitetsskapare.

Det är historiens år i år i Ryssland. Det är 1150 år sedan den första Kiev-republiken grundades och 200 år sedan Napoleons styrkor slogs tillbaka. Kommer Putin att få tolv nya år på sig att forma Rysslands öde, eller är landet redo för ännu en omvälvning under 2010-talet?BT:s riktlinjer för nätkommentarer:

För att kunna kommentera måste du ha ett användarkonto hos Disqus, vars verktyg för kommentarer används på bt.se.

bt.se tillämpar eftermoderering av läsarkommentarerna. Det innebär att den som skriver en kommentar får den publicerad i det närmaste omedelbart, men att kommentaren senare kan komma att modereras bort om den inte lever upp till nedanstående riktlinjer.

Det innebär också att vid publiceringen är det den som skrivit kommentaren som är juridiskt ansvarig för dess innehåll och därmed kan bli anmäld för exempelvis förtal. Efter modereringen är det ansvarig utgivare på Borås Tidning som bär det juridiska ansvaret.

Riktlinjer:

Vi har högt i tak.

Vi har en tillåtande grundinställning.

Vi vill att användarna ska komma till tals.

Men…

Vi tillåter inte läsarkommentarer i samband med rättsrelaterade artiklar.

Vi publicerar inte läsarkommentarer där någon anklagas för brottslighet.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara osanningar.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara faktafel.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med synpunkter eller åsikter som inte är relevanta för den diskuterade artikeln.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med främlingsfientligt innehåll.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppgifter som vi av etiska skäl undvikit att publicera i den diskuterade artikeln.

Vi publicerar inte personangrepp.

Vi kan publicera länkar till andra webbplatser, men de ska vara relevanta för den diskuterade artikeln.

Vi rättar inte grammatiska fel, stavningsfel, meningsbyggnadsfel mm i läsarkommentarerna.

Och...

Tonen ska vara korrekt och respektfull. Vi publicerar inte kommentarer som har en negativ inverkan på samtalsklimatet.

Disqus


Ledarbloggen: Vet kommunisten Sundhage hur man googlar?

Ledare [2014-07-26]

Pia Sundhage är en briljant fotbollstränare. Det kan ingen ta ifrån henne. Men när det handlar om samhällsfrågor framstår hon mer och mer som den där överförfriskade ”experten” som på puben alltid tycks veta hur fotbollsspelarna ska agera och vars kunskap växer i takt med mer inmundigandet av rusdrycker.
Läs David Lindéns blogginlägg här!


huvudnyheter just nu

Tagga eller skicka in dina sommarbilder till bt.se!

Borås [Uppdaterad 2014-06-03]

Sol, bad och ledighet – sommaren är äntligen här. Och de närmaste månaderna får ses som en högtid för fotograferandet. Vi vill att du mejlar eller taggar dina bästa bilder med #btsommar på Instagram.

Live-published photos and videos via ShootitliveOmtvistat ord införs i ordlistan: "Är mindre kontroversiellt nu"

Nyheter [Uppdaterad i går 15:17]

Det omstridda, könsneutrala ordet "hen" införs i nästa upplaga av Svenska Akademiens ordlista (SAOL). Läs mer

 

SAOL

Vad tycker du om ordet "hen"?

Visa resultat
Johan Söderström

Jag föddes år 1969 i Karlstad norr om Vänern men bor numera i Borås. Efter långvariga universitetsstudier i Uppsala och Oslo började jag vikariera som ledarskribent, först vid Nya Wermlands-Tidningen och Smålandsposten och sedan på Borås Tidning sommaren 2006. Sedan januari 2007 är jag fast anställd på BT som ledarskribent. Jag skriver om såväl politik som samhällsfrågor – från kommunalt till internationellt – men är speciellt intresserad av utbildning, integration och Ryssland.

