Hongkong på desperationens rand

Ledare Artikeln publicerades
Polis slog ner protesterna utanför Hongkongs parlament under måndagen.
Foto: Jeff Cheng
Polis slog ner protesterna utanför Hongkongs parlament under måndagen.

I sann konfuciansk anda arbetar Kina som vatten mot en sten för att långsamt mala ner sina självständiga regioners särställning. Tanken är att alla territorier ska inordna sig i regimens fålla. Hongkongborna är väl medvetna om att friheten är i största fara.

Vid 19-tiden svensk tid började polis att rensa området kring parlamentet i Hongkong med tårgas. Våldsamheten i statsmaktens reaktion på protesterna var omfattande. Situationen blir snabbt allt mer ohållbar. Förr eller senare kommer omvärlden att reagera starkare än i dag. Det måste finnas gränser för hur även en diktatur som Kina kan agera mot människor som egentligen bara försvarar sin relativa frihet.

Protesterna i Hongkong har nu pågått i över tre månader. Efter att stadens lagstiftare flaggat för att de skulle lagstifta om en utlämningslag såg många Hongkongbor framför sig hur fastlandsregimen godtyckligt skulle kunna arrestera Hongkongs medborgare.

Den 1 juli, på årsdagen för överlämnandet från Storbritannien till Kina som skedde 1997, fick protesterna förnyad fart och intensitet. Övergångsavtalet gav staden frihet från Kinas kommunistiska styrning av företag och möjligheten att följa sin egna lagar och domstolar. Efter att övergångsperioden på 50 år är över kommer Hongkong att införlivas i Kina om inte ett nytt undantag från Kinas lagar införs.

Sedan proteströrelsen etablerade sig i och med den så kallade Paraplyrevolutionen 2014 har mindre demonstrationer blivit vardag på Hongkongs gator. Men med måndagens protester är man åter uppe i över 100 tusen demonstranter till antal. Några tusen av dessa samlades under måndagen utanför stadens parlament och påbörjade att belägra byggnaden. Efter några timmar kom de igenom polisens barriärer och började ta sönder den stora salen. En flagga från den brittiska kolonialtiden träddes över talarpodiet.

Överlämningen har dubbel symbolik för demonstranterna dels var det tack vare Storbritannien som man fick de institutioner som man nu vill skydda. Men det var också de som godtog att staden med tiden skulle förlora sin frihet.

Något mer bestående kommer troligtvis inte demonstranterna att uppnå. Men aldrig tidigare har protesterna varit så aggressiva. Relationen mellan fastlandet och Hongkong blir allt mer konfrontativt. Protesterna är långt ifrån över.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.