Ledarkrönika måndagen den 7 maj

Debatt i väntan på den stora duellen

Johan Söderström 2012-05-07 | Uppdaterad 2012-05-06

Det var nykomlingarnas afton i SVT:s Agenda igår. För Stefan Löfven (S), Jonas Sjöstedt (V) och Gustav Fridolin (MP) var det första partiledardebatten. Det var också kvällen då ledarna för de små partierna hade chansen att göra avtryck i allmänhetens medvetande.Centerns Annie Lööf har inte bara trovärdighetsproblem. Alltför få väljare vet vem hon är och partiet har vid flera mätningar hamnat runt riksdagsspärren. Sjöstedt har heller inte klarat att etablera sig hos väljarna efter många år med Lars Ohly.

Placeringen i studion blev dessbättre ingen trätofråga denna gång. Reinfeldt och Löfven stod dock mitt emot varandra för att höja pulsen. Inledningsvis fungerade detta.

Löfven gick ut hårt när han för första gången testades mot Reinfeldt. Här synliggjordes konfliktlinjer. Socialdemokraternas betoning på höjd A-kassa, höjda arbetsgivaravgifter för ungdomar, fördubblingar av krogmomsen mot fortsatt låga arbetsgivaravgifter för ungdomar och ett eventuellt femte jobbskatteavdrag.

Mer utbildning, mer aktiv näringslivspolitik, företag som inte får tag på tillräcklig arbetskraft. Både vänster och höger är väl införstådda med problematiken, men i retoriken låter det som om regeringen har dragit in på högskoleplatser och vuxenutbildning. Det är inte sant.

Med två så resonerande politiker som Löfven och Reinfeldt är det svårt att hålla en hög puls över en längre tid. Debutanten Löfven klarade sig här förvånsvärt väl med sin lugna stil.

Med åtta partiledare försvann efter hand både Lööf och Hägglund ur debatten. Lööf och Hägglund begränsades också då de inte kunde trycka för hårt på egna förslag där skillnaderna inom regeringsalliansen är väl kända. Det är därmed svårt att se att C och KD vann något på debatten.

MP och V har ingen sådan begränsning att ta hänsyn till vilket inte minst märktes i frågan om vapenexport och energifrågan. Det var lätt för Sjöstedt och Fridolin att plocka poäng i vapenexportfrågan samtidigt som Moderaternas och Socialdemokraternas gemensamma omsorg om jobben i vapenindustrin framkom i full dager.

Hur ser energibehovet faktiskt ut? Hur stort måste kraftnätet vara när det blir mer förnyelsebar energi? Här sken den förre Metallordföranden Löfven. Han som så ofta fått beröm av borgerliga debattörer för att visa ansvar.

Gustav Fridolin och Jonas Sjöstedt behöver inte heller i denna fråga ta något sådant ansvar. Det är väldigt lätt att hänvisa till satsningar i Tyskland eller Danmark utan att redogöra för konsekvenserna av en kraftig vindkraftutbyggnad i Sverige.

Löfven höjer skatterna, Fridolin gör av med pengarna, hävdade statsminister Reinfeldt i debatten. För Vänsterpartiets alla löften räcker inte pengarna till. Partiet säger också absolut nej till vinster inom vården och placerar sig därmed utanför realiteterna i dagens Vårdsverige. Skylten på dörren spelar ingen roll som Fridolin konstaterade angående offentliga mot privata entreprenörer. Precis så är det.

Väljarna blev nog inte så värst mycket klokare efter gårdagens debatt. Det blev för mycket information och sifferexercis på en gång. En timmes diskussion mellan statsminister Reinfeldt och utmanaren Löfven skulle vara mer givande än Agendas två timmar.BT:s riktlinjer för nätkommentarer:

För att kunna kommentera måste du ha ett användarkonto hos Disqus, vars verktyg för kommentarer används på bt.se.

bt.se tillämpar eftermoderering av läsarkommentarerna. Det innebär att den som skriver en kommentar får den publicerad i det närmaste omedelbart, men att kommentaren senare kan komma att modereras bort om den inte lever upp till nedanstående riktlinjer.

Det innebär också att vid publiceringen är det den som skrivit kommentaren som är juridiskt ansvarig för dess innehåll och därmed kan bli anmäld för exempelvis förtal. Efter modereringen är det ansvarig utgivare på Borås Tidning som bär det juridiska ansvaret.

Riktlinjer:

Vi har högt i tak.

Vi har en tillåtande grundinställning.

Vi vill att användarna ska komma till tals.

Men…

Vi tillåter inte läsarkommentarer i samband med rättsrelaterade artiklar.

Vi publicerar inte läsarkommentarer där någon anklagas för brottslighet.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara osanningar.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara faktafel.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med synpunkter eller åsikter som inte är relevanta för den diskuterade artikeln.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med främlingsfientligt innehåll.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppgifter som vi av etiska skäl undvikit att publicera i den diskuterade artikeln.

Vi publicerar inte personangrepp.