Johan Söderström
johan.soderstrom@bt.se
Telefon: 033-700 07 24Ledare

Kontaktinformation:

Lars Näslund, politisk redaktör
lars.naslund@bt.se
033 – 700 07 24

Mikael Hermansson, ledarskribent
mikael.hermansson@bt.se
033 – 700 07 17
Ledarbloggen

Blogg

Välkomna till Ledarbloggen!

Ledarbloggen skrivs av BT:s ledarredaktion, som består av Lars Näslund och Mikael Hermansson. Delta gärna i samtalet men försök att hålla en anständig ton och undvik personangrepp. Bloggen välkomnar alla och du får lov att vara anonym, men för det goda samtalets skull så tala gärna om vem du är som skriver. Du hittar de artiklar som vi publicerar på ledarsidan på bt.se/ledare.

Mest läst på bt.se


Tjänstgörande webbredaktör

Vet du någonting som vi borde skriva om? Tipsa mig direkt!

Jonas Ekelund
jonas.ekelund@bt.se
Telefon: 033-700 07 74


Borås

Antagningslistorna till gymnasiet är här!

Nu har antagningsbeskeden till gymnasieskolorna i Sjuhärad kommit – och BT har alla listor. Har du kommit in på den linje du önskade?
Klicka på pdf-filerna nedan och ta reda på det!

Borås

Se alla avsnitt av Trädgård här!

Kalendern

Vad händer i Sjuhärad?

Kalendern är sjuhäradsbornas anslagstavla på bt.se. Här kan kan du läsa om eller lägga in aktuella arrangemang.
Obs! Kalendern är till för föreningar och icke-kommersiella arrangemang.

Stefan Eklund, chefredaktör

Om programmet Anders tar parti:

"Men Nyfiken på partiledaren och Anders tar parti är satsningar som snarare sänker än höjer det politiska intresset eftersom man i båda fallen använder politisk okunskap som arbetsredskap. Det är inte värdigt ett licensfinansierat public service-företag."

Lars Näslund, politisk redaktör

Om terrorberedskapen i Norge:

"Nu, när en ny, skarpare, hotbild uppenbarligen vuxit fram, sparar myndigheterna i Oslo inte på larmkrutet. Det är kanske begripligt, men såväl regeringen som polisen och media har ett stort ansvar för att inte driva fram hysteri".

Jan Hansson, sportkrönikör

Om Tysklands finalseger:

"Tyskarna kopplade ett tidigt grepp om finalen. Att de inte lyckats avgöra den under ordinarie måste tillskrivas Argentinas välorganiserade försvarsstyrka."

Lena Kvist, kulturchef

Om Johan Cronemans sommarprat:

"Han är 59 år och framgångsrik man. Det verkar så behagligt att vara så trygg. När Östermalmsdamer ringer upp och klagar på att han förolämpat kungen och river sönder hans DN-artiklar så det hörs i telefonen kan han bara skratta åt det och berätta om det i radio."

Vedrana Sivac, nöjeskrönikör

Om Cameron Diaz nya film Sex Tape:

"I övrigt är Sex tape en ungefär lika frustrerande upplevelse som filmparets sexuella våndor. "

Nyheter

Webb-tv

På bt.se/webbtv hittar du inslag om nyheter, sport, nöje och mycket mer.

Blogg

Här är BT:s bloggare

En ledarredaktion, en elfsborgare, en basketjunkie, två joggare som utmanar varandra, en näringslivsredaktör, BT:s fotografer och en designguru...
Välkommen till BT:s värld av bloggare!

Nyheter

Gilla bt.se på Facebook

Du vet väl om att du kan följa stora delar av vårt nyhetsflöde från Sjuhärad, Sverige och världen direkt på Facebook? Gör som 5 200 andra och klicka på "Gilla"-knappen nedan!


Läsvärt

Föreningsguiden

Föreningsguiden är den nya tjänsten som ersätter Inför. Tjänsten är för föreningar i Mark och Kind, som gör det möjligt för föreningslivet att uppdatera och informera medlemmar och allmänheten om vad som händer.