Hur många representerar ungdomsförbunden?

Ledare Artikeln publicerades
Under MUF:s stämma 2016 där Benjamin Dousa valdes förbundsordförande.
 Frågan är om ungdomsförbunden får för mycket uppmärksamhet i dag?
Foto: Björn Lindgren/TT
Under MUF:s stämma 2016 där Benjamin Dousa valdes förbundsordförande. Frågan är om ungdomsförbunden får för mycket uppmärksamhet i dag?

De politiska ungdomsförbunden får ofta mycket uppmärksamhet i samhällsdebatten. Men frågan är i vilken utsträckning de är representativa för ungas åsikter?

Nu senast har KDU fått stor medial uppmärksamhet. De sägs företräda en ny typ av feminism, som i Opinion Live förra veckan värderades som så relevant att en av KDU:s företrädare fick debattera mot Gudrun Schyman, en av de kanske mest seniora feministiska rösterna i Sverige.

Det är bra att unga människor får komma in i debatten och lyfta nya perspektiv. Men frågan är om KDU och deras ståndpunkter kring feminism, är en del i en större ordning där det finns en tendens att övervärdera ungdomsförbunden och deras åsikter.

Nu senast har även Moderata ungdomsförbundets ordförande Benjamin Dousa hamnat högt upp i nyhetsrapporteringen, efter att han har riktat ett krav mot Staffanstorp KSO Christian Sonesson att dra tillbaka den kommunala skattehöjningen på 40 öre han ämnar driva i genom, eller avgå. Somliga menar att det är ett uttryck för att han inte gillar att Sonesson gjort gemensam sak med Sverigedemokraterna i kommunen. Att han nu går på Sonesson för att han tar konsekvenserna av den belastning som den stora migrationen lett till, och som Dousa så okritiskt förespråkade för några år sedan, är att att vända kappan efter vinden, menar bland annat Fredrik Haage i en ledare i Smålandsposten.

I själva verket är Dousa knappast ensam om att ha gjort det i migrationsfrågan. Men precis som KDU:s jämställdhetspolitiska ideér, trots att de inte präglas av särskilt mycket innehåll får stor uppmärksamhet, får Dousa detsamma för en åsiktssväng som han knappast är unik om att ha.

Å ena sidan har ungdomsförbund en viktig uppgift i att gå före, ofta i förhållande till var moderpartierna står. Men frågan är om inte ungdomsförbunden får oproportionerligt mycket uppmärksamhet?

2016 samlade riksdagspartiernas ungdomsförbund sammanlagt 24 200 medlemmar, enligt MUCF. 2002 var motsvarande siffra drygt 50 000. KDU som nu spelar huvudrollen i ett narrativ kring en ny och tung kritik mot feminismen samlade 3613 medlemmar. Vid samma tidpunkt samlade MUF 8909 medlemmar.

2017 fanns det 779 000 ungdomar mellan 12 och 18 år i Sverige, vilket i nästan alla ungdomsförbund innebär att de kan vara medlemmar. Dessutom är åldersgränsen ofta satt högre än så. Det är smärtsamt tydligt att det är en ytterst marginaliserad andel av Sveriges ungdomar som är medlemmar i ett politiskt ungdomsförbund i dag. Ändå betraktas ungdomsförbundens åsikter ibland som generella trender bland unga.

Istället för att intressera sig för vem en förbundsordförande för ett ungdomsförbund vill skälla på i dag, eller varför ett ungdomsförbund som samlar 3600 medlemmar ligger “rätt i tiden” som en företrädare för KDU sa i ett uppmärksammat Expressen-reportage, borde fler kanske intressera sig för vad den stora skaran unga tycker.

Ska man tro ungdomsförbundens medlemsstatistik är de inte särskilt intresserade av partipolitik.

Snart är det EU-val, som historiskt har bottenlågt valdeltagande bland unga. Kanske vore det klädsamt om media och ledarsidor slutade ägna sig åt att skriva om enskilda ungdomsförbundens åsikter fem år tillbaka i tiden, och göra livsstilsreportage om “nya feministiska strömningar” som i själva verket inte skrapar ihop mer än knappt 4000 personer.

Sannolikt hade det också gjort mer för både det politiska samtalet, och demokratin.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.