Jo, Karlsson är Putins bäste vän

Ledare Artikeln publicerades

De som röstade på SD i Sjuhärad borde rikta misstroendeförklaring mot partiledningen för den ryssvänliga politiken

Sverigedemokraterna riktar en misstroendeförklaring mot statsministern.

Men det är lite som ett småsyskon som skriker för att storasyrran får vara uppe längre på kvällen.

BT:s ledarsida föreslåri stället att SD:s väljare i Sjuhärad och övriga landet riktar en misstroendeförklaring mot Mattias Karlsson och partiledningen.

För inte kan det väl vara så att Sverigedemokraternas väljare tycker att det är OK att partiet de röstade på 14 september så idogt agerar dum idiot alternativt medveten smygsympatisör till ett aggressivt Ryssland och president Vladimir Putin?

För det är precisvad Sverigedemokraterna gör nu, och det är vid en mycket illa vald tidpunkt.Vi behöver inte upprepa allt som skett senaste året, med kränkningar av vårt luftrum och stödet till dödandet av civila i Ukraina. Men kanske har inte alla noterat vad Säpos chef Anders Thornberg sa under Folk & Försvarkonferensen i Sälen under tisdagen:

"Det största underrättelsehotet mot Sverige kommer från Ryssland och det ryska spionaget i Sverige är mer omfattande än vad allmänheten känner till", sade Thornberg och la till att ryssarna bedriver aktivitet på svensk mark.

Thornberg avslöjade ocksåatt Säpo stoppat försök från GRU:s sida att komma över exportlicensbelagda produkter i Sverige – helt enkelt stjäla teknologi.

Det var därför viktigt att t f partiledaren Mattias Karlsson ställdes till svars under partiledardebatten i riksdagen för att SD i EU-parlamentet flera gånger på senare tid röstat för alla Putinvänners politik i stället för att stödja Ukrainas fria val att närma sig EU.

Den rappkäftade Karlssonverkade visserligen skämmas en aning men tog inte avstånd från sina partivänners hållning i Bryssel.

T f partiledare Karlsson upprepade också att SD är motståndare till att ens utreda förutsättningarna för ett svenskt medlemskap i Nato.
Karlsson sa: "Jag är inte beredd skicka svenska pojkar och flickor i döden för andra länders intressen långt bort."

Så är det bevänt med SD:s internationella solidaritet.

SD:s ledning bedyraratt man inte stödjer Putins politik, men det är alltså precis det som sker i praktiken.

KD:s Göran Hägglund hade onekligen en poäng i riksdagen när han betraktade SD som "mer ryssvänliga än Västerpartiet, det förvånar nog en del utanför kammaren".

Ledarredaktionen