Borrkärnor i Forsmark. Svensk kärnavfallshantering tilldrar sig internationellt intresse.

Ledarkrönika fredagen den 15 juni

Blickarna riktas mot Sverige i kärnfråga

Johan Söderström 2012-06-15 | Uppdaterad 2012-06-15

Sverige har ett i grunden bra program för hantering av kärnavfall och säkerhetskraven för slutförvar i Forsmark är uppfyllda.Omdömet kommer från OECD:s kärnenergibyrå, NEA, som alltså ställer sig positiv till kärnkraftsindustrins ansökan om förvaring i kopparkapslar 500 meter ner i det uppländska urberget. Den europeiska branschorganisationen FORATOM ser vidare den svenska förvaringsmodellen som ett föredöme.

Det är värt att lyfta fram dessa positiva vitsord och dessutom vara stolt över hur långt svensk forskning har kommit på området trots att kärnkraftsindustrin arbetar i ständig uppförsbacke.

Föga förvånande kräver miljöorganisationerna ytterligare utredning av slutförvaret. Man klagar på brister i underlaget. Nu är den ansökan som Svensk kärnbränslehantering har lämnat in inte precis något hastverk. Men exempelvis Svenska Naturskyddsföreningen har låst fast sig vid en annan lösning och vill fortsätta utreda frågan i all oändlighet.

De internationella omdömena känns som en fräsch motvikt till den nationella kritiken. Det är inte heller givet att miljöorganisationerna vet bäst i frågan eller har tolkningsföreträde över forskningsresultaten, vilket också kan vara värt att påminna om. Det tjugoåriga tankeförbud som infördes efter katastrofen i Tjernobyl har hämmat utvecklingen och är en av orsakerna till de ständiga driftstoppen i Ringhals, Forsmark och Oskarshamn.

Det är i längden ohållbart med stillastående reaktorer under vintern när elproduktionen behövs som bäst. Samtidigt är det åtminstone till viss del detta som statsmakterna har bäddat för.

Utbyggnaden av vindkraften subventioneras med runt en miljard kronor per år samtidigt som vi har ett skatteuttag från kärnkraften på ungefär fyra miljarder kronor per år. Då skorrar det falskt att tala om kärnkraftens kostnader.

Frågan om kraftindustrins pålagor aktualiseras genom diskussionerna om kärnavfallsfonder. Tydligen fattas det 30 miljarder kronor för finansiering av framtida förvar. Strålsäkerhetsmyndigheten föreslår därför tillsammans med Kärnavfallsfonden och Riksgälden en tredubbling av avgiften, något som skulle hota framtida investeringar.

Med tanke på att reaktorerna kan drivas fram till år 2045 (Ekot 7/6) är det förstås viktigt att räkna på hur detta skulle drabba finansieringen av den fortsatta driften. Slutåret 2045 lugnar för stunden. Frågan om nya reaktorer som ständigt riskerar att poppa upp och slå split inom alliansen kan läggas åt sidan. S-ledaren Stefan Löfven slipper press från den kärnkraftvänliga delen av Rörelsen.

Men det är svårt att tro att antalet incidenter inte skulle öka med reaktorernas ålder. Moderniseringen är en politiskt smidig lösning som säkrar vårt behov, men hade det inte varit bättre att bygga en ny reaktor för samma pengar?BT:s riktlinjer för nätkommentarer:

För att kunna kommentera måste du ha ett användarkonto hos Disqus, vars verktyg för kommentarer används på bt.se.

bt.se tillämpar eftermoderering av läsarkommentarerna. Det innebär att den som skriver en kommentar får den publicerad i det närmaste omedelbart, men att kommentaren senare kan komma att modereras bort om den inte lever upp till nedanstående riktlinjer.

Det innebär också att vid publiceringen är det den som skrivit kommentaren som är juridiskt ansvarig för dess innehåll och därmed kan bli anmäld för exempelvis förtal. Efter modereringen är det ansvarig utgivare på Borås Tidning som bär det juridiska ansvaret.

Riktlinjer:

Vi har högt i tak.

Vi har en tillåtande grundinställning.

Vi vill att användarna ska komma till tals.

Men…

Vi tillåter inte läsarkommentarer i samband med rättsrelaterade artiklar.

Vi publicerar inte läsarkommentarer där någon anklagas för brottslighet.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara osanningar.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara faktafel.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med synpunkter eller åsikter som inte är relevanta för den diskuterade artikeln.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med främlingsfientligt innehåll.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppgifter som vi av etiska skäl undvikit att publicera i den diskuterade artikeln.

Vi publicerar inte personangrepp.

Vi kan publicera länkar till andra webbplatser, men de ska vara relevanta för den diskuterade artikeln.

Vi rättar inte grammatiska fel, stavningsfel, meningsbyggnadsfel mm i läsarkommentarerna.

Och...

