Hur längre dröjer det tills vi skakat av oss Malmödådet?

Ledare Artikeln publicerades
Kulhål i fönstret på Drottninggatan i Malmö dagen efter att sex personer skjutits på öppen gata i Malmö. Tre personer har avlidit av sina skador.
Foto: Johan Nilsson/TT
Kulhål i fönstret på Drottninggatan i Malmö dagen efter att sex personer skjutits på öppen gata i Malmö. Tre personer har avlidit av sina skador.

Martin Luther King Jr. sade en gång att den stora tragedin inte är de onda människornas brutalitet utan de goda människornas tystnad. Man skulle mycket väl kunna applicera det på att allt fler synes bli avtrubbade från skjutningarna.

Tre personer är döda och ytterligare tre personer är skadade efter dådet inne på ett internetcafé i centrala Malmö under måndagskvällen. Det finns vittnesuppgifter om att 15 till 20 skott avlossats och med tre avlidna räknas detta till ett av de värsta skottdåden i Sverige på 30 år.

Enligt Polisen i Malmö har samtliga offren kopplingar till kriminella gängnätverk och i nuläget pågår tre till fyra gängkonflikter i landets tredje största stad. I en debatt i riksdagens kammare 9 november i fjol sade riksdagsledamoten och Malmöbon Hillevi Larsson (S) att ”(...) skjutningarna framförallt drabbat kriminella. Det är alltså gangstrar som skjuter varandra. Det är naturligtvis oroväckande i sig, men ingen i allmänheten har hittills drabbats”.

För det första är påståendet om att allmänheten inte blivit drabbade av skottlossningar felaktigt. I januari 2017 blev 16-årige Ahmed Obaid ihjälskjuten i Rosengård. Obaid hade inga kopplingar till kriminella nätverk utan var duktig skolelev som drömde om att bli läkare. Han befann sig helt enkelt på fel plats vid fel tid.

Blommor och ljus framför ett porträtt av den mördade 16-årige Ahmed Obaid i Rosengård i Malmö.
Foto: Johan Nilsson/TT
Blommor och ljus framför ett porträtt av den mördade 16-årige Ahmed Obaid i Rosengård i Malmö.

För det andra inger inte det Hillevi Larsson sagt särskilt mycket hopp. Trippelmordet i Malmö illustrerar tyvärr hur de kriminella är allt mer hänsynslösa när de väljer brottsplats. Skjutningen skedde öppet på Drottninggatan bara några meter från polisstationen. När gängkonflikter i allt högre utsträckning görs upp på öppna gator ökar också risken att allmänheten kommer till skada.

Frågan är om inte det Hillevi Larsson gav uttryck för också är anledningen till varför ett av de värsta skottdåden på flera decennier inte får större utrymme i media. Visst har det rapporterats flitigt om Malmödådet. Men i Dagens Nyheters e-tidning blev det en enspaltig text, i Svenska Dagbladets dito inte en rad.

Kanske indikerar det en växande likgiltighet för skjutningar. När Mattias Flink dödade sju personer och skadade ytterligare tre i Falun en junikväll år 1994 var Sverige i chocktillstånd i veckor. Förvisso var dådet i Falun av egen art. Men frågan kvarstår - hur många dagar dröjer det tills Sverige skakar av sig de sex skjutna i Malmö?

Mellan åren 2007 och 2017 ökade antalet anmälda mord, dråp, mordförsök och dråp med skjutvapen med 84 procent. Förra sommaren inträffade i genomsnitt en skjutning per dag i Sverige. Det är mänskligt att personer inte längre blir lika berörda av skjutningar när de sker så frekvent. Det går således att förstå, men innebär en risk i sig.

Fler skjutningar leder till avtrubbning.
Foto: Twitter
Fler skjutningar leder till avtrubbning.

Politiker, debattörer och medierna har ett särskilt ansvar för vilka signaler som sänds ut när skjutningar avdramatiseras för att de i första hand berör de kriminella gäng i redan utsatta områden.

Varje skjutning måste ses som och behandlas som den påminnelse de är över vad samhället som sådant har misslyckats med. Nej, vi fråntar inte gärningsmännen ansvar. Men så fort en skjutning betraktas som sådant som händer, är vi alla på djupt vatten.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.