Vi kan publicera länkar till andra webbplatser, men de ska vara relevanta för den diskuterade artikeln.

Vi rättar inte grammatiska fel, stavningsfel, meningsbyggnadsfel mm i läsarkommentarerna.

Och...

Tonen ska vara korrekt och respektfull. Vi publicerar inte kommentarer som har en negativ inverkan på samtalsklimatet.

Disqus


SVT:s prognos visar att Sverigedemokraterna fördubblar sin röstandel Något har gått sönder

Ledare [Uppdaterad 2014-09-14]

”Någonting har gått sönder i Sverige”. Så har det låtit om Socialdemokraterna under hela mandatperioden. Läs mer


Ledare fredag 12 september Ledare: Utklassning!

Medan Alliansen slår alla rekord går Socialdemokraterna vilse

Ledare [Uppdaterad 2014-09-12]

Rubriken var iögonfallande. Läs mer


huvudnyheter just nu

Kretsloppet LIVE: Här startar småttingarna

Borås [Uppdaterad i dag 11:53]

14.00 går startskottet för det långa loppet, men redan nu har småttingarna startat. Se livebilder här från alla loppen.

Live-published photos and videos via ShootitliveJohan Söderström

Jag föddes år 1969 i Karlstad norr om Vänern men bor numera i Borås. Efter långvariga universitetsstudier i Uppsala och Oslo började jag vikariera som ledarskribent, först vid Nya Wermlands-Tidningen och Smålandsposten och sedan på Borås Tidning sommaren 2006. Sedan januari 2007 är jag fast anställd på BT som ledarskribent. Jag skriver om såväl politik som samhällsfrågor – från kommunalt till internationellt – men är speciellt intresserad av utbildning, integration och Ryssland.

Johan Söderström
johan.soderstrom@bt.se
Telefon: 033-700 07 24Ledare

Kontaktinformation:

Lars Näslund, politisk redaktör
lars.naslund@bt.se
033 – 700 07 24

Mikael Hermansson, ledarskribent
mikael.hermansson@bt.se
033 – 700 07 17
Ledarbloggen

Blogg

Välkomna till Ledarbloggen!

Ledarbloggen skrivs av BT:s ledarredaktion, som består av Lars Näslund och Mikael Hermansson. Delta gärna i samtalet men försök att hålla en anständig ton och undvik personangrepp. Bloggen välkomnar alla och du får lov att vara anonym, men för det goda samtalets skull så tala gärna om vem du är som skriver. Du hittar de artiklar som vi publicerar på ledarsidan på bt.se/ledare.

Mest läst på bt.se


Tjänstgörande webbredaktör

Vet du någonting som vi borde skriva om? Tipsa mig direkt!

Sandra Molliver
sandra.molliver@bt.se


Kalendern

Vad händer i Sjuhärad?

Kalendern är sjuhäradsbornas anslagstavla på bt.se. Här kan kan du läsa om eller lägga in aktuella arrangemang.
Obs! Kalendern är till för föreningar och icke-kommersiella arrangemang.

Stefan Eklund, chefredaktör

Om ansvaret som vilar på väljaren:

Vi är en priviligerad nation. Vilket ansvar medför det? Det är också en aspekt att ta med sig in i vallokalen.

Lars Näslund, politisk redaktör

Om Elmsäter-Svärds potential:

Mina egna möten med Elmsäter-Svärd har gett känslan av en politiker som inte är så ängslig, som bottnar i sig själv.

Jan Hansson, sportkrönikör

Om vinsten mot Skottland:

"9 104 åskådare är så tacksamma över att ha fått se ett historiskt ögonblick med Lotta Schelin i huvudrollen. Hennes vinkelskott i 76:e minuten för upp henne till samma nivå som Hanna Ljungberg."

Lena Kvist, kulturchef

Tips om ny teaterchef:

"Han sätter upp underbart galen politisk teater."

Vedrana Sivac, nöjeskrönikör

Allt går att ladda ner:

"Jag målade upp bilder i mitt huvud av scener, replikskiften, hemliga kyssar. "

Nyheter

Webb-tv

På bt.se/webbtv hittar du inslag om nyheter, sport, nöje och mycket mer.

Blogg

Här är BT:s bloggare

En ledarredaktion, en elfsborgare, en basketjunkie, två joggare som utmanar varandra, en näringslivsredaktör, BT:s fotografer och en designguru...
Välkommen till BT:s värld av bloggare!

Nyheter

Gilla bt.se på Facebook

Du vet väl om att du kan följa stora delar av vårt nyhetsflöde från Sjuhärad, Sverige och världen direkt på Facebook? Gör som 5 300 andra och klicka på "Gilla"-knappen nedan!


Läsvärt

Föreningsguiden

Föreningsguiden är den nya tjänsten som ersätter Inför. Tjänsten är för föreningar i Mark och Kind, som gör det möjligt för föreningslivet att uppdatera och informera medlemmar och allmänheten om vad som händer.