Tonen ska vara korrekt och respektfull. Vi publicerar inte kommentarer som har en negativ inverkan på samtalsklimatet.

Disqus


Krönika Lars Näslund lördag 16 augusti Reinfeldt vädjade till vår humanitet

Lars Näslund, politisk redaktör [Uppdaterad 2014-08-17]


Läs mer


Kort sagt ledare tisdag 12 augusti Det kluvna är inte alltid det sämsta

Ledare [Uppdaterad 2014-08-12]

Att vara liberal är att vara kluven. Läs mer


huvudnyheter just nu

TV: Invånarna kämpar för att rädda sina hem

Nyheter [Uppdaterad i går 20:15]

Sandsäck efter sandsäck. Invånarna i Getinge sliter för att rädda sina hem.

 


Johan Söderström

Jag föddes år 1969 i Karlstad norr om Vänern men bor numera i Borås. Efter långvariga universitetsstudier i Uppsala och Oslo började jag vikariera som ledarskribent, först vid Nya Wermlands-Tidningen och Smålandsposten och sedan på Borås Tidning sommaren 2006. Sedan januari 2007 är jag fast anställd på BT som ledarskribent. Jag skriver om såväl politik som samhällsfrågor – från kommunalt till internationellt – men är speciellt intresserad av utbildning, integration och Ryssland.

Johan Söderström
johan.soderstrom@bt.se
Telefon: 033-700 07 24Ledare

Kontaktinformation:

Lars Näslund, politisk redaktör
lars.naslund@bt.se
033 – 700 07 24

Mikael Hermansson, ledarskribent
mikael.hermansson@bt.se
033 – 700 07 17
Ledarbloggen

Blogg

Välkomna till Ledarbloggen!

Ledarbloggen skrivs av BT:s ledarredaktion, som består av Lars Näslund och Mikael Hermansson. Delta gärna i samtalet men försök att hålla en anständig ton och undvik personangrepp. Bloggen välkomnar alla och du får lov att vara anonym, men för det goda samtalets skull så tala gärna om vem du är som skriver. Du hittar de artiklar som vi publicerar på ledarsidan på bt.se/ledare.

Mest läst på bt.se


Tjänstgörande webbredaktör

Vet du någonting som vi borde skriva om? Tipsa mig direkt!

Sandra Molliver
sandra.molliver@bt.se


Borås

Antagningslistorna till gymnasiet är här!

Nu har antagningsbeskeden till gymnasieskolorna i Sjuhärad kommit – och BT har alla listor. Har du kommit in på den linje du hoppades på?
Klicka på pdf-filerna nedan och ta reda på det!

Borås

Se alla avsnitt av Trädgård här!

Kalendern

Vad händer i Sjuhärad?

Kalendern är sjuhäradsbornas anslagstavla på bt.se. Här kan kan du läsa om eller lägga in aktuella arrangemang.
Obs! Kalendern är till för föreningar och icke-kommersiella arrangemang.

Stefan Eklund, chefredaktör

Om sångens makt:

"Men som sagt, vi boråsare har ingen patriotisk dänga som vi behöver ta ställning till. Visst, på Borås Arena uppmanas man att ställa sig upp och sjunga Stå upp för Elfsborg när lagen marscherar in."

Lars Näslund, politisk redaktör

Om statsministerns vädjan till svenska folket

"Somliga kan nog också läsa in att Reinfeldt börjat förbereda sitt eftermäle."

Jan Hansson, sportkrönikör

Om den dåliga publiksiffran på Borås arena:

"Fler än någonsin ser IF Elfsborg spela allsvensk fotboll. En hake är att många gör det hemma på tv, mobil eller surfplatta."

Lena Kvist, kulturchef

Om sommarpratarna 2014:

"Ingen sommarpratare har berättat om några sexuella övergrepp, droger eller gått till attack mot några namngivna kändisar."

Vedrana Sivac, nöjeskrönikör

Om MUF:s vallåt:

"Man fnissar lite, för att det är lika tarvligt skrivet som en mellanstadieelevs skoluppsats."

Nyheter

Webb-tv

På bt.se/webbtv hittar du inslag om nyheter, sport, nöje och mycket mer.

Blogg

Här är BT:s bloggare

En ledarredaktion, en elfsborgare, en basketjunkie, två joggare som utmanar varandra, en näringslivsredaktör, BT:s fotografer och en designguru...
Välkommen till BT:s värld av bloggare!

Nyheter

Gilla bt.se på Facebook

Du vet väl om att du kan följa stora delar av vårt nyhetsflöde från Sjuhärad, Sverige och världen direkt på Facebook? Gör som 5 200 andra och klicka på "Gilla"-knappen nedan!


Läsvärt

Föreningsguiden

Föreningsguiden är den nya tjänsten som ersätter Inför. Tjänsten är för föreningar i Mark och Kind, som gör det möjligt för föreningslivet att uppdatera och informera medlemmar och allmänheten om vad som händer.