Annons

Amanda Broberg: I frågan om Transportstyrelsen är förtroendet är förbrukat

Maria Ågren, som i sin roll som generaldirektör var en av huvudpersonerna i it-skandalen vid Transportstyrelsen sommaren 2017, får rätt i Arbetsdomstolen.
Amanda BrobergSkicka e-post
Kortledare • Publicerad 6 mars 2019
Amanda Broberg
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Borås Tidning politiska etikett är moderat.
Konstitutionsutskottet håller utfrågningar med före detta inrikesminister Anders Ygeman med anledning av Transportstyrelsens IT-upphandling.
Konstitutionsutskottet håller utfrågningar med före detta inrikesminister Anders Ygeman med anledning av Transportstyrelsens IT-upphandling.Foto: Christine Olsson/TT

Enligt domen var det fel att avskeda Ågren och hon ska nu återanställas. Problematiken är dock betydligt större än Ågren. Även om hon i sin roll som GD agerat på ett försumligt sätt, kan Arbetsdomstolen inte finna att hon gjort sig skyldig till till några lagbrott.

Att obehöriga har haft haft tillgång till uppgifter som kunnat äventyra rikets säkerhet är i sig allvarligt, och Ågren borde inte ha gjort avsteg från säkerhetsskyddslagen. Men Ågren har nu fått sitt fall rättsligt prövat och slutsatsen är att regeringen gjorde fel i att avskeda henne under pågående förundersökning.

Annons

Det är bara en av många punkter där regeringen agerat på ett gravt undermåligt sätt i denna skandalen. Ett av de statsråd som var ansvarig för den usla hanteringen, Anders Ygeman, fick gå när de begav sig, men gör nu comeback. Till skillnad från Ågren har han inte fått sitt agerande prövat någonstans.

Det finns dock en sak som inte prövas rättsligt men som ändå är en av de viktigaste måttstockarna för politikers lämplighet – förtroende. I regeringens och Ygemans hantering av Transportstyrelsen är det uppenbart att det är förbrukat.

Annons
Annons
Annons
Annons