Högt och lågt i riksdagens sista partiledardebatt

Ledare Artikeln publicerades
Jan Björklunds sista partiledardebatt. Med sin ideologiska skärpa, vassa retorik och förmåga till humor kommer att han lämna efter sig ett tomrum i svensk politik.
Foto: /TT
Jan Björklunds sista partiledardebatt. Med sin ideologiska skärpa, vassa retorik och förmåga till humor kommer att han lämna efter sig ett tomrum i svensk politik.

Sommarlovet närmar sig, så även för politikerna som under onsdagsförmiddagen deltog i riksdagsårets sista partiledardebatt. En debatt som var både hög och låg vad gäller tonläget.

Inte sällan brukar partiledares inledningsanföranden i debatter likna domedagsprofetior. Onsdagens riksdagsdebatt var i detta avseende inte ett undantag. Statsministern Stefan Löfven (S) var märkbart påverkad av den kritik som på senare tid frekvent haglat från vänsterhåll. I sitt tal lade han större fokus än vanligt på klassamhället, välfärden och social rättvisa.

Kampen om vem som har mest grepp om tryggheten inleds.
Foto: /TT
Kampen om vem som har mest grepp om tryggheten inleds.

Moderaternas Ulf Kristersson valde att ta upp de senaste dagarnas våldsamheter i form av skjutningar och sprängningar i olika delar av landet. Detta som ett tecken på att regeringen tappat greppet om situationen. Ebba Busch Thor (KD) efterfrågade mer sakpolitik efter en EU-valrörelse som ”urartade till ett fyrverkeri av förvrängningar”. Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt passade på att slänga en känga åt alla möjliga håll som han så bekvämt kan utifrån sin position som en del av regeringsunderlaget och som en del av oppositionen.

Tidigare allianskollegor i replikskifte.
Tidigare allianskollegor i replikskifte.

Men bland all pessimism fanns också en glimt av optimism. I sin sista partiledardebatt talade Liberalernas Jan Björklund i stället om mänsklighetens bästa tid. Den efter Berlinmurens fall som rev murar, förde med sig högre tillväxt och medellivslängd i tredje världen och som drog ned barnadödligheten till historiskt låga nivåer. Han passade därför på att påminna kammaren om att det är öppenhet som skapar framgång - inte slutenhet.

Det var ett typiskt liberalt framtidsoptimistiskt budskap som i mångt och mycket personifierade Björklunds tjugofem år som heltidspolitiker. När han senare i sommar lämnar över stafettpinnen till någon annan lämnar också hans bidrag till svensk politik - en vass retorik kombinerat med ideologisk skärpa och måttliga inslag av humor.

Jan Björklund tackades av med presenter. Här får han sin ikoniska skjorta av Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson.
Foto: /TT
Jan Björklund tackades av med presenter. Här får han sin ikoniska skjorta av Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson.

Det som innebar slutet för Björklund var början på något nytt för Miljöpartiets purfärska språkrör Per Bolund som gjorde debut i kammaren. Hans engagemang för klimat- och miljöfrågor lät han inte åhörarna gå miste om. Intrycket han gav var lugnt och sakligt. Men det hindrade inte honom från att knäppa till Jimmie Åkesson (SD) om partikollegan Teddy Nilsson, ny kommunstyrelseordförande i omdiskuterade Svalöv, som bland annat kallat Annie Lööf (C) för landsförrädare.

Bottennivån nåddes när Åkesson och Löfven rök ihop om folkhemmet. Åkesson anklagade statsministern för att ha svikit socialdemokratins traditionella värderingar och för att ”riva ned folkhemmet”. Föga förvånande nog fick det Löfven att ilsket ryta ifrån.

På det stora hela var partiledardebatten som den alltid brukar vara. Partierna formulerar problem som de sedan beskyller andra för, men få partier vågar ge tid åt egna idéer och om vilken riktning de själva vill gå. Nu får partiledarna gott om ledighet för att fundera över detta och när det så småningom är dags för partiledardebatt igen återstår bara hopp om att de vågar ge mer utrymme åt sin egen politik och mindre åt vad som är fel på motståndaren.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.