Januari började valåret..

Ledare Artikeln publicerades
En kalender. Året 2018 sammanfattas på vers.
Foto: Maja Suslin/TT
En kalender. Året 2018 sammanfattas på vers.

Ledarsidans Amanda Broberg sammanfattar första halvåret av 2018, med händelser i politiken, samhället och kulturen på vers. Fritt tolkad efter visan Månaderna till melodin av Beethovens nionde symfoni.

Januari börjar valåret. 2017 lämnas bakom oss, Politiken blir det inslagna spåret, Men debatten sliter sig aldrig loss. Ruben Östlunds film nomineras till Oscarspris. Svensken Björn Goop vinner travtävlingen Prix D’Amerique i Paris. Den stora världen rämnar, borta i Syrien och Afghanistan. I lugna lilla Sverige Dan Eliasson polisen lämnar. Snart ska han istället skriva Sveriges säkerhetsplan.

Vintern kvider, debatten lider, februari kommer näst. Mobilen får inte längre användas när man i bilen glider, det är nog ändå för säkerheten bäst. I Syrien beslutas det om vapenvila, men det tjänar symboliken mest. Börsen faller, viktiga domar sätter brottslingar bakom galler, Vinter-OS bjuder Sverige på flera medaljer.

Mars kommer mest med is på marken, Vladimir Putin väljs om som president. Inrikespolitiken liknar lekparken och nämndemannasystemet blir diskussionsmoment. Solna tingsrätt frikänner en make, med ytterst märkliga argument. Det fanns nämligen en lite hake, nämndemannen tillhörde ett parti i vårt parlament. Kvinnodagen stundar som alltid, Rör upp en massa känslor och bråk, Handlar inte löneskillnaderna om att kvinnor jobbar deltid? Vissa vill se slutet på en feministisk epok.

April kommer med knopp i håret. Men Svenska Akademin de bråkar mest. Ledamöterna är på krigsspåret och Horace Engdahl tror sig veta bäst. Knytblusen kommer att bli på modet, efter Sara Danius sorti. För alltför många uteblir nu styrelsearvodet, när ledamöterna droppar av vår akademi. Världen tappar plötsligt andan, när artisten Avicii tar sitt liv. Det blev för mycket med prestandan, pressen och framgången blev destruktiv.

I maj så blommar det mest och den nya dataskyddsförordningen GDPR sätter hela världen på test. Inkorgen svämmar sakta över, av mail från de som värnar din integritet. Nu ska inga personuppgifter lagras framöver, de ska istället behandlas med dignitet. England får en ny prinsessa, när prins Harry och Meghan Markle gifter sig. Kungen ordnar så akademiens ledamöter med sitt ämbete kan ta ut skilsmässa. Ola Ullsten går ur tiden och på marken blommar förgätmigej.

I juni rasar sommaren ack, så het. Fotbolls-VM inleds i Ryssland och Sverige spelar vidare med envishet. USA med FN:s råd för mänskliga rättigheter, klipper sina band. Per Ahlmark går bort och liberalismen gör sig påmind. Hans politiska gärning var relativt kort, men han var allt annat än ordblind. Detta år bjuder inte midsommar på Brexit, men däremot kommer snart en diskussion om Swexit. Politiken är tyst när det blåser sommarvind.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.