Annons

Inte lag på att gå vidare i fel riktning

En omstridd grundlagsändring pågår – men ingen pratar om den längre.
Publicerad 12 april 2019
Detta är en ledarartikel som uttrycker Borås Tidnings politiska linje, som är moderat.
Talmannen Andreas Norlén i riksdagen, där en ändring i mediegrundlagen röstats genom en gång.
Talmannen Andreas Norlén i riksdagen, där en ändring i mediegrundlagen röstats genom en gång.Foto: Henrik Montgomery/TT

Det handlar om Regeringens proposition 2017/18:49 “Ändrade mediegrundlagar”, som för ett år blev orsak till stor debatt, en diskussion som sedan dess klingat av. Ändå gick förslaget igenom i riksdagen förra våren, och det krävs alltså bara en till omröstning, eftersom det hållits ett allmänt val efter den förra, för att det ska gå igenom.

Kritiken mot grundlagsändringen, som syftar till att stärka skyddet för integritetskänsliga uppgifter, är att den kan komma att tumma på offentlighetsprincipen. Det mest kända exemplet är sajten Lexbase, i princip den enda tjänst där privatpersoner kan begära domar, skulle drabbas. Att vilja begränsa tillgången till integritetskänsliga personuppgifter är en sak. Att försvåra för privatpersoner att begära ut domar som är allmänna handlingar är något annat.

Annons

När tillgången till denna typ av digitala register dessutom ska slås fast för personer med “behov av informationen i sin yrkesutövning” blir situationen extra känslig. Offentlighetsprincipen ska alltså värnas för en professionell och akademisk elit av exempelvis journalister och jurister, men villkoras för privatpersoner. Det är att frångå själva offentlighetsprincipen.

Med det leder inte bara till en komplicerad kategorisering av vilka yrkesroller som har behov av sådan information. Det medför också en konflikt mellan denna yrkeselit och den stora skaran privatpersoner som då inte kan anses “ha behov av informationen”.

När till och med förre detta ordföranden i KU, och den numera allmänt hyllade talmannen Andres Norlén (M), som kommit att personifiera politiskt stabilitet och ansvarstagande, byter fot tillsammans med Moderaterna säger det i sig något om hur dålig produkten av slutförslaget blivit.

Att i dagsläget låta ett så kritiserat förslag gå genom vore dumdristigt.

Grundlagsändringar är allvarliga saker. De ska beredas, utredas och diskuteras. Efter att ändringen av mediegrundlagen gjort denna resa står det bortom allt rimligt tvivel att slutprodukten av detta lagförslag är undermåligt.

Amanda BrobergSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons